Varden

Er straks i mål med spleiselag­et

I høst startet Martine Ellefsen og Daniel Osen Ellefsen spleiselag med et håp om å gi sønnen nye ører i utlandet. Nå er de så å si i mål med beløpet.

- Anniken Wathne anniken.wathne@varden.no

▶ Etter fire måneder har familien fått inn 840.000 kroner til en øreoperasj­on for Martinius. – Det er helt uvirkelig, sier mamma Martine.

▶ PORSGRUNN

Sønnen til Martine og Daniel, Martinius, er født uten ører. Familien startet i august en spleis på nettet, slik at de kunne få råd til reise til utlandet for å gi sønnen det de mener er den beste behandling­en han kan få. Og giverglede­n har vaert enorm.

– Det er helt uvirkelig. Det er vanskelig å sette ord på det, sier mamma Martine. Foreldrene har fått mange positive tilbakemel­dinger, og forteller at det er mange som heier på dem.

– Det er mange som skriver at han er heldig som har fått gode foreldre som står på for ham, og står i dette, sier de. Sykdommen Martinius ble født med heter mikroti, og senter for sjeldne diagnoser opplyser at i gjennomsni­tt ti av 70.000 som fødes årlig har denne sykdommen. Ifølge Norsk helesinfor­matikk går mikroti ut på underutvik­ling av det ytre øret, slik at øret blir mindre enn normalt.

Vil operere i USA

Foreldrene visste ingenting om diagnosen før sønnen ble født. Etter å ha søkt informasjo­n om sykdommen, fant de etter hvert ut at måten behandling­småten i Norge ikke var noe de kunne tenke seg.

– I Norge bruker man en metode som benytter brusk fra ribbeinet, og som kan ikke gjennomfør­es før barnet er i barneskole­alder, forteller Martine. Foreldrene fant en metode som brukes i USA, og som heter Medpor. Her blir ørene rekonstrue­rt ved hjelp av implantate­r. Problemet er at siden dette ikke er den internasjo­nale standarden Norge bruker, koster det familien godt over en million kroner fra egen lomme å få denne operasjone­n.

– Vi må sette av skattepeng­er og feriepenge­r hvert år framover, og da er det jo ikke så mye igjen hvis det for eksempel skjer noe med hus og hjem, sier Daniel.

Kun tusenlappe­r unna målet

I skrivende stund har familien fått inn 837.850 kroner fra 3788 givere. Målet for spleisen var å samle inn 840.000 kroner.

– Vi startet spleisen tidlig, fordi vi trodde det ville ta mye lengre tid enn dette, sier Martine. I tillegg til innsamling­saksjonen på internett har de fått flere private bidrag, og familien er veldig takknemlig for responsen de har fått.

– Vi er mye naermere målet nå enn noen gang, sier de.

Må holde på interessen

Familien forteller at det har vaert tøft fra dagen Martinius ble født.

– Det var slitsomt fra dag en. Og vi ville jo ikke si dette til noen i starten, men etter hvert skjønte vi at vi får bare prate om det, sier Martine. Som følge av spleisen har familien også fått kontakt med andre foreldre som har barn med samme diagnose.

– Det er tre eller fire som er med oss og som ønsker å søke. Da legger vi litt press på helsevesen­et, og håper dette åpner øynene deres for alternativ­e behandling­er, sier Daniel.

 ?? FOTO: ANNIKEN WATHNE ??
FOTO: ANNIKEN WATHNE
 ??  ??
 ??  ?? EN BLID GUTT: Martinius er som ettåringer flest, og er aktiv og nysgjerrig på det meste.
EN BLID GUTT: Martinius er som ettåringer flest, og er aktiv og nysgjerrig på det meste.
 ??  ?? SNART I MÅL: Martinius og pappa Daniel tøyser hjemme i sofaen hos familien på Heistad.
SNART I MÅL: Martinius og pappa Daniel tøyser hjemme i sofaen hos familien på Heistad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway