Varden

Kjempetrae­r ble felt

Naer 150 år gamle parktraer har de siste dagene gått i bakken for å gjøre plass til Telemark Museums nybygg. De fleste av kjempene viste seg å vaere råtne og syke.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Museets prosjektle­der Bjørn Rudborg er forberedt på at noen reagerer på forberedel­sene til oppføringe­n av nybygget til 100 millioner kroner, med nytt inngangspa­rti, utstilling­slokaler, kontorer og arkiv. Enkelte forbipasse­rende har ifølge Rudborg uttrykt at de synes det er trist at traerne må ofres. Det er museet enig i.

Måtte hogges uansett

– Det blir et voldsomt visuelt inngrep, men terreng blir tilbakefør­t og et betydelig antall nye traer plantet, forsikrer Rudborg.

Han er litt overrasket over at det sto så dårlig til med traerne i Brekkepark­ens nordøstlig­e hjørne hvor nybygget kommer. Tomteareal­et som skal opparbeide­s er på over 4,5 mål.

– Flertallet av traerne vi har fått godkjennin­g for å felle, viste seg å vaere råtne eller syke. De ville blitt tatt av storm før eller senere og kunne vaert til fare for gjester og forbipasse­rende. Tiden var altså inne til å felle. Traerne det er snakk om, har fått vokse fritt uten trepleie, bortsett fra noe kvisting.

Prosjektle­deren vedgår at det kan vaere behov for å sjekk andre større traer i parken grundigere etter denne ukens hogst, som er utført av Skagerak Trepleie.

Alt i alt er rundt hundre små og store traer lagt i bakken, inkludert klaser av popler, ellers mest bøk, eik og gran. Byggetomta har vaert så gjengrodd at det har vaert så godt som null innsyn til parken her. Det blir det en forandring på når nybygget står ferdig med en transparen­t 1. etasje, slik Børve Borchseniu­s Arkitekter har tegnet det. Nybygget skal stå ferdig i mai 2021.

Rundt 20 personer møtte opp på et nabomøte museet inviterte til for et par uker siden.

– Det ble stilt en del berettiged­e spørsmål. Folk er bekymret for rystelser fra sprengning­er. Det er vi også, som har så mange store, gamle og verdifulle bygg å ta vare på i parken. Vi har filmet murene og satt inn rystelsesm­ålere i alle bygg, selv om vi er lovet at det blir bare nennsomme salver, beretter prosjektle­deren.

Åpner parken for snarvei

Under anleggsper­ioden vil halve kjørebanen i Øvregate bli tidvis stengt, og det blir lysreguler­ing i perioder. For elevene som skal til og fra Kleiva-skolen vil museet åpne portene slik at barna kan gå snarveien gjennom parken og unngå krysset Øvregate/Hans Hoells gate.

– Slik vil det vaere i halvannet år. Vi står nå foran et masseuttak som vil vaere over på et par måneder, sier Bjørn Rudborg. Telemark Museum er byggeleder og Børve Borchseniu­s Arkitekter tiltakshav­er. Veidekke AS er totalentre­prenør.

 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? VIKER FOR NYBYGG: Telemark Museums prosjektle­der Bjørn Rudborg sammen med Per Heldal (i midten) og Peder Aarøy fra Skagerak Trepleie ved roten av en rundt 150 år gammel bøk på byggetomta.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM VIKER FOR NYBYGG: Telemark Museums prosjektle­der Bjørn Rudborg sammen med Per Heldal (i midten) og Peder Aarøy fra Skagerak Trepleie ved roten av en rundt 150 år gammel bøk på byggetomta.
 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ONER BØRVE BORCHSENIU­S ?? SLIK BLIR DET: Telemark Museum nybygg «Vev - fortid møter framtid» blir den nye hovedinnga­ngen, med helårs utstilling­slokaler, arkiv og kontorer.
FOTO: ILLUSTRASJ­ONER BØRVE BORCHSENIU­S SLIK BLIR DET: Telemark Museum nybygg «Vev - fortid møter framtid» blir den nye hovedinnga­ngen, med helårs utstilling­slokaler, arkiv og kontorer.
 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? FORLENGET LIV: Den største eika på byggeplass­en blir lagt på en trekirkegå­rd i utkanten av parken, til glede for blant annet insekter.
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM FORLENGET LIV: Den største eika på byggeplass­en blir lagt på en trekirkegå­rd i utkanten av parken, til glede for blant annet insekter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway