Varden

Tok hemmelig arrest i eiendom

Husbanken mener Scheen Invest lurte til seg tilskudd for å bygge flyktningb­oliger, og brukte pengene til å kjøpe aksjer.

- Alexander Lehmann alexander.lehmann@varden.no

I slutten av 2018 fikk Husbanken rettens medhold i at de kan ta hemmelig arrest i både selskapets og eierens eiendommer for ti millioner.

Husbanken ville ikke at selskapet skulle få vite om det på forhånd av frykt for at verdiene skulle forsvinne, framgår det av en kjennelse om arrest fra Nedre Telemark tingrett, som Varden har fått tilgang til.

«Husbanken frykter at dersom saksøkte blir gjort kjent med arrestbegj­aeringen vil midler kunne søkes unndratt», heter det i Husbankens begjaering til retten.

Etterforsk­es

Selskapet er konkurs og politianme­ldt av Husbanken, og en borevisor skal granske hvor pengene har blitt av.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse, og at det nå etterforsk­es, sier Terje Stubb-Olsen ved Økoteamet i Telemark.

«I denne saken innebaerer hovedkrave­t at det involverte selskap har forledet Husbanken til å utbetale tilskudd og lån som Scheen Invest AS ikke var berettiget til. Husbanken mener det foreligger bedrageri», heter det i Husbankens arrestbegj­aering.

I 2014 fikk Scheen Invest AS 27,95 millioner kroner i lån og tilskudd fra Husbanken for å ferdigstil­le flyktningb­oliger i Telemark. Drøyt 9,1 millioner av dette var rent tilskudd.

På den tiden var det rene Klondike-stemning blant de som bygget ut boliger til flyktninge­r. Samtidig er det en forutsetni­ng for å få utbetalt pengene fra Husbanken at de er ferdigstil­t og klare til bruk.

Ble ikke ferdig

De omtalte boligene i Telemark var ikke i naerheten ferdigstil­t, ei heller ble Husbanken informert om dette. I 2017 dukket mistanken opp om at alt ikke var på det rene.

«Når Scheen Invest AS søkte

Husbanken om utbetaling ble det heller ikke gitt opplysning­er om at boligene ikke var ferdig/ klare for bruk - noe det per dags dato fortsatt ikke er», skriver Husbanken om eiendommen i Nome i arrestbegj­aeringen.

Etter mye fram og tilbake med ledelsen i selskapet måtte Husbanken gå til retten i november 2018 og be om arrest i millionbel­øp i selskapet.

Det hadde gått så langt at Husbanken måtte be om at motparten ikke ble orientert om dette før en kjennelse ble avsagt, i frykt for at verdier i selskapet skulle forsvinne i mellomtide­n. Dette fikk Husbanken medhold for i Nedre Telemark tingrett, og det ble tatt arrest i ti millioner kroner i selskapet.

Husbanken skal ha jobbet med å komme fram til en annen løsning enn å gå i retten.

«Når Husbanken innledet dialog om prosjektet og kostnadene var det mulig å ta initiativ til å rydde opp. Det var imidlertid ikke veien Scheen Invest AS valgte å gå», skriver Husbanken til retten.

Husbanken anslår at rundt 9,8 millioner kroner av tilskuddet ble brukt til aksjekjøp.

Arresten ble etter hvert opphevet, og en innbetalin­gsavtale ble inngått med selskapet. Siden har det ballet på seg, i september omtalte Finansavis­en saken for første gang, noen uker senere ble selskapet slått konkurs, og Husbanken politianme­ldte så saken.

Tidligere daglig leder i Scheen Invest har ikke vaert tilgjengel­ig for kommentar.

Omfattende sak

Advokat Øystein Malmgren har fått den omfattende konkurssak­en på bordet sitt. Han leverte sin foreløpige innberetni­ng i slutten av oktober. Hvilke verdier som er i selskapet skal kart

legges, og eiendommen­e skal selges for å hente inn penger til kreditoren­e.

– Vi jobber på spreng, og jobber fortsatt med å kartlegge verdiene i selskapet, sier Malmgren til Varden.

Det er på det rene at aksjeposte­ne selskapet sitter på ikke har noen åpenbar omsettelig verdi.

Malmgren opplyser at de to eiendommen­e som selskapet eier snart skal ut på markedet. Eiendomsme­gler er engasjert, og det eneste som gjenstår er at eiendommen­e takseres på nytt.

At eiendommen­e skal hente inn nok penger til å dekke Husbankens krav er dog tvilsomt, eller som Malmgren selv skriver i innberetni­ngen: «Eiendommen­e er antakelig overbeheft­et».

Store krav

Til sammen er kravene i boet på drøyt 28,3 millioner kroner. 17 av disse er pantekrav, mens et relativt lite beløp på 31.717 kroner er utestående skattekrav.

Utover dette er de to store kreditoren­e Husbanken og Telemark Forvaltnin­g AS, som ga Scheen Invest et lån på 11 millioner kroner. Selskapet har pant i aksjer. Hvor mye disse er verdt, er fortsatt uvisst.

Revisor Tore Ludvigsen i Deloitte er engasjert til å granske boet, for å avdekke akkurat hva Husbanken-pengene ble brukt til.

 ??  ??
 ??  ?? SCHEEN-BYGGET: Elvevegen 26 i Skien er en del av konkursboe­t til Scheen Invest AS.
SCHEEN-BYGGET: Elvevegen 26 i Skien er en del av konkursboe­t til Scheen Invest AS.
 ?? FOTO: ALEXANDER LEHMANN ??
FOTO: ALEXANDER LEHMANN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway