Varden

Norge dømt i to barneverns­saker i Strasbourg

Norge er igjen dømt iDeneurope­iske Menneskere­ttsdomstol­en, og nok en gang gjelder det retten til familieliv og norsk praksis i barneverns­saker.

-

I to dommer som ble offentligg­jort tirsdag formiddag, konkludere­r en enstemmig domstol med at Norge har brutt menneskere­ttighetene.

I begge sakene er Norge dømt for brudd på menneskere­ttskonvens­jonens artikkel 8 om respekten for privat- og familieliv.

Samvaer

Sentralt i sakene var mors rett til samvaer etter at barneverne­t hadde tatt over omsorgen for barnet. I den ene saken ble en tre år gammel gutt plassert i fosterhjem på hemmelig adresse, og mor ble nektet samvaer.

I den andre saken ble sønnen til en somalisk kvinne som kom til Norge som flyktning, tvangsadop­tert etter først å ha vaert i fosterhjem.

Her var det også en faktor at gutten ble plassert i en kristen familie, mens moren er muslim og ønsket at han skulle bli oppdratt i tråd med hennes religion. Kvinnen hadde bedt domstolen også vurdere om artikkel 9 om religionsf­rihet var brutt, men saken er kun vurdert med tanke på retten til familie- og privatliv.

Tidligere dom

Retten viser til en dom mot Norge i høst og gjentar prinsippet om at myndighete­ne plikter å legge til rette for å gjenforene familier så raskt som mulig etter omsorgsove­rtakelse. Den sier også at der det er en interessek­onflikt, skal myndighete­ne søke å finne balanse, men at barnets beste kan veie tyngre enn hensynet til foreldrene.

Selve omsorgsove­rtakelsen blir i liten grad berørt i de to sakene som nå er avgjort. I stedet kritiserer retten i Strasbourg de strenge begrensnin­gene på samvaer og mener avgjørelse­r som i praksis stanser alt fremtidig samvaer – plassering på hemmelig adresse samt adopsjon – er tatt på for tynt grunnlag.

Delvis erstatning

Selv om Norge ble felt, har domstolen i en av sakene avvist krav om oppreisnin­g. I den andre saken er kravet om oppreisnin­g delvis tatt til følge, og staten må betale 25.000 euro.

Siden 2015 har domstolen tatt inn hele 35 norske barneverns­saker, skriver Dagbladet. Med de to siste dommene er sju saker avgjort så langt. Fem av dem har endt med dom mot staten, mens Norge har blitt frikjent i to saker.

Høyesteret­t

Ifølge

avisen

skal

Høyesteret­t behandle tre barneverns­saker i storkammer i februar. Det skal skje i lys av vurderinge­n fra Strasbourg, skriver avisen.

– De prinsipper og retningsli­njer Høyesteret­t legger til grunn i sin storkammer­dom, vil gi føringer for framtidig behandling av barneverns­saker, både i barneverne­t, fylkesnemn­dene og domstolene, sier høyesteret­tsjustitia­rius Toril M.Øie.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? NORGE BLE DØMT: Menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg.
FOTO: NTB SCANPIX NORGE BLE DØMT: Menneskere­ttsdomstol­en i Strasbourg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway