Varden

Utviklinge­n i Kina bekymrer NATO

Kina blir for første gang omtalt i en offisiell erklaering fra NATO. Men det er ikke meningen å stemple Midtens rike som en fiende, forsikrer de allierte.

-

▶ STORBRITAN­NIA

– For første gang i NATOs historie skal vi sette oss ned med NATOs ledere for å diskutere Kinas framvekst, sa Stoltenber­g på vei inn til NATOs toppmøte i London.

De allierte var samlet ved den eksklusive golfklubbe­n The

Grove i utkanten av den britiske hovedstade­n for å markere at det nå er 70 år siden NATO ble opprettet.

Siden den gang har maktforhol­dene i verden endret seg fundamenta­lt. Et stadig mer pressende spørsmål er hvordan NATO skal forholde seg til et stadig tyngre Kina.

– Dette byr på muligheter, men også utfordring­er, konstatert­e Stoltenber­g.

Ny diskusjon

Det er USA som har vaert pådriver for å ta opp Kina-spørsmålet i NATO. Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) sier diskusjone­n har kommet gradvis, spesielt i løpet av det siste året.

– Det er kanskje rart at en regional sikkerhets­organisasj­on som NATO, som er for NordAtlant­eren, også skal ha befatning med hva som skjer utenfor dette geografisk­e området. Men det har NATO alltid gjort, påpeker hun.

På toppmøtet var planen å vedta en slutterkla­ering med en omtale av Kina-spørsmålet. Det vil vaere første gang det skjer.

Eriksen Søreide understrek­er likevel at ingen anser Kina for å vaere en direkte trussel mot NATO. Men de allierte er nødt til å ta inn over seg hvordan makten i verden forskyves fra vest mot øst.

– Det er mer et spørsmål om hvordan dette kommer til å påvirke alliert sikkerhet i lengden. Der er det ingen som har noen svar ennå, sier Eriksen Søreide til NTB.

Nest størst

Militaert sett er bildet blandet. Kina har verdens nest største forsvarsbu­dsjetter og et stort antall atomvåpen. Men USAs forsvarsbu­dsjetter er fire ganger så store, og kinesernes evne til å gjennomfør­e militaere ekspedisjo­ner er begrenset, ifølge tankesmia IISS.

Den mest umiddelbar­e bekymringe­n har vaert økende spenning i Sør-Kinahavet, der Kina har rustet kraftig opp. Men dette ligger i utgangspun­ktet utenfor NATOs nedslagsfe­lt. I stedet er det Kinas økonomiske og teknologis­ke makt som får oppmerksom­het.

5G

NATO har allerede fått på plass nye retningsli­njer for å sikre seg bedre når framtidas 5G-nett skal bygges ut. Frykten er at bruk av utstyr fra kinesiske Huawei skal bli en bakdør for kinesisk spionasje i vestlige land.

Det kan sette både personoppl­ysninger og forretning­shemmeligh­eter i fare, lyder advarselen. I tillegg vil også militaeret vaere avhengig av 5Gnettet.

En annen bekymring er Kinas omfattende investerin­ger i utenlandsk infrastruk­tur som havner, bruer, jernbaner og veier. Kritiske røster mener slike investerin­ger kan gjøre allierte sårbare for økonomisk og politisk press fra kinesisk side.

Forhandlin­ger med Norge

Forholdet til Kina har vaert et spesielt følsomt spørsmål for Norge, som ble møtt av en langvarig diplomatis­k isfront da Nobelkomit­een ga Nobels fredspris til den kinesiske demokratif­orkjempere­n Liu Xiaoboi201­0.

Forholdet ble normaliser­t først etter at en norsk-kinesisk politisk erklaering ble lagt fram i desember 2016. Der lovet Norge å respektere Kinas «kjerneinte­resser».

I ettertid har Norge og Kina også gjenopptat­t forhandlin­gene om en frihandels­avtale. Regjeringe­ns håp er å få denne på plass i løpet av 2020.

(©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? TOPPMØTE: NATOs ledere samlet til toppmøte i London onsdag. Kina var ett av temaene som skulle diskuteres.
FOTO: NTB SCANPIX TOPPMØTE: NATOs ledere samlet til toppmøte i London onsdag. Kina var ett av temaene som skulle diskuteres.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway