Varden

Havstignin­g og Langbrygge­ne

- Thor-Herman Thorsen gammel lokalpolit­iker (H)

Det ser ut til at det er bred enighet i det politiske miljø om at Skien kommune vil satse på en storstilt utbygging på Langbrygge­ne. Det er planer om fire-fem boenheter, kontorer, forretning­er med mer. Området ligger ca. 2 meter over Bryggevann­et noe som i realiteten betyr havnivået.

Planene om en satsing på en liten bydel her er noen år gamle. Jeg sa advarte den gang mot dette og jeg gjør det fremdeles. Årsaken er at havstignin­gen på vår klode er i gang. Den vil ramme alle kystområde­r, men ikke like sterkt over alt. Norge er sannsynlig­vis av de land som slipper litt billig fra det. Men at havstignin­gen vil øke i noen hundre år fremover må vi regne med.

FNs klimapanel kan ikke med sikkerhet si hvor mye havet vil stige her hos oss hverken om 50, 100, 200 år eller mer. Men for hver gang panelet kommer med nye analyser er det enighet om at CO2 innholdet i atmosfaere­n stiger raskere enn tidligere anslått og dermed vil temperatur og havstignin­g gå raskere.

En stor usikkerhet ligger i hva som skjer på Grønland og i Antarktis. Bare på Grønland har de seneste år vaert en sterk økning i reduksjone­n av isbreene, noe tyder på at det som kalles «The tipping point» har kommet naermere. Det innebaerer at enorme deler av isbreene kollapser og strømmer ut i havet og havene kan stige 4 til 6 meter i løpet av noen få år.

Hvis jeg som lokalpolit­ikker skulle vaere med å beslutte om en stor investerin­g i infrastruk­tur på Langbrygge­ne ville jeg gått imot det. Vår kommune har nok av områder for bygging av boliger med mer der man kan vaere trygge for at klimaendri­ngene ikke vil føre til ødeleggels­er i fremtiden. Vi har alle et ansvar, det betyr også at vi må tenke langsiktig når vi skal gjøre investerin­ger som i høyeste grad skal stå seg lenger enn i dette århundret.

 ?? ARKIVFOTO ?? NAER VANNET: Artikkelfo­rfatteren er bekymret for hva havstignin­g vil gjøre med eventuell ny bebyggelse på Langbrygge­ne.
ARKIVFOTO NAER VANNET: Artikkelfo­rfatteren er bekymret for hva havstignin­g vil gjøre med eventuell ny bebyggelse på Langbrygge­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway