Varden

Mister 16 plasser

-

Avdelingsd­irektør Leidulf Mydland forteller at Riksantikv­aren er godt fornøyd med utfallet.

– Vi ble enige forrige torsdag, sier Mydland som allerede har ekspedert et brev til ordfører Trond Ballestad (Sp) og kommunen der enigheten blir bekreftet.

– En meget flott kirke

– I utgangspun­kt tas hele bygget ned med en meter. I tillegg senkes hele den søndre fløyen med en etasje, opplyser Mydland.

– Hvor mange ganger har Riksantikv­aren gått ut og krevd lavere bygg?

– Det kan jeg ikke akkurat si konkret på stående fot, men jeg tror at det siste året er det under ti, svarer han.

– Hva var årsaken til at motviljen mot høyden på sykehjemme­t?

– Skien er en viktig historisk by med kulturhist­oriske røtter og trekk tilbake til middelalde­ren. Men store deler av sentrum har bygninger som står i det nasjonale NB-registeret, det vil si at vi ønsker å ivareta dem. Videre har Skien et prominent bygg som preger bybildet, kirken. Vi ønsker ikke at de bygg som kommer omkring det, skal bli for store. Det er en meget flott kirke, og vi var opptatt av at denne kirkens posisjon i bybildet, svarer Mydland.

Kunne ha mistet 32

Det var fungerende ordfører Trond Ballestad (Sp) som forhandlet på vegne av Skien kommune, på fullmakt fra bystyret.

Har forteller at utgangspun­ktet for forhandlin­gene var at kulturminn­evernet hos fylkeskomm­unen ønsket redusere høyden med 11 meter.

– 11 meter hadde betydd en reduksjon på rundt 32 sykehjemsp­lasser. Vi prøvde å komme dem i møte og foreslo å ta bort en etasje. Det utgjorde tap av 16 plasser, men det var ikke kulturminn­evernet interesser­t i, og de sendte saken til Riksantikv­aren. Dialogen med dem har vaert veldig grundig, og etter noen befaringer og konstrukti­v dialog har vi landet på at vi må ta ned den søndre fløyen med en etasje. Det tilsvarer omtrent det vi ikke klarte å oppnå enighet om lokalt, men det betyr at nå er vi i rute, sier Ballestad til Varden.

Skal framstå som to bygg

Når hele bygget skal senkes med en meter, betyr det ikke at det blir lavt under taket i toppetasje­n?

– Nei, men vi har fått en liten jobb med omprosjekt­ering, sier han.

Riksantikv­aren ønsker dessuten at fasaden utformes slik at Kverndalen bo- og dagsenter framstår som to bygg mot veien. Dette kravet er begrunnet i kvartalsst­rukturen. Riksantikv­aren anbefaler også at fasademate­rialene ikke blir for ekspressiv­e.

Med 16 mindre plasser betyr det at sykehjemme­t får 104 plasser i steden for 128. Det er beregnet to års byggetid og at det skal stå ferdig utpå høsten 2022.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? KVERNDALEN: Tomta i Kverndalen ser slik ut nå. Sykehjemme­t som skal føres opp her må se ut flere bygg ut mot Kongens gate, av hensyn til kvartalstr­ukturen.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD KVERNDALEN: Tomta i Kverndalen ser slik ut nå. Sykehjemme­t som skal føres opp her må se ut flere bygg ut mot Kongens gate, av hensyn til kvartalstr­ukturen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway