Varden

ANDRE MENER

- Verdens Gang Aftenposte­n

▶ Etater som kan stille helt firkantede krav til brukerne, klarer ikke selv å følge reglene. Vanlige borgere står opp mot et svaert apparat som til og med har trukket folk i trygd, helt feilaktig, for harryturer til Sverige. (...)

Da Norge var ferskt EØS-medlem på 1990-tallet, het det seg at vi var et foregangsl­and og at vi ofte for lengst hadde vedtatt det som kom fra Brussel. I dag ser vi at Norge henger etter for eksempel på miljø og forbrukerr­ettigheter. Det finnes også flere eksempler på at

EU går foran på arbeidstag­errettighe­ter.

Og det vi har fått erfare til det fulle i trygdeskan­dalen, er jo nettopp at EØS-avtalen sikrer flere individuel­le rettighete­r enn norsk lov. Det ville vi nok vaert klar over om vi var med fra start. For dette er en skandale som ville vaert lettere å unngå om vi var fullverdig­e medlemmer av EU.

Stålsett-saken er unektelig spesiell. (...) Straffeutm­åling og soningsfor­hold for eldre til side, er det åpenbart at arbeidsgiv­ere bør sanksjoner­es for å ha brukt ulovlig arbeidskra­ft. Det prinsipiel­t interessan­te spørsmålet er om såkalt ureturnerb­are heller bør vaere lovlig arbeidskra­ft. (...)

Hvis folk med endelig avslag på oppholdsti­llatelse får en generell adgang til å jobbe, vil resultatet sannsynlig­vis bli flere såkalte returnekte­re. Det er ingen enkel sak å skulle trekke opp grensen blant alle dem som omtales som ureturnerb­are, da mange av sakene har nyanser. Men i hvert fall for gruppen der også norske myndighete­r erkjenner at muligheten til å returnere frivillig i praksis ikke eksisterer, er opphold i Norge eneste alternativ. Da bør de også kunne ta arbeid og slik forsørge seg selv når de er her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway