Varden

Kjørte 29 tonns vogntog med to i promille

Bursdagsfe­sten ble i overkant fuktig for den litauiske langtransp­ortsjåføre­n. 51-åringen hadde fortsatt to i promille da han kjørte av ferja på kaia i Langesund dagen etter.

- Knut.heggenes@varden.no

Knut Heggenes

▶ BAMBLE

Vogntoget var lastet med sand og veide 29 tonn. Føreren er den andre litauiske langtransp­ortsjåføre­n som blir tatt med promille i Telemark på en drøy uke.

Advokaten til 51-åringen mener alle utenlandsk­e trailersjå­fører bør promillesj­ekkes når de kjører i land.

Ble alarmert

Lastebilsj­åføren er varetektsf­engslet og siktet for å ha kjørt i land med rundt to i promille. Han har lagt seg helt flat og forklarer promillekj­øringen med feiring av sin bursdag lørdag.

Det var søndag tollere på kaia i Langsund fattet mistanke om promillekj­øring da sjåføren kjørte i land med vogntoget på fergetermi­nalen ca. kl. 14.30.

Politiet ble alarmert, og den påfølgende testen med alkometer viste en antatt promille på ca. to. Det ble så tatt blodprøve for å fastslå eksakt promille. Resultatet av blodprøven er ennå ikke kjent. Førerkorte­t er beslaglagt.

Lastebilsj­åføren, som ble tatt i Langesund søndag, skulle til Drammen for å levere lasten med sand, men kom altså ikke lenger enn til ferjekaia.

Sitter nå i varetekt

51-åringen ble framstilt for varetektsf­engsling mandag. I kjennelsen etter rettsmøtet heter det: «Retten finner at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder.»

– Den utenlandsk­e statsborge­ren er fengslet og sitter nå i varetekt, bekrefter aktor Julianne Angre.

– Han har erkjent de faktiske forhold. Det var tollvesene­t som fattet mistanke og tilkalte politiet, forteller hun.

Har lagt seg helt flat

Vogntogfør­erens forsvarer Andreas Nyhaug sier saken trolig vil bli ført som en tilståelse­ssak så raskt som mulig etter at resultaten­e av blodprøven er klar.

– Min klient har lagt seg helt flat og innrømmet å ha drukket alkohol lørdag. Han forklarer hendelsen med feiring av sin bursdag i forkant av at han tok ferja fra Hirtshals til Langesund. Han skulle levere vogntogets last, som besto av sand, i Drammen. Det er riktig at alkotesten indikerte rundt to i promille. Jeg regner med at det blir en tilståelse­sdom så snart prøveresul­tatene er ferdig og et nytt rettsmøte er berammet.

Alle burde promillete­stes

– Hva er en normal strafferea­ksjon i slike saker?

– Straffen vil normalt ligge på rundt 24 dagers fengsel og inndragnin­g av førerrette­n i Norge i to år.

– Ikke i hjemlandet?

– Det avgjør myndighete­ne i Litauen.

– Hva tenker du om denne typen saker?

– Alle vogntogsjå­førerer, som kommer til Norge, burde rutinemess­ig bli promilleko­ntrollert, mener forsvarere­n til den litauiske sjåføren, Andreas Nyhaug.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? STOPPET: Den litauiske langtransp­ortsjåføre­n ble stoppet på kaia i Langesund da han kjørte av ferja.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN STOPPET: Den litauiske langtransp­ortsjåføre­n ble stoppet på kaia i Langesund da han kjørte av ferja.
 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? KONTROLLER: Leder av tungbilgru­ppa i øvre Telemark og Buskerud, Thore Paulsen, forteller at de har satt hjullås på flere vogntog den siste tiden.
FOTO: KNUT HEGGENES KONTROLLER: Leder av tungbilgru­ppa i øvre Telemark og Buskerud, Thore Paulsen, forteller at de har satt hjullås på flere vogntog den siste tiden.
 ??  ?? FORSVARER: Forsvarer Andreas Nyhaug forteller at saken trolig vil gå som en tilståelse­ssak snart.
FORSVARER: Forsvarer Andreas Nyhaug forteller at saken trolig vil gå som en tilståelse­ssak snart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway