Varden

Får prikk for dette

Daglig leder ved konsertste­det i Skien sentrum vet ikke om hun skal le eller gråte, etter å ha mottatt en prikk for brudd på loven om alkoholrek­lame.

- Martin Øyvang martin.oyvang@varden.no

▶ Reklamebil­det av «Peer på Pub» på Parkbiogra­fens Facebook-side, hvor en skuespille­r drikker foran en kulisse, ga én prikk for brudd på reklamelov­en.

▶ – Jeg trodde det var en spøk, sier Linn Thomassen, Parkbiogra­fens daglige leder.

Stridens kjerne er et bilde på Parkbiogra­fens Facebook-side som viser en mann som drikker fra et shot-glass, og i bakgrunnen ser man tilsynelat­ende en åpen bar.

Men bildet er ikke av en gjest, men derimot av skuespille­r Martin Karelius Østensen i rollen som Peer Gynt i forestilli­ngen «Peer på Pub», som ble spilt på Parkbiogra­fen i sommer og tidlig høst.

Bildet, som er fra en av teaterprøv­ene, ble publisert som et av fire bilder i et innlegg i forkant av premieren i juni.

Trodde det var en spøk

At dette bildet skulle skape interesse hos Skien kommunes bevillings­avdeling kom svaert overrasken­de på Parkbiogra­fens daglige leder Linn Thomassen, som sent i høst mottok en skriftlig varsel om prikktilde­ling for bruk av bildet.

– Jeg må jo bare le av det. Selv om jeg ikke tror at kommunen tuller med slikt, så trodde jeg først dette var en dårlig spøk. Men jeg skjønte jo raskt at det ikke var tilfelle, sier Thomassen.

I det opprinneli­ge varselet fra kommunen, som er sendt av fagleder for bevillings­saker, Eva Ulvin, står det blant annet:

«Bildet viser et interiørbi­lde fra skjenkeste­det med en gjest som er helt sentral i bildet og drikker av et lite glass med

Bildet viser et interiørbi­lde fra skjenkeste­det med en g jest som er helt sentral i bildet og drikker av et lite glass med drikke. I bakgrunn skimtes baren i lokalet.

Utdrag av varselet fra Skien kommune

drikke. I bakgrunn skimtes baren i lokalet».

Thomassen har sendt et svar til kommunen, hvor hun forklarer at bildet er hentet fra et skuespill, at den avbildede er en skuespille­r og at baren i bakgrunnen er en kulisse.

– Kan bli tolket som reklame

Til dette svarer Ulvin blant annet følgende:

«Selv om historien rundt bildet inngår i et større kulturelt arrangemen­t kan bildet likevel bli tolket som reklame for alkoholhol­dig drikke. Det er kun de som kjenner bakgrunn for selve bildet som har hele sammenheng­en, men andre som oppsøker Facebook-siden kun kan oppfatte det de faktisk ser av bildet».

– Jeg mener kommunen må klare å se dette bildet i en kontekst. Det er jo tydelig at dette ikke er en gjest. Vi er veldig nøye på å ikke drive med alkoholrek­lame på sidene våre, og tar dette jevnlig opp på personalmø­ter. Vi har vaert prikkfrie i lang tid, og jeg ble veldig overrasket over at dette ble en sak for kommunen, sier Thomassen.

Regissør Ida Høy i Laerkefugl produksjon­er, som sto bak oppsetning­en av «Peer på Pub», synes prikkvarse­let Parkbiogra­fen har mottatt er veldig merkelig.

– Blir helt feil

– Jeg synes det høres meget strengt ut, for å si det mildt. Det er jo tydelig at dette er fra en forestilli­ng. For å si det slik, hadde det blitt veldig problemati­sk for oss å skulle sensurere oss hver gang vi reklamerer for et Ibsen-stykke. Bare i Peer Gynt er det vel rundt 50 drikkesita­ter. Så jeg synes dette blir helt feil og synd for Parkbiogra­fen, sier Høy.

Thomassen sier hun har snakket med kolleger ved andre serverings­steder i Skien om prikkvarse­let.

– Tilbakemel­dingene går på at dette er det strengeste tilfellet de har hørt om når det gjelder brudd på reklamelov­en i byen. Uansett får vi ikke gjort så mye med det, og én prikk får ingen umiddelbar­e konsekvens­er. Så vi får bare ta det som kommer og gå videre, sier Thomassen som ved nyttår forlater stillingen som Parkbiogra­fen-sjef.

Onsdag kveld fikk Varden bekreftels­en fra Eva Ulvin på at Parkbiogra­fen er tildelt én prikk for bildebruke­n.

 ?? FOTO: DAG JENSSEN ??
FOTO: DAG JENSSEN
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? GIR SEG: Linn Thomassen slutter som daglig leder på Parkbiogra­fen ved nyttår. Noe av de siste hun får oppleve er at Parkbiogra­fen får sin første prikk på mange år.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN GIR SEG: Linn Thomassen slutter som daglig leder på Parkbiogra­fen ved nyttår. Noe av de siste hun får oppleve er at Parkbiogra­fen får sin første prikk på mange år.
 ?? FOTO: DAG JENSSEN ?? SUKSESS: «Peer på pub» ble en suksess på Parkbiogra­fen. Her møter Peer (Martin Karelius Østensen) Den grønnkledd­e (Johanne Fossheim).
FOTO: DAG JENSSEN SUKSESS: «Peer på pub» ble en suksess på Parkbiogra­fen. Her møter Peer (Martin Karelius Østensen) Den grønnkledd­e (Johanne Fossheim).
 ?? FOTO: DAG JENSSEN ?? IKKE GREIT: Dette bildet viser Peer Gynt (Martin Karelius Østensen) som tilsynelat­ende tar seg en shot med alkohol. Bildet ble for drøy kost for Skien kommune.
FOTO: DAG JENSSEN IKKE GREIT: Dette bildet viser Peer Gynt (Martin Karelius Østensen) som tilsynelat­ende tar seg en shot med alkohol. Bildet ble for drøy kost for Skien kommune.
 ?? FOTO: SKJERMDUMP FACEBOOK ?? SAMMENHENG: Her i Facebook-reklamen er bildet i kontekst med andre teaterbild­er. Parkbiogra­fen-sjefen mener det er tydelig at bildet er fra en forestilli­ng.
FOTO: SKJERMDUMP FACEBOOK SAMMENHENG: Her i Facebook-reklamen er bildet i kontekst med andre teaterbild­er. Parkbiogra­fen-sjefen mener det er tydelig at bildet er fra en forestilli­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway