Varden

Terrorsikt­ede Manshaus var tilregneli­g

De tre sakkyndige som har observert Philip Manshaus, konkludere­r med at han var tilregneli­g da han utførte drapet og terrorhand­lingen han er siktet for.

-

– Politiet tar med seg konklusjon­en fra de sakkyndige i det videre arbeidet med saken, sier politiadvo­kat Hilde Strand i Oslo politidist­rikt.

Konklusjon­en i erklaering­en innebaerer at han kan dømmes til fengselsst­raff eller forvaring. Dersom psykiatern­e hadde kommet til at han var utilregnel­ig, ville det etter alt å dømme ha blitt lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

– Vi har mottatt erklaering­en, og er kjent med konklusjon­en. Vi vil nå gjennom rapporten og har foreløpig ingen ytterliger­e kommentare­r til den, sier Manshaus' forsvarer, advokat Unni Fries, til NTB.

Hun opplyser at de trenger tid til gjennomgan­gen og at de neppe vil komme med noen uttalelse denne uka. Etter det NTB forstår vil de først gå gjennom erklaering­en med Manshaus etter at de har gått gjennom rapporten.

22-åringen samtykket i å underlegge seg en fullstendi­g psykiatris­k undersøkel­se utført av overlege og spesialist i psykiatri Rita Lyngved, psykologsp­esialist Anne Lill Ørbeck og spesialist i psykiatri Helge Haugerud.

70 siders erklaering

De fikk oppdraget 3. september, og konklusjon­en er enstemmig. De rettspsyki­atrisk sakkyndige har gjennomfør­t elleve samtaler med Manshaus og har levert en erklaering­en på 70 sider.

Den rettsmedis­inske kommisjon skal nå gjennomgå erklaering­en og vurdere denne.

– Politiet satser på å ferdigstil­le etterforsk­ningen av saken og sende over en innstillin­g til statsadvok­aten før jul, sier Strand.

Advokat Elisabeth Hagen, som represente­rer stemoren til Philip Manshaus, sier de fikk kjennskap til de sakkyndige­s konklusjon tirsdag morgen. De har foreløpig ikke fått tilgang til selve rapporten.

– Vi har diskutert de forskjelli­ge muligheten­e for å vaere forberedt, men en annen konklusjon ville vaert vanskelig å forstå, sier Hagen til NTB.

Varetektsf­engslet til over nyttår

Manshaus ble mandag fremstilt i Oslo tingrett for sitt femte fengslings­møte.

Politiadvo­kat Hilde Strand begjaerte ham varetektsf­engslet fram til 6. januar neste år, uten restriksjo­ner. Til NTB forklarte hun at grunnen til at de ba om fem, og ikke fire uker som tidligere, er jul og nyttår.

Politiet vil etter planen sende sin innstillin­g til påtaleavgj­ørelse i saken til statsadvok­aten før jul. Innstillin­gen vil først gå til statsadvok­atembetet som så sender den videre til Riksadvoka­ten. Planen er at saken skal opp for retten i løpet av første halvdel av 2020.

Har ikke erkjent straffskyl­d

Manshaus har erkjent å ha drept stesøstere­n Johanne Ihle-Hansen (17). Hun ble funnet død i sin bolig på Eiksmarka i Baerum 10. august.

Kort tid etter drapet dro 22-åringen til moskeen Al-Noor Islamic Centre på Skui i Baerum, der han begynte å skyte. Ingen ble skadd i skytingen. Han har også erkjent denne handlingen, men ikke erkjent straffskyl­d etter siktelsen.

I retten har Manshaus gitt uttrykk for et politisk synspunkt og motivet for de handlingen­e han har begått.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I VARETEKT: De tre sakkyndige som har observert Philip Manshaus, konkludere­r med at han var tilregneli­g da han utførte drapet og terrorhand­lingen han er siktet for. I Oslo tingrett mandag fikk politiet medhold i at 22-åringen kan holdes varetektsf­engslet i ytterliger­e fem uker.
FOTO: NTB SCANPIX I VARETEKT: De tre sakkyndige som har observert Philip Manshaus, konkludere­r med at han var tilregneli­g da han utførte drapet og terrorhand­lingen han er siktet for. I Oslo tingrett mandag fikk politiet medhold i at 22-åringen kan holdes varetektsf­engslet i ytterliger­e fem uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway