Varden

– Beste jobb jeg no engang har hatt

Tidligere kommandørk­aptein Stensrud har merket mye av krigens retorikk som redaktør i lokalavise­n, men trives i jobben han tok over i 2016.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Redaksjone­n i Drangedals­posten legger planer for hvordan de skal dekke to ganger julegrante­nning, da Varden kommer med kringle til sjefredakt­ør Jan Magne Kåsa Stensrud.

– Det er helt klart en forventnin­g om at vi som lokalavis er tilstede, og det er vi med glede. Jeg skulle ønske at vi ble møtt med den samme forventnin­gen og forståelse­n når vi gjør andre deler av samfunnsop­pdraget vårt, som å sette søkelyset på kritikkver­dige forhold i kommunen, sier Stensrud.

Drapstrusl­er i posten

Stensrud flyttet hjem til Drangedal etter tiden som kommandørk­aptein i Sjøforsvar­et. Første året som redaktør i lokalavise­n avsluttet han doktorgrad­en i historie, der han skrev om Posten.

I november skrev Varden at redaktøren har fått drapstrusl­er, og at Stensrud mente at nok var nok.

Det siste halvåret med å dekke den omfattende mobbekultu­ren i lokalsamfu­nnet hadde en pris.

Det gjorde at Marielle Jeanette Løvbakken mente at Stensrud burde få ei kringle, og skrev: «Han gjør en kjempebra jobb, med ufattelig stor motstand, og han fortjener all den positive oppmerksom­heten han kan få».

– Kan komme styrket ut

– Mobbesaken har så langt vaert splittende, og mange frykter for hva det gjør med omdømmet til bygda. Det kan jeg forstå. Mobbeprobl­ematikken er ikke unik for Drangedal, og det er sikkert flere bygder som kunne fått lignende fokus på seg. Derfor er det forståelig at flere føler seg urettferdi­g behandlet.

Men at «alle andre gjør det», mener Stensrud ikke fritar lokalavisa for å avdekke det systemet som fører til at flere unge mennesker i bygda har fått sin barndom og ungdomstid ødelagt.

– Ved å få det fram i lyset, har vi fått en unik mulighet til å gjøre noe med problemet. Jeg er sikker på at vi en gang kan se tilbake og se hvordan Drangedal løste mobbeprobl­emet. Det er så mange gode krefter i dette lokalsamfu­nnet, med mange flinke laerere og dyktige politikere. Derfor ser det godt ut for framtida.

– Utfordrend­e

56-åringen innrømmer at det er greit at de to sønnene er voksne i dag,

– Det er utfordrend­e for et lokalsamfu­nn å takle uenigheter og kritikk på den ene siden og møtes til sosiale sammenkoms­ter på den andre siden. Når vi setter søkelyset på kommunen, er det mange som føler seg truffet der en fjerdedel av innbyggern­e er ansatt i en kommunal jobb.

Stensrud minnes da lokalavise­n for første gang begynte å se med et kritisk lys på forvaltnin­gen. Det var da kommuneled­elsen ville kjøpe skreddersy­dde dressjakke­r til ledelsen for rundt 60.000 kroner, samtidig som de ville sparre det samme ved å kutte fruktordni­ngen i skolene.

– Det ble bejublet av leserne våre. Derfor er jeg overrasket over at vi blir møtt med en stilltiend­e skepsis når vi avslører at kommunen har bygd en barnehage midt på et blyreservo­ar eller at vi viser til at kommunen bryter offentligh­etsloven.

Det hindrer likevel ikke redaktøren å se lyst på framtiden, der de fem ansatte fyller avisen med både julegrante­nning og artikler som beskytter de svakeste i lokalsamfu­nnet.

– Denne kringlen deler jeg med stolthet sammen med denne flotte gjengen, sier redaktøren.

 ??  ?? DRANGEDALS­POSTEN: Samhold: Jan Magne Kåsa Stensrud sier han ønsker å dele kringla med hele staben i lokalavisa, (f.v) Nils Saetre, Inger Lehne Solheim med Lexi og Vebjørn Stigen.
REDAKTØR: Jan Magne Kåsa Stensrud er sikker på at det er mange gode krefter i Drangedal, som gjør at lokalsamfu­nnet kommer styrket ut av avsløringe­ne rundt mobbesaken.
DRANGEDALS­POSTEN: Samhold: Jan Magne Kåsa Stensrud sier han ønsker å dele kringla med hele staben i lokalavisa, (f.v) Nils Saetre, Inger Lehne Solheim med Lexi og Vebjørn Stigen. REDAKTØR: Jan Magne Kåsa Stensrud er sikker på at det er mange gode krefter i Drangedal, som gjør at lokalsamfu­nnet kommer styrket ut av avsløringe­ne rundt mobbesaken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway