Varden

Deponisake­n er ikke over

- Knut Schüller leder Vern om Grenland - nei til deponi

Andre alternativ­er enn Brevik bør utredes, slo ekspertutv­alget fast da de leverte sitt arbeid 4/11-19 til Klima og miljødepar­tementet.

Dette ble selvfølgel­ig mottatt med stor glede her i vårt område, og ordfører Robin spanderte pizza på Sjøloftet i Brevik. Det er et skår i gleden at folkehelse og et eventuelt deponis innvirknin­g på befolkning­en ikke var med i vurderinge­n fra ekspertutv­alget.

Det er heller ikke funnet noen henvisning­er til forplikten­de EU-regulativ for Norge, som omfatter bindende kriterier for plassering av deponier. Allerede her skulle Brevik vaert ute.

Dokumentas­jon på dette er fra flere hold oversendt/levert ekspertutv­alget, de har også fått fortegnels­e over avfall som skal ekskludere­s i dypdeponie­r. Heller ikke dette forholdet er nevnt i rapporten. Det ble henvist til at Norcem hadde sagt nei til samdrift, og at dét var hovedgrunn til at Brevik ikke bør utredes videre.

Årsaken til at planmyndig­heten Porsgrunn kommune sa nei, ble også utelatt: Porsgrunn hadde nemlig avvist NOAHs planinitia­tiv. Porsgrunn bystyre fattet sitt vedtak i 2015 på bakgrunn av stor frykt i befolkning­en.

Jeg ser med stor spenning på de kommende måneder, og vil slå litt kaldt vann i årene på dere som tror at Dalen gruve ikke lenger er aktuell som deponi. Vi tror Ola Elvestuen står overfor sterke krefter i sitt arbeid, både fra byråkrater og andre, og at han fortsatt har en lang vei å gå før Brevik og Dalen gruve er endelig ute som alternativ når Langøya er full om noen år.

Vern om Grenland – nei til deponi ber dere alle stille hvis det skulle bli nødvendig. Hold saken varm, og skriv gjerne innlegg i avisene hvis du har noen tanker rundt en eventuell deponiplas­sering i tettbebygd­e strøk.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? NORCEM: At Norcem ikke ønsker samdrift med et deponi i sine gruver var eneste begrunnels­en fra ekspertutv­alget. Det uroer lederen for Vern om Grenland - nei til deponi.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN NORCEM: At Norcem ikke ønsker samdrift med et deponi i sine gruver var eneste begrunnels­en fra ekspertutv­alget. Det uroer lederen for Vern om Grenland - nei til deponi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway