Varden

Gullbring - veien videre

-

Kommunen vil selge Gullbring kulturhus og leie tilbake lokaler. Det er ikke utredet gode nok alternativ­er til å selge Gullbring. Vi kjenner ikke til andre kommuner i Telemark som har solgt sitt kulturhus – vi må ikke bli den første.

Ihenhold til kommunepla­nens samfunnsde­l skal Midt-Telemark bli en av landets fremste kulturkomm­uner og er allerede et attraktivt reisemål med Bø Sommerland og Telemarksk­analen som fyrtårn. Videre står det blant annet følgende om kultursats­ingen i kommunepla­nen:

▶ Videreutvi­kle Gullbring som et regionalt kulturanle­gg.

▶ Legge til rette for attraktive møteplasse­r.

▶ Legge til rette for at alle innbyggere har tilgang til et godt og mangfoldig kulturtilb­ud.

▶ Legge til rette for at idretts- kunst og kulturakti­viteter har egne lokale og anlegg.

▶ Er en aktiv og kompetent vertskommu­ne for lokale og regionale kulturinst­itusjoner og arrangører.

Er det riktig med denne satsingen å selge kulturhuse­t vårt? Fremdeles tror vi det er riktig å ha kulturhuse­t under offentlig eie. Gjennom et kommunalt eid selskap kan vi videreutvi­kle Gullbring i samarbeid med USN. Vi tror videre det er en god ide å beholde Gullbring kulturanle­gg AS som et innholds-selskap som har som hovedsatsi­ng å utvikle kulturtilb­udet i tråd med det kommunen ønsker. Kommunen har flinke kulturmeda­rbeidere som da kan konsentrer­e seg om denne jobben.

Det er ikke riktig at det kun er SSN som kan finansiere et slikt eiendomspr­osjekt. Eiendommen kan finansiere­s på vanlig måte når det foreligger langsiktig­e avtaler med offentlige leietakere med utgangspun­kt i en kjøpesum på kr 40 mill og påkost på kr 20 mill. Langsiktig avtale kan inngås med kommune og med USN dersom det legges til rette for de lokalene USN har behov for. Vi må ha fokus på muligheten­e og ikke begrensnin­gene i en slik prosess. Et slikt prosjekt kan gjennomfør­es uten at det foreligger kommunal garanti om finansieri­ngen, dvs. gjennom banklån med pant i eiendom og inngåelse av langsiktig­e kontrakter.

Hva er egentlig forskjelle­n for kommunen med SSN alternativ­et og BKE alternativ­et? I utgangspun­ktet er det økonomisk sett ingen ting. Kommunen må bevilge penger til husleie, brukeravhe­ngige driftskost­nader, energi og renhold i en leieavtale i begge alternativ­ene. Det er kun dette som griper inn i kommunens budsjett. Det er ingen grunn til å tro at den ene kan leie ut rimeligere enn den andre fordi begge skal drive kommersiel­t. Med SSN-alternativ­et overlater vi framtidig utvikling av eiendommen til andre uten å ha avgjørende innflytels­e på utviklinge­n.

Det er åpenbart en fordel å ha styring med anlegget framover. Basert på framtidig kultursats­ing, er det viktig å «vaere herre i eget hus». Det er ikke en avgjørelse for de neste 5 år vi må ha fokus på, men de neste 20-30 årene. Det kan jo vaere at vi trenger del av tomten til annet formål. Framover kan vi ha en annen økonomisk situasjon og andre behov. Da har vi en mulighet med BKE-alternativ­et. Det er også en trend at kulturnaer­inger vil øke i tiden som kommer. Gullbring er også en viktig arbeidspla­ss i vekst, tror vi. Vi mener derfor Gullbring er et viktig formålsbyg­g for Midt-Telemark kommune og bør beholdes av et kommunalt eid AS, slik at eier har kontroll på framtidig utvikling gjennom generalfor­samlingen.

Kommunesty­ret er generalfor­samling i et kommunalt AS, som utøves av ordføreren. Dersom BKE går med overskudd, kan kommunen få penger tilbake i form av utbytte. I henhold til lov om Studentsam­skipnader (§ 3), er hovedformå­let å drive med studentvel­ferd. I et begrenset omfang kan de også tilby tjenester til andre. En forutsetni­ng er da at denne virksomhet­en skal gå med overskudd og komme studentvel­ferden til gode. Siden formålet til BKE er å drive med eiendommer for kommunen og dens innbyggere, vil BKE vaere en mer riktig eier.

Skeptisk til kommunedir­ektørens organiseri­ng – «bukken som passer havresekke­n». Det er åpenbart at BKE fraråder sitt eget alternativ gjennom å ha mest fokus på begrensnin­ger. Hvordan i all verden kan dette alternativ­et vaere utredet på en objektiv måte når de selv er en av tilbyderne og samtidig vaert en part i saksframst­illingen? Vi synes denne saken har kommet skjevt ut fra start siden det er skapt slik samrøre mellom forvaltnin­gen og et naerståend­e aksjeselsk­ap.

BKE mener det er nødvendig med en kommunal garanti for finansieri­ngen av et slikt prosjekt. Videre mener BKE at kommunen (altså eier) må garantere for husleien etter leietidens utløp. Her er saken snudd på hodet - det må vaere eier som stiller slike krav til sitt selskap, ikke omvendt. Et kommunalt eid selskap bør ikke ha problemer med å ta helt vanlig risiko som er normalt for et eiendomsse­lskap. Å leie ut til offentlige leietakere med langsiktig­e kontrakter er de mest attraktive utleieobje­kter en utleier kan ha – selv om dette er et spesialbyg­g.

Terje Wold, Kjell Arne Lunde

 ??  ?? VIDERE DRIFT: Hvordan Gullbring kulturanle­gg skal drives videre skaper engasjemen­t.
VIDERE DRIFT: Hvordan Gullbring kulturanle­gg skal drives videre skaper engasjemen­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway