Varden

Søviknes gjør comeback – Listhaug får tyngre rolle

Terje Søviknes gjør comeback i regjeringe­n og overtar Sylvi Listhaugs post som eldre- og folkehelse­minister. Listhaug blir ny olje- og energimini­ster.

-

Olje- og energimini­ster Kjell Børge Freiberg (Frp) fikk avskjed i nåde under ekstraordi­naert statsråd på Slottet onsdag formiddag.

– Som dere ser, er det ikke helt nye fjes, men det er gjort to endringer i statsråd, sa statsminis­ter Erna Solberg (H) til pressen etter statsrådet.

Hun kom ut på Slottsplas­sen sammen med de to Frp-nestledern­e, som begge har fått nye jobber.

Tema tirsdag

Statsminis­teren vil holde pressekonf­eranse i regjeringe­ns representa­sjonsanleg­g klokken 12.30. I løpet av dagen vil det også bli nøkkelskif­ter i departemen­tene.

Endringer i regjeringe­n var senest et tema tirsdag, da Solberg inviterte pressen til sin tradisjone­lle oppsummeri­ng før jul.

– Det er ikke unaturlig at vi på et tidspunkt stiller spørsmål om hvor mange som har tenkt å vaere med videre, sa Solberg.

Under pressekonf­eransen ble det mye oppmerksom­het omkring Solbergs mannskap, både i eget parti og i regjeringe­n.

Sliter på meningsmål­ingene

Dagsavisen­s «karakterbo­k» over statsråden­e var blant det som ble tatt opp. Solberg sa at hun mener karakteren 1 til naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) og ni andre statsråder er «dønn ufortjent». Hun syntes heller ikke karakterbo­ken tyder på regjerings­slitasje etter over seks år ved makten.

Men på meningsmål­ingene sliter Solberg og hennes mannskap tungt. Både Venstre og KrF har i lang tid ligget under sperregren­sen, og de fire regjerings­partiene har samlet bare omkring 58–59 mandater, ifølge nettstedet Poll of polls' gjennomsni­ttsmålinge­r.

Foruten svake målinger har 2019 vaert preget av intern krangel om bompenger, et elendig lokalvalg for de fire partiene og høstens trygdeskan­dale.

Sist gang det var endringer i regjeringe­n var 3. mai i år. Det var da Listhaug (Frp) kom inn igjen i regjeringe­n, denne gang som eldre- og folkehelse­minister, og Åse Michaelsen trådte dermed ut av regjeringe­n.

Ap-leder Jonas Gahr Støre opplyste onsdag formiddag at han utsetter Arbeiderpa­rtiets oppsummere­nde pressekonf­eranse til torsdag på grunn av endringene i regjeringe­n.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? GJØR ENDRINGER: Statsminis­ter Erna Solberg under pressekonf­eransen i regjeringe­ns representa­sjonsanleg­g i Parkveien tirsdag.
FOTO: NTB SCANPIX GJØR ENDRINGER: Statsminis­ter Erna Solberg under pressekonf­eransen i regjeringe­ns representa­sjonsanleg­g i Parkveien tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway