Varden

Pakker klaer til trengende

De pakker og sorterer brukte klaer. Hver eneste uke, året rundt.

- Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Noen har holdt på i femten år, helt siden Misjon uten grenser på Moheim i Porsgrunn begynte å sende tonnevis med klaer til Øst-Europa. Til glede for barnehjems­barn, fattige og eldre i Øst-Europa.

Overfloden i Norge, i form av brukte klaer, kommer godt med. Siden 2005 har anslagsvis 250 tonn med plagg krysset grensene til land som herjes av nød og fattigdom.

Frida har holdt på i 15 år

– Jeg kaller dem Pantertant­ene, sier John Børven som er innsamling­sleder – og den som har forslått at den frivillige gjengen fortjener noe godt fra Varden å sette tennene i.

Her om dagen var en god del av gjengen samlet til julelunsj.

Utenfor lokalene er det både glatt og kaldt denne dagen, men vi greier å få det gedigne bakverket uskadd inn i lokalene. Der er det bare varme.

– I januar har jeg holdt på i 15 år, sier Frida W. Sandvik – og er dermed den som har vaert med aller lengst.

Må vaere i aktivitet

Klaerne blir grundig og systematis­k brettet og sortert, etter størrelser, typer og ikke minst om det er vinterklae­r eller plagg skreddersy­dd for litt varmere årstider.

– Når du blir pensjonist er det godt å ha noe å gjøre. Vi må jo vaere i aktivitet. Ellers blir det kjedelig, sier Frida.

Pantertant­ene

Før vi går videre, skyldes vi leserne å fortelle hvorfor gjengen har fått navnet Pantertant­ene. Det er fullt og helt et påfunn fra innsamling­sleder John Børven. Referansen er til fjernsynss­erien «Golden Girls» som gikk på fjernsyn på 1980-tallet. Den ble oversatt til Pantertant­ene på norsk og handlet om fire eldre damer som bodde sammen.

– Vi hadde ikke greid dette uten frivillige. Dette er våre helter, sier John Børven.

Pantertant­ene har ikke sittet ved dette bordet hele tiden. Noen av dem har også vaert ute og reist. De besøkte Romania for noen år siden.

– Vi reiste for egen regning. Det var en veldig interessan­t tur. Vi fikk også se noen av kassene med klaer som vi selv hadde pakket. Det var moro, sier Frida W. Sandvik.

– Klaer fra Norge kommer godt med blant de trengende i land som Albania, Ukraina, Moldova og Romania. De holder god kvalitet og er varme, sier panteronke­l John Børven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PANTERTANT­ENE: Fra v.: Elin Midtbøen Halvorsen, Susanne Fagervold, Anne Brit Tangen, Silje Ragnhildrø­d, Inger Ragnhildrø­d, Anne-Lise Aanonsen, Annelise Pettersen, Liv Ulriksen og Frida W. Sandvik.
PANTERTANT­ENE: Fra v.: Elin Midtbøen Halvorsen, Susanne Fagervold, Anne Brit Tangen, Silje Ragnhildrø­d, Inger Ragnhildrø­d, Anne-Lise Aanonsen, Annelise Pettersen, Liv Ulriksen og Frida W. Sandvik.
 ??  ?? KRINGLEVIN­NERE: Her er noen av de som sorterer klaer og som ble hedret med
KRINGLEVIN­NERE: Her er noen av de som sorterer klaer og som ble hedret med

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway