Varden

–Er å gå i Eidanger kirke med mamma

– Den beste juletradis­jonen er å reise til Eidanger kirke med mamma på julaften, sier Aleksander Walmann.

- Bjornar.larsen@varden.no

Bjørnar Larsen

▶ PORSGRUNN

Sangeren, låtskriver­en, produsente­n, og plateselsk­apseieren Aleksander Walmann (33) er på akkurat det stedet han ønsker å vaere i jula – hjemme i Porsgrunn. For jula, den skal tilbringes hjemme hos mamma og med et kirkebesøk.

– Denne tradisjone­n sitter dypt i meg. Uansett hvor jeg vaert, har jeg gledet meg til å kjøre hjemover på motorveien, få Telemarksp­orten på venstre side, komme hjem og senke skuldrene. Og den lille timen i Eidanger kirke er ganske magisk, forteller Walmann.

Spiller for syke barn

En av Walmanns viktigste juletradis­joner skjer når han lille julaften spiller på barneavdel­ingen på Sykehuset Telemark i Skien. Der arbeider en av hans «bonustante­r» og «nevø» Aleksander stiller med glede opp.

– Jeg forsøker å skape litt godstemnin­g der før jul. Da spiller jeg et par julelåter og hilser på. Når en har mulighet til å gjøre noe, er det bare å gjøre det, sier Walmann som forteller at dette er den ene konserten i året han håper faerrest mulig hører.

– Jo mindre publikum, jo bedre. Det beste er at ungene er hjemme og ikke har det vanskelig i jula, sier artisten som selv har arbeidet mange år i barnehage.

Konserter med «bonusonkle­ne»

Aleksander Walmann ventet til han var 26 år før han i 2012 satset på en artistkarr­iere etter å ha vaert med i talentkonk­urransen «The Voice» på TV2. I 2017 kom så høydepunkt­et i karrieren da han sammen med Joakim With Steen (JOWST) vant den norske finalen i Eurovision

Song Contest, også kjent som Melodi Grand Prix. Dermed gikk turen til finalen i Kiev der Walmann sang låta «Grab the Moment» inn til tiendeplas­s.

Nå i førjulstid­en kan Walmann blant annet sees på scenen i konsertser­ien «Hjem til jul» som han har holdt siden 2015. Onsdag og torsdag denne uken er det konserter på Kafé K i Porsgrunn mens han fredag spiller på Krona livescene på Notodden. Gjestearti­st er Agnes Stock.

Bandet består av Walmanns «bonusonkle­r» Harald Nor

mann, Jan David Norrman, Thomas Moen og lydmann Roger Saga.

– De kjenner mine onkel Bjørnar Walmann veldig godt. Da jeg begynte å spille med dem, sa min onkel at «da er du i trygge hender». Vi har blitt gode venner. De leverer hver gang og så kan vi leke og ha det fint på scenen.

Lover julealbum

Walmann forteller at han ønsker å laere seg alle sider ved bransjen for å bli en så allsidig musikkpers­on som mulig.

Dette innebaerer blant å bli en best mulig sanger, låtskriver og produsent – i tillegg til å starte plateselsk­apet Day By Day for to år siden. Her finner vi den tidligere «The Voice»-deltakeren Adrian Jørgensen som i år tok andreplass i den norske MGPfinalen med «The Bubble», skrevet og komponert nettopp av Aleksander Walmann sammen med Jonas McDonnell, og Kjetil Mørland.

Et av musikkpros­jektene som får Walmann selv til å boble litt ekstra, er at han til neste jul vil gi ut sitt eget julealbum etter mange år med forespørsl­er fra fans som har opplevd julekonser­tene hans. Porsgrunns­mannen lover et naert, enkelt og variert album.

– Vi skal ikke ta bare for oss «glitter-greia» med jula, det er ikke alle som har det bare «glitter og grønt», sier Walmann som ønsker å speile alle følelsene rundt jul.

– Ei julelåt for meg behøver ikke å vaere reinsdyr, snømann og juletre, legger han til.

 ??  ??
 ??  ?? HISTORIEN OM ALEKSANDER: Tatovering­ene til Aleksander Walmann har motiver hentet fra hans og familiens liv.
HISTORIEN OM ALEKSANDER: Tatovering­ene til Aleksander Walmann har motiver hentet fra hans og familiens liv.
 ??  ?? PÅ HJEMMEBANE: Aleksander Walmann stortrives på julebesøk hjemme i Porsgrunn
PÅ HJEMMEBANE: Aleksander Walmann stortrives på julebesøk hjemme i Porsgrunn
 ??  ?? SENKER SKULDRENE: – Uansett hvor jeg vaert, har jeg gledet meg til å kjøre hjemover på motorveien, få Telemarksp­orten på venstre side, komme hjem og senke skuldrene, sier Aleksander Walmann.
SENKER SKULDRENE: – Uansett hvor jeg vaert, har jeg gledet meg til å kjøre hjemover på motorveien, få Telemarksp­orten på venstre side, komme hjem og senke skuldrene, sier Aleksander Walmann.
 ??  ?? LOVER JULEALBUM: Neste år vil Aleksander Walmann gi ut et julealbum. Innspillin­g er planlagt i mai, juni og juli.
LOVER JULEALBUM: Neste år vil Aleksander Walmann gi ut et julealbum. Innspillin­g er planlagt i mai, juni og juli.
 ?? FOTO: BJØRNAR LARSEN ??
FOTO: BJØRNAR LARSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway