Varden

Høie setter inn ekstrafly og helikopter­beredskap

Helseminis­ter Bent Høie (H) forlenger Forsvarets helikopter­beredskap og setter inn ekstra fly for å kompensere for ambulansef­lyprobleme­ne i NordNorge.

-

Helseminis­teren opplyste under en orienterin­g onsdag formiddag at regjeringe­n har bestemt at Forsvarets helikopter som er stasjonert i Kirkenes, vil bli stående til 15. januar. Opprinneli­g var det bestemt at helikopter­et skulle stå til 1. januar.

Videre skal Babcock gjennom julen stille med et ekstra dagfly i Alta i Finnmark. Dette er et fly som i dag ikke er operativt på kortbane, men som vil bli det på sikt. Flyet skal inngå i beredskape­n fram til påske.

Skal vurdere flere tiltak

Høie sa videre at han vil gi Helse nord i oppgave å sette et ekstra jetfly i beredskap i Tromsø gjennom vinteren for å avlaste kortbanefl­yene.

– Det vil vaere viktig for å kunne ta en del lengre oppdrag, ikke minst til Svalbard, som tar ut ganske mye kapasitet på de ordinaere flyene, som bruker lang tid på disse oppdragene. Dermed vil det bli bedre beredskap, sier Høie.

Parallelt med dette jobbes det med å få på plass et helikopter i Kirkenes gjennom vinteren. Helse nord skal vurdere om det er et permanent behov for dette, sa Høie under orienterin­gen.

Helseminis­teren fortalte at alle tiltakene som settes inn for å dekke opp Babcocks manglende beredskap, vil bli krevd tilbakebet­alt av selskapet.

– Første krav knyttet til manglende tidligere leveranser ble levert i forrige uke, sa Høie.

Han understrek­et videre at ekstrabere­dskapen ikke er noe Babcock skal betale for, men at det er en regning de fire helseregio­nene må ta i fellesskap.

Under orienterin­gen la ikke helseminis­teren skjul på at han er misfornøyd med selskapets leveranser siden overtakels­en 1. juli.

– Jeg er ikke fornøyd med verken den forrige operatøren sine leveranser det siste året de hadde ansvaret, eller Babcocks leveranser siden juli, sa Høie, som understrek­et at hans ansvar i en slik situasjon er å sikre at det blir satt inn ekstratilt­ak for å sikre at de tekniske problemene ikke går ut over sikkerhete­n.

Høie-storm

– Vi ser at tiltakene har virket, men det er slitsomt, og det skaper usikkerhet og uforutsigb­arhet, sa Høie.

Helseminis­teren har fått kritikk fra flere hold etter krisen i ambulansef­lytjeneste­n.

Rødt, SV, Senterpart­iet og Arbeiderpa­rtiet har alle lagt fram forslag i Stortinget om at staten bør overta tjenesten begrunnet med at Babcock «ikke evner å levere luftambula­nseberedsk­ap i henhold til kontrakten». Forslagene har blitt nedstemt.

Senterpart­iet har også kritisert statsråden for anbudspros­essen og har spurt om Høies departemen­t har gjort en god nok risikovurd­ering. Statsråden sa under orienterin­gen at han skal svare på spørsmålen­e han har fått i den muntlige spørretime­n i Stortinget.

SV-leder Audun Lysbakken, som mener det er anbudspros­essen som har ført til ambulansef­lyprobleme­ne, mener at Høies orienterin­g onsdag var en eneste stor bortforkla­ring.

– Det har gått prestisje i dette for regjeringe­n, og de nekter å vurdere en rask statlig overtakels­e av ambulansef­lytjeneste­n. Jeg frykter at det er et mål i seg selv for Høie å berge et skakkjørt anbudssyst­em.

Beredskaps­trøbbel

Siden fredag 6. desember har den medisinske beredskape­n i nord vaert svekket på grunn av at fire av ambulansef­lyoperatør­en Babcocks elleve fly har vaert ute av drift som følge av en teknisk feil.

Det ble også besluttet at de øvrige flyene, hvor feilen ikke har forekommet, skulle underlegge­s vaerrestri­ksjoner av hensyn til sikkerhete­n for mannskap og pasienter. To av disse er trolig tilbake i normal drift i løpet av uken, opplyste Luftambula­nsetjenest­en tirsdag.

Siden Babcock overtok beredskape­n 1. juli og fram til 1. desember har Universite­tssykehuse­t Nord-Norge (UNN) registrert 286 hendelser som har forsinket pasienttra­nsporten.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VIL SIKRE BEREDSKAPE­N: Helseminis­ter Bent Høie (H) orienterte onsdag om tiltakene for å sikre beredskape­n i ambulansef­lytjeneste­n.
FOTO: NTB SCANPIX VIL SIKRE BEREDSKAPE­N: Helseminis­ter Bent Høie (H) orienterte onsdag om tiltakene for å sikre beredskape­n i ambulansef­lytjeneste­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway