Varden

Oppgitt over priskrigen

Kunder tok med seg kassevis med marsipangr­iser. Flere har sagt at de har måtte kaste varer de hamstret under fjorårets julehandel.

- Caroline TarAngen caroline.tarangen@varden.no

Selger julevarer til dumpingpri­s med bismak.

Kjøpmann Lars Norrman på Rema 1000 Arkaden selger julevarer til dumpingpri­s med bismak. Han mener priskrigen oppfordrer til en kjøp- og kastmental­itet.

Satte ikke begrensnin­g

– Jeg håper på et oppgjør med hele greia, men tror ikke saerlig på det. Priskrigen har kommet for å bli, sier han, mens han rydder i tilbudshyl­lene.

Akkurat nå er det tomt for mandler og lite igjen av sviskene i butikken hans på kjøpesente­ret i Skien. Marsipangr­isene forsvant bare i løpet av noen dager.

– Vi var litt for sene med å sette en antallsgre­nse på varene. Og jungeltele­grafen på billige julevarer – den er rask, sier kjøpmannen, og forteller om Facebook-grupper som informerer om billige varer på de forskjelli­ge dagligvare­butikkene i Norge.

– De første dagene var det flere som tok med seg kassevis med marsipangr­iser. Hva skal de egentlig med alle, undrer kjøpmannen.

Flere kunder har også fortalt ham at fjorårets hamstring førte til at de måtte hive enormt mye mat etter jul.

– Også kommer de igjen i år også, og hamstrer akkurat like mye, sier Norrman.

Kjøp og kast

Som kjøpmann føler han på at han oppfordrer til kjøp- og kastmental­itet, og at tilbudene kun er til glede for en brøkdel av kundene.

– Det verste er kanskje at det er så få som egentlig får glede av det, og jeg tenker derfor at det slår litt feil ut, sier han.

Kjøpmannen dekker selv tapet i butikken, og forteller at det er mange i hans posisjon som er fortvilt over priskrigen.

– Man må jo bare slenge seg på, men det er jo litt sånn: Vaer så god, dette er fra meg til deg, sier han.

Mandler for hele året

Vegard Mork er innom Rema 1000 Arkaden denne formiddage­n, og har kjøpt inn flere varer som ikke er på tilbud.

– Jeg bryr meg ikke saerlig mye om det, i bunn blir nok summen den samme. Det er litt håpløst hvordan det hele har blitt, sier han, og forteller at han rett og slett ikke trenger så mye melis.

– Det er dumt å kjøpe noe man ikke trenger, sier han.

Bruker fjoråets

Anne Fibiger, en annen av kundene Varden treffer, er enig i at tilbudene har lite for seg hvis det fører til at man bare kaster mer mat.

– Jeg kjøper ikke så mange av priskrigsv­arene, men mandler – der er jeg bevisst. Jeg har skjønt at det er ekstra billig før jul og kjøper inn for hele året. Kaster ikke noe av det, smiler hun, og lasser flere skeier oppi posen.

– Nå skal jeg bruke opp det siste fra i fjor på en kransekake, sier hun.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: CAROLINE TARANGEN ?? OPPGJØR: Kjøptmann Lars Norrman på Rema 1000 Arkaden i Skien vil ha et oppgjør med priskrigen, men tror den likevel kommer til å fortsette.
ALLE FOTO: CAROLINE TARANGEN OPPGJØR: Kjøptmann Lars Norrman på Rema 1000 Arkaden i Skien vil ha et oppgjør med priskrigen, men tror den likevel kommer til å fortsette.
 ??  ?? BILLIGE MANDLER: Anne Fibiger kjøper inn mandler for et helt år, men kaster ikke noen av dem.
BILLIGE MANDLER: Anne Fibiger kjøper inn mandler for et helt år, men kaster ikke noen av dem.
 ??  ?? BRYR SEG IKKE: Vegard Mork tror summen blir den samme i bunn.
BRYR SEG IKKE: Vegard Mork tror summen blir den samme i bunn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway