Varden

Diktatur eller demokrati?

- Gunnar West Sørlie folkevalgt

Jeg blir virkelig provosert når man som folkevalgt skal opp på talerstole­n i bystyret i Porsgrunn og blir møtt av ei stoppeklok­ke, og en ordfører som virkelig klør i strupen for å rope ut «West, tida er ute!»

Husk, vi er vanlige folk og jobber med andre ting en politikk til vanlig, og trenger noen ganger litt bedre tid til å forklare budskapet vårt enn politikern­e på Stortinget for at både nye og gamle folkevalgt­e skal få litt bakgrunnsh­istorie for innlegget som kommer.

Som folkevalgt brenner man for byen, og i mitt tilfelle kulturhist­orie. Min sak kulturminn­eplan, som ikke faller i smak hos ordføreren skal i alle fall ikke gå utover at han ikke kommer hjem etter kl. 20.00. Det bestemmer «diktatoren», og ingen diskusjon på det, «tre minutter er taletiden, take it or leave it», er valgspråke­t til «diktatoren».

Av bystyrets 49 representa­nter er 24 nye representa­nter, så det er kun et fåtall som har hørt om verneplan eller kulturminn­eplan. Jeg bøyer meg for demokrati, men ikke uten kamp, og forventer at jeg som folkevalgt skal få bruke den tid som det tar å legge fram en sak slik at den blir forstått riktig av alle i bystyret, enten de liker det eller ikke.

Bystyret er som regel en gang per måned, og er du heldig som folkevalgt får du komme opp på talerstole­n og predike ditt budskap. Men er det på over tre minutter da må du be ordfører om å få lov til å komme opp igjen for å fullføre det neste halve eller hele minuttet av ditt innlegg etter at flere andre talere har framført sine innlegg og flestepart­en har glemt hva du sa da.

Kjaere leser, prøv å lage et godt og kortfattet innlegg som du brenner for og at innlegget du skal framføre ikke er kjent av nesten noen på møtet ditt. Nei, kjaere ordfører, dette er ikke bra, heller helt håpløst, vi er jo folkevalgt­e for byen Porsgrunn. Da må også vi bli hørt, og da mener jeg litt mer enn tre minutter av og til er det mer enn greit nok, men ikke til enhver tid.

Jg er fullstendi­g klar over at dette er stemt over og flertallet er enig, helt til de blir klubba ned da. Men det nye bystyret har ikke stemt over det. Så la de få prøve seg i et fritt demokrati uten stoppeklok­ke, og uten begrensnin­g. Muligens bystyret noen ganger vil dra litt ut, men det får så vaere, alle må få tale ut sin sak.

 ??  ?? MER TID: Gunnar West Sørlie (naermest t.v.) ønsker mer taletid, saerlig av hensyn til nye rerepresen­tanter.
MER TID: Gunnar West Sørlie (naermest t.v.) ønsker mer taletid, saerlig av hensyn til nye rerepresen­tanter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway