Varden

100 år siden Skotfoss ble verdensmes­ter i fotball!

(Iallfall på papiret)

-

Da jeg begynte på småguttela­get i fotball på STIF,var noe av det første jeg minnes fortelling­en at Skotfoss hadde vaert verdensmes­ter i fotball.

De fleste på stedet har hørt om det. Men hvordan gikk det til? For 100 år siden, høsten 1919 startet den finurlige historien. Som et apropo til Norges kamp for å komme til EM neste år, har ballen alltid vaert rund!

Per Jorsett har fortalt det slik: Fotballses­ongen 1919 endte med at Norge hadde slått Sverige både hjemme og borte,og med seier over Danmark var vi nordiske mestere... Under OL i Antverpen trakk vi England og mot alle odds vant vi sensasjone­lt 3-1.Tidligere det året hadde Skotfoss slått Odd i seriekamp. Odd hadde tidligere slått landslaget i en treningska­mp. Og Norge hadde jo slått England!

En annen historie er slik: Ørn Horten hadde slått landslaget i treningska­mp.Skotfoss hadde tidligere slått Ørn. Og når Norge hadde vunnet over England som hadde vaert verdnsmest­er så ble jo fasiten: Skotfoss verdensmes­ter i fotball!

Engelske ingeniører

For vel 100 år siden i forbindels­e med utbygginge­n av Skotfoss Bruk, var den en tid Nord-Europas største papirfabri­kk.Som følge av det kom flere engelske papiringen­iører til stedet på slutten av 1800-tallet. De brakte med seg sin nasjonalsp­ort og lidenskap rundt laerballen.

Henry Skilbred oversatte

En tid hadde fotballage­t engelsk trener. Få forsto språket og instruksjo­nene han ga. Henry Skilbred «den musikalske og syngende barber»på Skotfoss, hadde spilt på Amerikabåt­en et par ganger og laert noen ord.Det fortelles at han ofte løp opp og ned langs sidelinja og oversatte.

Gutte og juniorlag i STIF

Egen fotballkar­riere er ganske enkel. Finale for juniorlage­t der vi hadde Karsten Forberg som lagleder,var et høydepunkt selv om vi tapte for Herkules. (Enda jeg husker Karsten sa han hadde snakket med dommeren før kampen!) Med på laget var bl.a.Håkon Olav Sannerholt, Knut Thyge Skilbred, Arnfinn Maurdal, John Grønli, Torbjørn Haglund og Hans Kristian Aune.

Tap opplevde jeg og i finalen i laereskole­cupen på Eik laererhøgs­kole i 1969. Men fotballspi­ll og interesse har gitt og gir meg mye glede.(Livet er morsommere for den som er glad i fotball.)

50 år med tippekamp

I høst er det og 50 år siden NRK begynte å sende tippekampe­r fra England. Mange av oss har hatt glede av det.

Vi er og mange som husker flyulykken 1958 med Manchester United i Munchen på vei hjem fra europacup i Beograd, og som følge av det, har fulgt laget siden.Og ikke minstVMfin­alen i 1966 der England med 3 mål av Geoff.Hurst slo VestTyskla­nd 4-2 (og den fenomenale keeperen Gordon Banks -»bank of England» (Egen kinofilm - GOAL- ble og laget fra VM 66.)

Frode Johnsen fra Skotfoss

Den mest kjente fotballspi­lleren fra Skotfoss er uten tvil Frode Johnsen.I 1993 gikk han fra Skotfoss til Odd og i 2000 til Rosenborg der han var fram til 2006.Han ble toppscorer i tippeligae­n 3 ganger og har spilt 35 A-landskampe­r for Norge.Fra 2006-11 var han proff i japansk fotball.Karrieren ble avsluttet i 2015 etter 4 år i Odd. Han er så langt den eldste landslagsp­iller i Norge og Europa. Det er tegn på ekstra god fysikk, talent og trening. Frode har gått politihøgs­kolen i Oslo.

Innsendt bidrag av Knut H.Aasen

 ??  ?? FRODE JOHNSEN: Bildet er fra Norge-Spania
FRODE JOHNSEN: Bildet er fra Norge-Spania

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway