Varden

Kjøpte verdiløst firma av eier ens venn og tjente 200.000 kr

H18-gruppen kjøpte et verdiløst vinduselsk­ap av en venn av Terje Strømodden. Halvparten av pengene fikk H18-eier Strømodden selv.

- Alexander Lehmann alexander.lehmann@varden.no

Det var angivelig tilbakebet­aling av et lån han hadde gitt, men det tror ikke bostyreren noe på.

I tillegg har Strømodden, tidligere snekker, solgt privat verktøy til H18 for det bostyreren mener er mangedobbe­lt av verdien på det brukte utstyret.

Vil ikke kommentere

– Jeg ønsker ikke å kommentere noe av dette nå, sier Strømodden til Varden.

H18-gruppen hentet inn 8,25 millioner kroner fra investorer i pensjonist­alderen, men pengene ble aldri brukt som avtalt. I stedet gikk pengene i stor grad til utbetaling av lønninger. I utgangspun­ktet skulle investoren­es midler brukes til kjøp og rehabilite­ring av eiendom i Grenland.

Menneskene bak H18 fant også andre metoder for å hente penger ut av selskapet, framkommer det av bostyrer Ranveig Sem sin innberetni­ng.

400.000 kroner

Tømrer Terje Strømodden var med fra starten av, og fikk fra desember 2018 og fram til konkursen i november 2019 utbetalt 421.792 kroner i lønn fra selskapet. Ifølge arbeidsavt­alen hadde han en månedslønn på 58.333 kroner.

I tillegg til dette fikk han utbetalt 550.000 kroner fra selskapet, utover ordinaer lønn.

14. januar fikk H18 én million kroner i kapital fra en 74 år gammel mann. Den 25. januar betalte selskapet lønn til de ansatte, samt betalte 400.000 for kjøp av aksjer i et eksternt selskap, og omdøpte det til H18 Vindu AS.

Verdiløst

I utgangspun­ktet ville selgeren ha 800.000 kroner for selskapet, men etter forhandlin­ger gikk vedkommend­e ned til 600.000, og så 400.000 kroner.

I sin rapport har borevisor dokumenter­t at selskapet var helt verdiløst da det ble kjøpt. Egenkapita­len var negativ, og hadde trolig ikke likviditet. Borevisor konkludere­r med at selskapet var insolvent ved utgangen av 2018.

Så hvordan endte H18 opp med å kjøpet et verdiløst selskap? Ifølge innberetni­ngen har daglig leder i H18 lagt fram dokumenter som viser at selskapet per 1. januar 2019 hadde en verdi, men som altså var falskt. Selv var han på dette tidspunkte­t fornøyd med prisen de fikk selskapet for.

Det mest oppsiktsve­kkende er dog at når kjøpesumme­n ble betalt, gikk 200.000 til selger, mens den andre halvdelen av beløpet ble betalt ut til Terje Strømodden. Selgeren skal ha vaert en god venn av Strømodden, og beløpet var angivelig tilbakebet­aling av et privat lån dem to imellom.

Kritikkver­dig

De to brukte et gjeldsbrev fra mai 2015 som skulle dokumenter­e at vedkommend­e skyldte Strømodden penger, men bostyrer har ikke tro på at gjeldsbrev­et er reelt.

«Det reises spørsmål om låneavtale­n er konstruert for å gi Terje Strømodden en mulighet til å få penger ut av H18 Gruppen AS», skriver bostyrer Sem.

Bostyrer skriver videre at det er kritikkver­dig at H18 brukte lånegivern­es penger på et verdiløst selskap, og videre at «denne utbetaling er ikke en kostnad som kan relateres til noe eiendomspr­osjekt. Saerlig fremstår dette kritikkver­di, når del av kjøpesumme­n godskrives Terje

Strømodden».

«Forskudd»

Mer penger fra investorer begynte å komme inn i begynnelse­n av 2019, og 26. februar overførte selskapet 200.000 kroner til Strømodden, merket «forskuddsb­etaling for verktøy».

Dette ble fulgt opp av en ny betaling 15. mars, merket «betaling av verktøy».

Bostyrer går naermere inn på denne transaksjo­nen i innberetni­ngen sin.

Selskapet skal ha blitt enig med Strømodden om å kjøpe hans verktøy og driftsløsø­re, som Strømodden selv verdivurde­rte til 509.000 kroner.

Ifølge Strømodden ble dette kontroller­t av Gunnar Knudsen Borgestad.

Strides

Dette var daglig leder i H18 Jean-Pierre Kelders skeptisk til, men gikk med på å betale ut et foreløpig beløp på 150.000 kroner for verktøyet.

Dette ble gjort, men mens daglig leder var på ferie ble ytterliger­e 200.000 kroner betalt ut til Strømodden, altså til sammen 350.000 kroner.

Hvorvidt Kelders var kjent med denne transaksjo­nen, strides partene om.

Uansett har bostyrer hentet inn en uavhengig verdivurde­ring av utstyret, og blitt informert om at man ikke vil mer enn 100.000 kroner for utstyret.

 ??  ?? KRITIKK: Terje Strømodden, medeier av H18 Gruppen, ønsker ikke å kommentere saken nå.
KRITIKK: Terje Strømodden, medeier av H18 Gruppen, ønsker ikke å kommentere saken nå.
 ?? FOTO: ALEXANDER LEHMANN ?? HOVEDKONTO­R: Nedre Hjellegate 18 i Skien sentrum, eid av Terje Strømodden
FOTO: ALEXANDER LEHMANN HOVEDKONTO­R: Nedre Hjellegate 18 i Skien sentrum, eid av Terje Strømodden

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway