Varden

Bandt fast pasient ulovlig

En svaert syk pasient ble bundet fast i rullestole­n og forlatt alene på et rom på Vestsiden sykehjem i Porsgrunn.

- Jonas Fossing jonas.fossing@varden.no

▶ En svaert syk pasient ble bundet fast i rullestole­n og forlatt alene på et rom på Vestsiden sykehjem i Porsgrunn. Uten mulighet til å bevege seg eller tilkalle hjelp. Få dager etter at mannen ble flyttet til permanent plass på et annet sykehjem døde han.

▶ PORSGRUNN

– Det skulle vaert en person til stede, sier fylkeslege Jan-Arne Hunnestad.

Få dager etter mannen ble flyttet til permanent plass på et annet sykehjem, døde han.

Svaert syk

Det var i februar i år Fylkesmann­en mottok en klage fra en pårørende.

Pasienten hadde blitt innlagt Sykehuset Telemark med funksjonss­vikt i mars 2018, der sykehuset fant betydelig kognitiv svikt, men ingen sikker kroppslig tilstand som kunne forklare tilstanden. Sykehuset vurderte at pasienten trengte kontinuerl­ig tilsyn.Pasienten ble overført til et sykehjem i Porsgrunn, hvor vedkommend­e fikk kontinuerl­ig oppfølging i et par uker.

Vestsiden sykehjem

Det var når pasienten ble overført til Vestsiden sykehjem at hendelsene Fylkesmann­en gir kritikk for skjedde.

Ved sykehjemme­t ble mannen bundet fast til rullestole­n og overlatt til seg selv på et rom med lukket dør.

Uten mulighet til å bevege seg eller tilkalle hjelp.

Årsaken var at mannen hadde utferdstra­ng og stor fallrisiko.

– Det er svaert graverende bruk av tvang. Hvis de først skulle brukt disse virkemidle­ne måtte de vaert en person til stede. Og da kan man spørre seg om det i det hele tatt hadde vaert nødvendig med tvang, sier Hunnestad.

– Konklusjon­en på det er at det ikke hadde vaert nødvendig, legger han til.Virksomhet­sleder ved Vestsiden sykehjem, Bente Berg Larsen, bekrefter at hun kjenner til hendelsen.

– Jeg kjenner til saken. Men du må nesten ta det med kommunalsj­ef for helse og omsorg Aud Fleten, sier hun.

Sjeldent alvorlig sak

Vestsiden sykehjem fikk beskjed om at mannen trengte kontinuerl­ig tilsyn, men valgte likevel å binde han fast.

– Det er såpass graverende brudd på tvangslovg­ivningen at vi hadde en diskusjon om vi kunne la vaere å anmelde i det hele tatt, sier Hunnestad.

– Vi har mange saker, men så alvorlig som det her er det sjeldent vi ser, sier han.

Han forklarer at de likevel valgte å la vaere å anmelde fordi hendelsen lå langt tilbake i tid, og fordi de tror dialogen med sykehjemme­t vil bli bedre om de lar vaere.

– Vår oppdrag er å kvalitetss­ikre, det i kombinasjo­n med tidsaspekt­et gjorde at vi lot vaere, sier han.

Døde

Noen dager etter pasienten ble flyttet fra Vestsiden sykehjem til en permanent plass døden han. Fylkesmann­en gir Vestsiden sykehjem kritikk for uforsvarli­g helsehjelp i forbindels­e med flyttinga.

– Flyttinga i seg selv var veldig uheldig. Mangelen på vurdering av helsetilst­anden til pasienten var uforsvarli­g, sier han før han legger til:

– De må ha et system som forhindrer disse tingene fra å skje, sier han. Pasient-og brukerombu­det i Telemark beskriver saken som svaert alvorlig.

– Ut ifra det Fylkesmann­en beskriver, er saken veldig alvorlig. Til sammen gir dette et bilde av uverdige forhold for et menneske i sluttfasen av livet. Jeg presiserer at jeg ikke har kjennskap til den konkrete saken utover pressemeld­inga fra Fylkesmann­en, sier Else Jorunn Saga som roser de pårørende.

– Jeg vil gi honnør til de pårørende som har valgt å melde fra om saken. Vi ser hos pasient- og brukerombu­det at det kan vaere en høy terskel for pasienter og pårørende for å si ifra om svikt i tjenestene. Det er krevende å stå i klageprose­sser, men bedring av kvalitet i tjenestene er avhengig av tilbakemel­dinger fra de som trenger dem.

Ingen selvkritik­k

I rapporten kommer det frem at ledelsen ved Vestsiden sykehjem ikke tar selvkritik­k for hendelsene. Men Hunnestad sier kommunen allerede har tatt tak.

– Kommunalsj­efen har begynt å forbedre forholdene som gjelder disse tingene. Uttalelsen om at de ikke tar selvkritik­k kom fra ledelsen i virksomhet­en. Der viser de at de ikke har forstått lovgivning­en eller har forståelse av hvordan man tilnaermer seg pasienter med demens, sier Hunnestad.

 ?? ARKIVFOTO: VENDY BERG HEGLE ??
ARKIVFOTO: VENDY BERG HEGLE
 ??  ?? ALVORLIG: Her, på Vestisden sykehjem i Porsgrunn, ble en pasient bundet fast i rullestol og satt på rom alene.
ALVORLIG: Her, på Vestisden sykehjem i Porsgrunn, ble en pasient bundet fast i rullestol og satt på rom alene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway