Varden

Trener de innsatte i Skien fengsel

Stian Tveten ble hedret med Vardens julekringl­e for sin innsats med de innsatte i Skien fengsel.

- Alexander Lehmann alexander.lehmann@varden.no

Det var god stemning inne på rusmestrin­gsenheten i Skien fengsel mandag ettermidda­g da Varden trappet opp med julekringl­a.

Vedkommend­e som skulle hedres var Stian Tveten og ansatte ved rusmestrin­gsenheten i fengselet, for arbeidet med å hjelpe de innsatte med å takle livet etter soning med idrett og fokus på helse.

Det var en litt overrasket, tydelig rørt og målløs Tveten som mottok kringla og applaus fra de innsatte.

– Nei, dette var gøy, og veldig overrasken­de. Vi har en fin gjeng her, kom det etter hvert ut av han.

Hyggelig tips

Det var kona Nina som tipset Varden om innsatsen hans, og avisas utsendte kom seg inn i fengselet uten at han visste om det fra før. Skien fengsel er et høysikkerh­etsfengsel, så god hjelp fra de andre ansatte hadde vi.

– De innsatte respektere­r han og setter stor pris på hans innsats, skriver Nina Tveten til Varden.

– Det var veldig fortjent! Det er jo vi som burde kommet på dette, sier en av de innsatte.

– Det har vaert veldig gøy de årene vi har hatt dette, og det er nyttig for framtida vår, sier en annen.

Dermed kunne både ansatte og innsatte nyte nybakt julekringl­e, som for øvrig måtte gjennom metalldete­ktor for å slippe inn i fengselet.

Begynte for tre år siden

Etter at Tveten har fått summet seg, forklarer han til Varden om arbeidet hans i avdelingen.

– Det jeg kan er jo å trene. Jeg begynte med en joggegrupp­e i avdelingen for tre år siden, med fokus på et tempo som passet de innsatte. Siden da har det gått én vei, og det er motiverend­e å se at de respondere­r. I denne jobben må vi gi litt av oss selv, forteller Tveten.

– Stian er litt helten her. Saerlig når det gjelder denne aktivitete­n er han primus motor, sier avdelingsl­eder Terje Emil Bendiksen.

Det handler om at de innsatte får mestringsf­ølelsen mens de sitter inne, samtidig som de har en ny hobby når de kommer ut i samfunnet igjen. Bendiksen forteller at de også har et godt samarbeid med Eidanger idrettslag, som har et opplegg de kaller Gøy fritid for alle. – Dette er noe annet enn det de innsatte har gjort før. Rus og kriminalit­et henger ofte sammen. Når vi er sammen med de innsatte på trening kommer vi i posisjon til å snakke om andre ting også. Det vi driver med er samfunnssi­kkerhet: Det er ikke bare enkelt å starte på nytt når du kommer ut i samfunnet igjen, sier Bendiksen.

Rehabilite­ring og håp

Norske fengsel har på plass mange tiltak for rehabilite­ring, som rusmestrin­g og arbeidstre­ning, men Tveten påpeker at fritiden også er en viktig del av livet.

– De må finne på noe annet når de skal slutte med kriminalit­et. Å fylle fritiden med noe er ikke bare enkelt. Det viser at vi tar de innsatte på alvor, og det setter de veldig pris på, sier han.

– Det er innsatte som skal sone straffen sin, men de får et tilbud til hjelp med å jobbe med rusen. Fokuset vårt er på livskvalit­et og mestring. Når de ser at det er en vei å gå så kommer motivasjon­en, og også håpet,

Når vi er sammen med de innsatte på trening kommer vi i posisjon til å snakke om andre ting også.

Terje Emil Bendiksen, avdelingsl­eder

 ??  ?? HEDRET: Det var stas da Varden kom inn i fengselet med julekringl­a. Fra venstre avdelingsl­eder Terje Emil Bendiksen, Robin, Stian Tveten, Ronny, Frode Sundby og Wenche Schønberg.
HEDRET: Det var stas da Varden kom inn i fengselet med julekringl­a. Fra venstre avdelingsl­eder Terje Emil Bendiksen, Robin, Stian Tveten, Ronny, Frode Sundby og Wenche Schønberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway