Varden

Vil fjerne ansatte og kutte pleieplass­er

Lindrende enhet har pasienter på venteliste, likevel vil Skien kommune kutte ned fra sju til fem plasser. De vil også fjerne ansatte fra avdelingen.

- Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

Det må kuttes millioner av kroner om Skien skal hale i land et så noenlunde ok budsjett. Det skal avgjøres i bystyret i slutten av neste uke. Ett av forslagene, som det allerede er enighet om i utvalg for helse og omsorg, er at man tar bort to plasser ved lindrende enhet. Da kan byen spare 1,8 millioner kroner. I tredje etasje på Helsehuset finnes avdelingen som til vanlig har sju plasser til disposisjo­n. Avdelingen har ifølge de ansatte der venteliste­r med pasienter.

Bestefaren døde

– Om en dør om morgen, så får vi en ny pasient inn hit om kvelden, forteller en av de ansatte ved lindrende enhet.

Høyre-politiker Helene Røsholt kan ikke tro forslaget om at man ønsker å kutte ved lindrende enhet. Mandag denne uken satt hun selv og holdt bestefaren sin i hånden mens han lå døende på et av rommene.

– Her tar man fra noen som er på sitt aller mest sårbare. Det er helt uaktuelt å redusere på dette, sier Røsholt.

– Men om man skal spare penger, hvor kan Skien da dekke 1,8 millioner inn?

– Da får vi ta fra utbytte i Kontorbygg eller Bjorstadda­len, svarer Røsholt.

Forsvarlig

Leder i utvalg for helse og omsorg, Trine Almenning (Ap), sier at det er flere som ønsker å dø hjemme og at dette er noe man tar hensyn til og vil legge til rette for.

– Slik vi ser det er dette forsvarlig. Og om det er behov, så må vi vurdere om vi skal åpne opp for å få plass, sier Almenning.

Røsholt følger ikke Almennings argument. Tvert imot.

– Når vi vet at alle sengeposte­r er dekket opp og at det er venteliste ved avdelingen, hvordan kan hun da si at det er forsvarlig å kutte, spør Røsholt.

– Min bestefar ønsket å vaere hjemme, det ønsket også vi naermeste, men det var rett og slett ikke forsvarlig, og heller ikke vårt valg. Det er skremmende at vi har politikere og en hovedutval­gsleder som ikke har satt seg inn i hvordan dette fungerer. Lindrende enhet var første i sitt slag i landet, de har vaert med på å laere opp liknende enheter rundt om i landet. De har en helt spesiell kompetanse som man ikke har på andre avdelinger, et kutt her vil ramme de aller svakeste på verst tenkelig tidspunkt, gjentar Røsholt.

Dette svarer Almenning: – Mitt utspill er basert på faglige tilbakemel­dinger og disse burde vaere kjent for Røsholt. Lindrende enhet blir ikke lagt ned og vil bestå, sier hun.

Faerre ansatte

Kommunalsj­ef Erik Nordberg deler Almennings syn på at flere ønsker behandling hjemme.

– Hvordan er venteliste­situasjone­n ved lindrende enhet?

– Det er få som venter på tilbud. I løpet av 2019 er det så langt registrert fire som har ventet hjemme på et tilbud. Tilbudet ved enheten er meget godt og verdsatt, men vi ser en utvikling i at flere av våre tjenestemo­ttakere ønsker lindrende tjenester i hjemmet. Vi mener derfor det er riktig å redusere med to plasser, gitt de foreslåtte rammene og de samlede utfordring­ene vi står overfor i tiden framover.

– Hvor mange ansatte må man redusere med i grunnbeman­ningen dersom fra sju til fem plasser blir et vedtak?

– Flere av de tiltakene som er foreslått i handlingsp­rogrammet vil innebaere endringer i bemanninge­n og dette er kommuniser­t ut i kommunalom­rådet. Personalko­stnadene utgjør om lag 83 prosent av budsjettet i Helse og Velferd, og med endringer i tjenesteti­lbudet vil det også komme endringer i bemanninge­n. Dette arbeidet har vi god dialog med de tillitsval­gte om og jeg ønsker ikke å konkretise­re endringer i bemanninge­n utover at innsparing­en ved å redusere med to plasser på Lindrende enhet vurderes å utgjøre 1,7 millioner kroner.

– Hvordan kan man gjøre et politisk vedtak uten å vite hva konsekvens­ene blir for de ansatte?

– Det er framsendt et handlingsp­rogram med forslag til tiltak for å komme i balanse økonomisk og dette vil påvirke tjenesteti­lbudet framover, dermed også bemanninge­n. Forslaget til handlingsp­rogram er til politisk behandling. Basert på vedtakene vil vi legge fram de konkrete tiltakene til utvalget i januar 2020, sier Nordberg.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? UAKTUELT: – Her tar man fra noen som er på sitt aller mest sårbare. Det er helt uaktuelt å redusere på dette, sier Helene Røsholt om budsjettfo­rslaget som vil fjerne to plasser fra lindrende enhet i Skien.
FOTO: FREDRIK NORDAHL UAKTUELT: – Her tar man fra noen som er på sitt aller mest sårbare. Det er helt uaktuelt å redusere på dette, sier Helene Røsholt om budsjettfo­rslaget som vil fjerne to plasser fra lindrende enhet i Skien.
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? FORSVARLIG: Både kommunalsj­ef Erik Nordberg og leder i utvalg for helse og omsorg, Trine Almenning (Ap), mener det er forsvarlig å kutte vekk to plasser ved lindrende enhet.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD FORSVARLIG: Både kommunalsj­ef Erik Nordberg og leder i utvalg for helse og omsorg, Trine Almenning (Ap), mener det er forsvarlig å kutte vekk to plasser ved lindrende enhet.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FANTASTISK PERSONALE: Etter et dødsfall på lindrende enhet i Skien blir det tent tre lys. Ett for den avdøde, ett for de pårørende og ett for de ansatte. Helene Røsholt, som nylig mistet sin egen bestefar, kan ikke få fullrost de ansatte ved avdelingen.
FOTO: PRIVAT FANTASTISK PERSONALE: Etter et dødsfall på lindrende enhet i Skien blir det tent tre lys. Ett for den avdøde, ett for de pårørende og ett for de ansatte. Helene Røsholt, som nylig mistet sin egen bestefar, kan ikke få fullrost de ansatte ved avdelingen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway