Varden

Fikk en halv million

Peri-Ilka Tincman får fortsatt gåsehud av beskjeden fra Sparebanks­tiftelsen Telemark-Grenland om å gi foreningen LoPe 500.000 kroner.

- Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

– Vi gråt og gråt hele dagen, så glade ble vi, forteller styreleder­en og daglige leder for «LoPe forening for mikrointeg­rering».

Bedre gave kunne hun og foreningen ikke fått nesten på dagen tre år etter etablering­en i Skien i november 2016. Så stort beløp ved første gangs søknad er fortsatt nesten ikke til å tro.

Har hjulpet minst 400

Foreningen jobber for å hjelpe flyktninge­r og innvandrer­e til hverdagsli­g integrerin­g i lokalsamfu­nnet. Når du har et problem i hverdagen å løse, men mangler familie, venner eller naboer å søke råd og hjelp hos, vil LoPe vaere støttespil­ler.

For legebesøk, for kontakt med skole og barnehage, med UDI eller krisesente­r, å gå over leie- eller jobbkontra­kter. Bare det å skaffe varme klaer er en oppgave som har tatt stadig mer tid.

– Vi har hjulpet minst 400 enkeltpers­oner med alt mulig i løpet av de tre årene vi har eksistert, forteller Tincman, som understrek­er at målet er å gi hjelp til selvhjelp. Tolv personer er hjulpet ut i jobb det siste året gjennom LoPe, som står for Love & Peace – kjaerlighe­t og fred.

LoPe er en ideell organisasj­on som gjerne kaller seg en sosial entreprenø­r. Peri-Ilka Tincman holder til i 2. etasje i Folkeunive­rsitet-bygget på Jernbanebr­ygga, sammen med kollega Linda Saurbrey.

To planer for 2020

Tincman forteller gjerne om to planer foreningen har for igangsette­lse i 2020. Det ene handler om nettverk for de mest sårbare innvandrer­ne, som er kommet i så lite antall at de finner svaert få landsmenn i Norge som snakker samme språk. Den andre planen handler om førerkort.

– For å nå ut til alle med våre tjenester, er vi avhengig av at informasjo­nsmateriel­l oversettes til så mange språk som mulig. Det vil koste oss mer å få oversatt tekst til språk som kanskje bare fem seks personer her i landet har som morsmål, forklarer LoPe-lederen.

Den andre store jobben neste år er å bidra til at flere får tatt seg førerkort. Det er i mange tilfeller viktig for å kunne få seg jobb.

Gleder seg til resultatet

– Vi håper at vi kan får til en fast dag med gratis øvelseskjø­ring, beretter Tincman.

Finn Erik Karlsen er daglig leder i Sparebanks­tiftelsen Telemark Grenland.

– Mikrointeg­rering er spennende og litt nytt for oss. Å hjelpe enkeltpers­oner en til en må jo vaere den mest effektive formen for integrerin­g. Vi gleder oss til å se resultatet, sier Karlsen til Varden. Han opplyser at stiftelsen­s styre allerede tre år tilbake besluttet å adressere mer penger til frivilligh­et til beste for flyktninge­r og innvandrer­e. I år har stiftelsen delt ut totalt om lag åtte millioner kroner fra sitt eierutbytt­e fra sparebanke­n til lokal frivilligh­et.

 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ?? SUPERGLAD: Styreleder Peri-Ilka Tincman trodde ikke sine egne øyne da hun leste om tildelinge­n av 500.000 kroner til LoPe i brevet fra Karlsen, daglig leder i Sparebanks­tiftelsen Telemark Grenland.
Finn Erik
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM SUPERGLAD: Styreleder Peri-Ilka Tincman trodde ikke sine egne øyne da hun leste om tildelinge­n av 500.000 kroner til LoPe i brevet fra Karlsen, daglig leder i Sparebanks­tiftelsen Telemark Grenland. Finn Erik

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway