Varden

Bomstasjon­en får stå

Bomstasjon­en i Hesselberg­s gate blir ikke fjernet. Politikern­e legger forslaget i skuffen.

- Jan.bjorn.taranrod@varden.no

Jan Bjørn Taranrød

▶ SKIEN

Tirsdagens vedtak kommer til å stå seg i bystyret i desember. Dokumentet «Byvekstavt­ale Grenland – mandat for forhandlin­ger» fikk enstemmig tilslutnin­g, enda det ble en saftig debatt først.

Til og med Fremskritt­spartiet stemte for at Grenland skal forhandle med staten om en ny byvekstavt­ale. Det har Jørn Inge Naess (Frp) sagt nei til tidligere. Nå hadde han endret mening.

– Vi får seg hva som blir resultatet av forhandlin­gene. Om resultatet er at vi lover å gå i gang med en ny bompengepe­riode, kommer vi til å stemme imot en slik avtale siden, lovet Naess.

Naess krevde at en slike forhandlin­ger ikke bare måtte handle om trafikk. Staten må se på samlet utslipp fra Grenland, nå som stadig flere kjørte elektrisk.

Da fikk han svar fra Mona Nicolaysen i MDG. Hun mente Naess aldri hadde vaert opptatt av noen av delene; verken elbiler eller utslipp.

– Med byvekstavt­alen snakker vi ikke om å gå i gang med en ny fase med bompenger, men å sette i gang en prosess som vi kan gjøre at vi kan få mere penger fra staten, nesten kastet etter oss, sa Nicolaysen.

Bypakke-krangel

Det var i mai at flertallet i formannska­pet i Skien «rotet det til» og vedtok at en rekke spørsmål som måtte undersøkes først. Lista fylte 22 A4-sider, og fjerningen av bomstasjon­en bare et av dem.

Bare SV, KrF, MDG og Sp stemte for det som alle vedtok tirsdag: rådmannens forslag.

Spesielt kravet om å fjerne antennepun­kter ble tatt dårlig opp i Porsgrunn. Det ble ganske mye skjaering i bypakkesam­arbeidet, og det rett før valget.

Etter flere «bypakkeråd» med

▶ SKIEN høy temperatur på fylkeshuse­t ble det «røyket fredspipe» sist gang styringsgr­uppe og forhandlin­gsutvalg hadde møte. Bomkrigen mellom grenlandso­rdførerne var over. Videre møter ble utsatt, i påvente av at også Skien skal si ja til det Bamble ble tvunget til å si ja til tidligere i år: Mandatet for den nye byvekstavt­alen; altså hva Grenland har å legge i potten for å få et par-tre milliarder fra staten til tog, buss og veier i årene som kommer.

Vil fjerne rushtidsav­giften

I tirsdagens møte skulle gjøres retrett. Men det skjedde ikke uten uenighet, da Rolf Erling Andersen (Ap) foreslo en «hale» på mandatet alle hadde sagt de ville støtte.

Mona Nicolaysen var imot flere tillegg og mente rådmannens forslag var bra nok. Det gjorde også Erik Naes (KrF) enda han ba om et oversendel­sesforslag om klimaeffek­ten av bypakka.

Ap sin liste på seks tillegg var det meningen at bystyret skulle gjøre en sjekk på når forhandlin­gene med staten er ferdig.

For eksempel ønsket Ap seg en utredning om den økende andelen elbiler. Men bare ett av de seks punktene ble vedtatt: H, Frp, Sp og Ap utgjorde flertallet på åtte da formannska­pet ba om rushtidsav­giften måtte fjernes.

 ?? FOTO: BJØRNAR LARSEN ?? UMULIG: Ap ville fjerne bommen i Hesselberg­s gate i Skien. Nå er forslaget lagt i skuffen. En utredning slår fast at det er umulig uten en ny runde i Stortinget.
FOTO: BJØRNAR LARSEN UMULIG: Ap ville fjerne bommen i Hesselberg­s gate i Skien. Nå er forslaget lagt i skuffen. En utredning slår fast at det er umulig uten en ny runde i Stortinget.
 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? BOMMER TIL TROSS: Rolf Ering Andersen (Ap) påpeker at trafikken har økt.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD BOMMER TIL TROSS: Rolf Ering Andersen (Ap) påpeker at trafikken har økt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway