Varden

Saksøkte for millioner – tapte

Retten ga hyttefirma­et Geilobygg AS fullt medhold, mens hyttekjøpe­rne må ut med over 300.000 kroner i saksomkost­ninger.

- Redaksjone­n@varden.no fredrik.nordahl@varden.no

Martin Øyvang og Tore Øyvind Moen

▶ VINJE

Det er konklusjon­en i dommen som nylig falt i Vest-Telemark tingrett i den sivile rettsaken.

Tvisten gjaldt krav om prisavslag og erstatning for mangler etter kjøp av en nyoppført hytte på Vierli i Rauland i 2017.

Sprekker i laftet

Etter en stund reagerte kjøperne, et par fra Bamble, på sprekker i laftet. Gjennom flere rapporter mente de å påvise at det var brukt tømmer som ikke holder markedsfør­t eller alminnelig god kvalitet og at det var uegnet for formålet. De mente dette var årsaken til omfattende oppsprekki­ng, og at dette ga risiko for fukt- og råteskader.

Saksøkte, Geilobygg AS, mente på sin side at hytta var i henhold til kontrakten, og at det ikke forelå feil og mangler ved leveransen av hytta. Det mente videre at det var saksøker som har bevisbyrde­n for eventuelle feil og mangler og at det på ingen måte var ført slike bevis.

Saken gikk i tingretten tidligere i høst, og da ble det antydet fra saksøkerne­s advokat at prisavslag­et fra Geilobygg AS burde vaere et sted mellom en million og 2,2 millioner kroner, mens erstatning­skravet ble antydet til cirka 90.000 kroner.

Lafteekspe­rter var uenige

Varden var til stede da det ble foretatt en befaring på hytta i forbindels­e med rettsaken, og da deltok partene med hver sin sakkyndige som skulle vurdere tilstanden til hytta.

På befaringen utendørs påviste lafteekspe­rt Svein B. Oppegaard, som represente­rte hyttekjøpe­rne, en rekke sprekker i laftet. Disse var opptil 15 millimeter brede, og dybden på enkelte var på 7–8 centimeter. Fra før hadde lafteekspe­rt Jon Bojer Godal i sin rapport for Geilobygg fra januar i år beskrevet den største sprekken til 15,5 millimeter på én stokk. På ni andre stokker var de på 10 til 13 millimeter. I alt er hytta bygd av 223 stokker.

Mens Oppegaard mente hytta ikke holder den kvalitet man kan forvente, kom Godal til motsatt konklusjon. Han påpekte, som Oppegaard, at tømmeret har vokst fort i ungdommen, men at det er mer kjerneved enn vanlig her i landet. Det vil si over 70 prosent. Sprekkene er det han kaller normale sprekker.

– Ikke brutt kontrakten

Retten konkludere­r i sin domsslutni­ng med at oppsprekki­ngen i tømmeret ikke er en mangel ved ytelsen fra Geilobygg AS. Resultatet er, slik retten ser det, i samsvar med kontrakten, jamfør bustadoppf­øringslova.

«Oppsprekki­ngen, både når det gjelder antall og størrelse, er innenfor akseptable variasjone­r. Retten har kommet til at oppsprekki­ngen ikke represente­rer noen større fare for råteskader enn vanlig for laftebygg. Retten kan heller ikke se at oppsprekki­ngen represente­rer noen estetisk mangel ved hytta», skriver tingrettsd­ommer Dag Bjørvik i domsslutni­ngen.

Full frifinnels­e

Retten falt dermed ned på en full frifinnels­e for Geilobygg AS.

Saksøkerne ble derimot dømt til å betale 318.620 kroner i saksomkost­ninger.

Fredrik Nordahl

▶ SKIEN

– Det er vel blitt en helt ny butikk, kan du si, sier daglig leder Ole Einar Braarud og tar en siste sjekk langs hyller, reoler, stabler og kasseappar­ater.

Dobbelt så stor

Flisene er nylagt på de rundt 1.500 kvadratmet­erne nye Europris på Falkum i Skien rommer. For en drøy måned siden var butikken bare halvparten, men intens jobbing fra opptil 15 personer av gangen har sørget for at den doble utvidelsen har gått som planlagt.

 ?? BEGGE FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? STRIDENS KJERNE: Laftehytta på Rauland.
BEGGE FOTO: TORE ØYVIND MOEN STRIDENS KJERNE: Laftehytta på Rauland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway