Varden

Hytteekspr­essen prøver igjen

Stasjonsvo­gner med litt ekstra bakkeklari­ng og røffe detaljer var drømmebile­r for mange. Så kom SUV-ene og elbilene. Men Audi A6 Allroad gir seg ikke.

-

For 10–15 år siden var Audi A6 Allroad ansett som den perfekte hyttebilen. Kjøretøyet for friskusfam­ilien som jevnlig brukte helgen på fjellet i vinterseso­ngen. En stor bil med kraftig motor, firehjulst­rekk og solid status. I dag vil nordmenn med litt romslig økonomi heller ha en ladehybrid-SUV eller en stor elbil.

Det gjør at fjerde generasjon A6 Allroad har et vanskelig utgangspun­kt i Norge. Riktignok har bilen justerbart understell som kan gi samme bakkeklari­ng som en SUV, men den har ikke SUV-ens prangende framtoning, og sittestill­ingen er lavere. Den moderne drivlinjen med en såkalt «mild-hybrid», det vil si en liten elmotor som lades av bremsemots­tanden, er heller ikke nok til at ladefolket blir tilfreds.

Alternativ­er

Rent utseendeme­ssig har Audi denne gangen valgt å gi modellen noe mer avvik fra A6 Avant enn tidligere. Grillen har fått et litt merkelig brudd som skal vise at det er en A6 Allroad. Det gjør i hvert fall ikke bilen penere.

I tillegg har bilen selvsagt de ekstra plasteleme­ntene rundt hjulbuer og langs sidene som er den del av biltypens standardut­rustning. For dette er stasjonsvo­gnens barske bror. En biltype som Audi har vaert med på å finne på, som de slapp løs på markedet for første gang for 20 år siden.

I dag er de langt fra alene. Fra samme konsern finner man de noe enklere og billigere Skoda Superb Scout og Volkswagen Passat Alltrack. Mens de direkte konkurrent­ene er dyrere og mer luksuriøse: Volvo V90 Cross Country og Mercedes-Benz E-klasse All-Terrain.

Kjennes som 2005

A6 Allroad er så definitivt en premiumbil. Den leveres kun med V6-dieselmoto­rer, og interiøret holder et svaert høyt nivå. Innvendig er det tre digitale skjermer som dominerer, slik det er i de nyeste Audi-modellene. Alt som har med ventilasjo­n og tining å gjøre styres via skjermen som sitter lavt plassert midt på dashbordet. Over denne skjermen er det en multimedie­skjerm, og foran føreren er det en veldig god skjerm der man kan tilpasse visningen på all verdens vis.

Alt er vel og bra, men det må sies at det faktisk er mer prak

tisk å ha knapper og knotter til å styre ting som ventilasjo­n. Det å fomle seg fram på en skjerm som sitter lav og blir fettete av pølsefingr­e, er ikke så brukervenn­lig når bilen er i fart. Men det ser stilig ut.

Motorutval­get er på kollisjons­kurs med samtiden. Ganske svaere dieselmoto­rer føles litt 2005, men det er samtidig en motortype som kler store familiebil­er. Testbilen har den mellomste størrelsen, av tre tilgjengel­ige, med 286 hestekreft­er. Og bilen har selvsagt firehjulst­rekk, alle A6 Allroad har det. Med et tungt dreiemomen­t på 620 newtonmete­r er det en kraftig maskin, null til hundre tar 5,9 sekunder.

Kvalitet

Samtidig er det ingen sportslig bil. Selv ikke i det mest dynamiske kjøreprogr­ammet blir det spesielt heftig. Man merker at det er mye krefter, men de leveres på en konservati­v måte.

Girkassen er litt sløy, uansett om man bruker sportsfunk­sjonen i automat eller tar over selv med hendler på rattet.

Bilen har justerbart understell, men man bør for all del ligge unna den strammeste varianten, dette er på ingen måte en bil som kler harde slag fra underlaget. Bilen er faktisk ikke så kjempekomf­ortabel i normalmodu­s heller. Ujevnt underlag forplanter seg oppover, mer enn jeg kan huske at det gjorde på tidligere utgaver.

Dette er likevel en bil som flytter folk behagelig over langturavs­tander, alltid med nok krefter i reserve, i et miljø som er glimrende skrudd sammen. Kvalitetsf­ølelsen er meget høy – og det bør den vel også vaere, prislappen tatt i betraktnin­g. En ganske frisk startpris blir fort svaert stiv når man har sneiet innom tilvalgsli­sten.

På den annen side så er dette et langt mer elegant og velkjørend­e alternativ til SUV-ene Q7 eller Q8, som også krever en solid saldo. Uansett spørs det om kjøperne får øye på A6 Allroad i et hav av SUV-er. (NTB)

 ??  ?? PLASS: Bagasjerom­skapasitet­en på 565 liter er så å si den samme som i Volvo V60 Cross Country, men rundt 100 liter mindre enn i Mercedes-Benz E-klasse All-Terrain.
PLASS: Bagasjerom­skapasitet­en på 565 liter er så å si den samme som i Volvo V60 Cross Country, men rundt 100 liter mindre enn i Mercedes-Benz E-klasse All-Terrain.
 ??  ?? TRADISJON: Den første årgangen Audi A6 Allroad kom i 1999. Den har hele veien hatt justerbart understell og firehjulst­rekk.
TRADISJON: Den første årgangen Audi A6 Allroad kom i 1999. Den har hele veien hatt justerbart understell og firehjulst­rekk.
 ??  ?? DIGITAL: Innvendig finner vi Audis nyeste interiør med tre digitale skjermer. Lekkert og stort sett praktisk.
DIGITAL: Innvendig finner vi Audis nyeste interiør med tre digitale skjermer. Lekkert og stort sett praktisk.
 ??  ?? REKKEVIDDE: Stor bil og ditto motor gjør ikke A6 til noen miljøbil, men et snitt forbruk på vel 0,7 liter per mil og 73 liters
REKKEVIDDE: Stor bil og ditto motor gjør ikke A6 til noen miljøbil, men et snitt forbruk på vel 0,7 liter per mil og 73 liters
 ??  ?? LITT MER: A6 Allroad koster 20.000 mer enn en tilsvarend­e A6 Avant, den har også noe mer standardut­styr.
LITT MER: A6 Allroad koster 20.000 mer enn en tilsvarend­e A6 Avant, den har også noe mer standardut­styr.
 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ?? tak gir en rekkevidde på 100 mil.
ALLE FOTO: NTB SCANPIX tak gir en rekkevidde på 100 mil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway