Varden

Meldtesegu­tavjulesir­kuset –trodde han

«It's snowing on my piano» naermer seg 200.000 solgte eksemplare­r, og er nesten alltid i toppen når musikkjenn­ere setter opp listen over landets beste juleplater.

- Sindre.omenas@varden.no

Sindre Omenås

▶ SKIEN

Det er mot alle odds, når Bugge Wesseltoft torsdag inviterer til julekonser­t på Ibsenhuset. Han innrømmer han at det er et paradoksat­hannåeretf­astmedlem av musikere som holder julekonser­ter denne perioden.

– Det er problemati­sk at jeg er en del av dette julehyster­iet, med 100.000 julekonser­ter rundtomila­ndet.Hererjegen dal av noe jeg absolutt ikke vil vaere en del av.

Begynte plutselig å selge

Høsten 1997 hadde Bugge Wesseltoft motvillig gått med på å lage en juleplate. Den lavmelte plata ble spilt inn i legendaris­ke Rainbow Studio i Oslo, og ble sluppet på markedet uten mye ståhei. Der kunne historien ha slutta, om en parentes i den imponerend­e lista til jazzmusike­ren fra Skien. Men elleve år etter at «It's snowing on my piano» ble spilt inn, begynte den plutselig å selge.

– Et lite julemirake­l, kaller NRK det, da de i 2017 laget en radiodokum­entar om 20-årsjubilee­t til den folkekjaer­e juleplata. Ni år senere hadde den solgt 160.000 eksemplare­r, naermest på «blå resept» mot julestress og julejag.

Julekonser­ter

– Hvis folk liker plata, er vel det god nok grunn til å spille konsert, mente kona til Bugge i 2008.

– Jeg elsker julen, men det er alt dette rundt jeg kan spare meg for. Jeg jobbet noen år ved psykiatris­k avdeling ved Telemark sykehus, og fikk se mye av det andre jula ofte bringer med seg, som stress, drikking, familievol­d og barn som ikke hadde det godt. Det setter mye av julegreien­e i perspektiv.

I år skal han og familien feire jul i eget hus for første gang.

– Vi har flyttet inn i nytt hus, og jeg gleder meg til en flott høytid og gavefri jul.

 ?? FOTO: TOM INGE ANDERSEN ?? JULEKONSER­T: Bugge Wessseltof­t har laget en av landets kjaereste juleplater, mot alle odds. Her fra en julekonser­t på Parkbiogra­fen.
FOTO: TOM INGE ANDERSEN JULEKONSER­T: Bugge Wessseltof­t har laget en av landets kjaereste juleplater, mot alle odds. Her fra en julekonser­t på Parkbiogra­fen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway