Varden

Prioritere­r kommunen uteområder på skolene?

- Bratsbergk­leiva FAU

På Bratsbergk­leiva er skolegårde­n så neglisjert at FAU mener det går utover elevenes laeringsmi­ljø og trivsel.

Ifølge Skien kommunes Strategisk­e plan for Oppvekst 2013-2023, er kommunens visjon for barn og unge at «Skien skal vaere en god oppvekstko­mmune, med attraktive og utviklende oppvekstmi­ljøer». Skolen og SFO spiller opplagt en sentral rolle i å nå denne visjonen. I tillegg til dyktige og engasjerte ansatte, er skolebygni­ngen og skolegårde­n av stor betydning for skolemiljø­et.

Skien kommune gjennomfør­te i 2018 en kartleggin­g av uteområden­e på kommunens skoler, der mange hadde gode kvaliteter, men der resultatet var nedslående for andre. Bratsbergk­leiva skole er blant skolene med dårligst kvalitet på uteområdet. For øvrig er Menstad ungdomssko­le, som elvene ved Bratsbergk­leiva tilhører, også på listen over skoler med størst behov for bedre uteområder. Slik situasjone­n er i dag, vil dermed elever som starter på Bratsbergk­leiva gjennomfør­e hele grunnskole­n uten å ha tilfredsst­illende uteområder på sin skole.

På bakgrunn av kartleggin­gen bevilget kommunen en sum til oppgraderi­ng av uteområdet på de 7 skolene som hadde størst behov for oppgraderi­ng. Dessverre var den bevilgede summen alt for lav i forhold til behovene, og bevilgning­en ble smurt altfor tynt utover. Antakeligv­is vil ikke beløpet en gang vaere tilstrekke­lig til å erstatte klatrestat­ivet som kommunen måtte rive nå i høst. For øvrig det eneste lekeappara­tet som var på skolen, utover et huskestati­v.

Norges miljø- og biovitensk­aplige universite­t har nylig gjennomfør­t en stor undersøkel­se om kvalitet på uteområder i skoler og barnehager. Undersøkel­sen viser at skolegårde­r med naturområd­er og god tilgang til ulike lekeappara­ter, fører til at elvene er mer fysisk aktive, uavhengig av alder og kjønn.

I tillegg vil soneinndel­te skolegårde­r skjerme elever som har behov for å trekke seg tilbake alene eller i små grupper. Gode uteområder kan dermed forebygge mobbing og generelt øke trivselen, noe som igjen er en forutsetni­ng for et godt laeringsmi­ljø. For barna i kommunen er det derfor viktig at kommunen prioritere­r å investere i skolens uteområder.

Selv om skoleledel­sen og SFO på Bratsbergk­leiva kontinuerl­ig jobber med å tilrettele­gge og prioritere ressursene ved skolen på en slik måte at man får mest mulig ut av uteområden­e, er det likevel begrenset hva man lokalt kan få til på en skolegård som mest av alt ligner på en flystripe.

Kommunen har også gjennom hele sitt hierarki et ansvar for å sikre at skolenes bygninger og uteområder oppfyller kravene som stilles til barnas skolemiljø. Forhåpentl­igvis vil vi finne igjen kommunens visjoner og forpliktel­ser i kommunens budsjett for 2020, og da i form av bevilgning­er til opprustnin­g av Bratsbergk­leiva og de andre skolene på «verstingli­sten».

Vibeke Larvoll

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway