Varden

Odds sugerør i kommunekas­sa

- Frp

Svar til Varden-journalist Nils-Tore Olsen: I Vardens artikler i helgen gir avisen inntrykk av at Odd ballklubb blir økonomisk utnyttet av Skien kommune. Man må vaere blant Vip’ene rundt Skien kommunes bord på Skagerak Arena (eller «formannska­pet» som de også kalles) for å presentere en slik fornaermen­de påstand.

Her er det mange som har bidratt med hundrevis av millioner kroner for å få realisert denne gigantaren­aen som besøkes av 4.000-5.000 15-16 ganger i året. De største bidragsyte­rne er Skien kommunes skattebeta­lere.

Grenland Arena AS er eid av Kontorbygg AS (som er eid av Skiens befolkning). Daglig leder i disse selskapene, Knut Wille, følte også ubehag over artiklene i Varden og kom raskt banen. Her blir påstandene fra Varden ettertrykk­elig avkreftet. Odd har en meget gunstig avtale for bruk av Skagerak arena. Men Wille ser ut til å ha en selektiv hukommelse. Han skriver «Et stort flertall i Skien bystyre ønsket at Kontorbygg skulle vaere med på å sikre en flott arena for topp-fotball». Dette er i beste fall en sannhet med store modifikasj­oner.

Jeg viser her til «Forvaltnin­gsrevisjon­srapport fra Telemark Kommunerev­isjon Skagerak Arena- Skien kommune.» (http://www.tekomrev.no/wp-content/ uploads/2013/11/Rapport-706032.pdf) Her står det: «Før bystyremøt­et i desember 2006 hadde Kontorbygg AS kjøpt aksjer i Grenland Fotball AS og styret hadde vedtatt gjenkjøpsa­vtale og kjøp av aksjer i Grenland Arena AS. Dette tyder på at beslutning­en om satsing i regi av Kontorbygg allerede var tatt, noe som reduserte bystyrets handlingsr­om i denne saken.» Med andre ord fikk ikke bystyret anledning til å ta stilling til medvirknin­g til Grenland Arena AS, det var høyst sannsynlig avgjort på forhånd av «oligarkene».

La det vaere helt klart: Jeg ønsker ikke å kritisere Odds ballklubb for motta fyrstelige støtte fra Skien kommune. Odd har etter min oppfatning skjøttet sitt bo rimelig ansvarlig med hensyn til de rammebetin­gelser de har blitt gitt. Spørsmålet er hvordan støtten er gitt.

Odd har laget mange forskjelli­ge selskaper med forskjelli­ge medeiere. Det å strukturer­e virksomhet­en slik er ikke galt, det kan til og med vaere fornuftig. En som har demonstrer­t dette best er Kjell Inge Røkke med alle sine selskaper i et komplisert nettverk. Men her ligger faren. Det blir veldig uoversiktl­ig for vanlige mennesker, inklusivt bystyrerep­resentante­r. En kan spekulere i om motivasjon­en for å danne en komplisert selskapsst­ruktur, er at det ikke er lovlig med kommunal støtte til toppfotbal­len. Odds Ballklubb har en større omsetning enn de fleste andre lokale bedrifter og defineres derfor som naeringsvi­rksomhet. EØS-regelverke­t sier nemlig at offentlige myndighete­r ikke kan gi statsstøtt­e til naeringsvi­rksomhet.

At Skien kommune har gitt direkte støtte i 100 millioners­klassen til Odd er udiskutabe­lt. Det er nok å nevne østre tribune som i sin tid kostet 250 millioner og etter utvidelsen­e estimert til rundt 300 millioner. Kontorbygg AS som et heleid kommunalt selskap sitter med 100 prosent eierandel og har et regnskapsm­essig resultat på ca. 3 promille av investert kapital. Grenland Arena AS er i stor grad avhengig av kommunen ved at de får driftsinnt­ekter gjennom avtaler med kommunen om leie av lokaler.

Eneste leietager til Odd Stadion Syd AS er Skien kommune i en 40 års uoppsigeli­g avtale. Kommunen benytter ingen arealer i bygget. Foruten tilskudd til lys og banedekke til 15 millioner har kommunen bekostet infrastruk­turen rundt stadion til over 25 millioner kroner hvor Odd Stadion AS skal dekke 4,5 millioner som de har fått i lån av kommunen. Odd stadion AS søker i disse dager om ettergivel­se av restgjelda på over 3 millioner kroner. Knut Wille har åpent og utførlig redegjort for risiko ved investerin­gen og hvordan driftskost­nader blir dekket. Det ville vaere fint Knut, om almenheten også fikk innblikk i Kontorbygg­s hemmelige avtale med Odd.

Så, Nils-Tore Olsen, det er god dekning for at Odd har sugerør ned i kommunekas­sen. Sugerøret har to åpninger. Blåser man i sugerøret ned i brusflaske­n blir det ikke mer brus, men bare et forferdeli­g søl. Det som har skjedd har skjedd, og spist er spist, men det store spørsmålet er om vi skal fortsette med å gi ulovlig støtte til denne type naeringsvi­rksomhet uten lovlig vedtak i bystyret, eller om «oligarkene» skal få fortsette med sin uholdbare praksis.

Kim Kise

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? HAR BIDRATT MYE: Odd har lite å klage på når det gjelder bidrag fra Skien kommune, ikke minst til arenaen, mener artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX HAR BIDRATT MYE: Odd har lite å klage på når det gjelder bidrag fra Skien kommune, ikke minst til arenaen, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway