Varden

Løgner blir ikke sannheter selv om de gjentas

- Haavard Gjestland Stiftelsen Porsgrunns museene

Direktør Jorunn Sem Fure ved Telemark Museum (TM) hadde et leserbrev i Varden 16. desember. Hun liker øyensynlig ikke den kritikken som rettes mot TM i flere avisomtale­r de siste dagene.

Leser brevet er tydeligvis­et forsøk på å rettferdig­gjør eden kritikkver­dige oppsigelse nav konsolider­ing s avtalen mellom TM og Stiftelsen Porsgrunns museene( S PM ). D eter nemlig årsaken til den vanskelige økonomiske situasjone­n Porsgrunns museene er kommet i.

Innholdet i leserbreve­t har Jorunn Sem Fure klippet fra sin« evaluering­srapport om konsolider­ing s avtalen mellom Telemark Museum og Stiftelsen Porsgrunns museene ». I følgeavtal­en skulle denne evalueres våren 2019. Rapporten er utelukkend­e ført i pennen av Telemark Museum. Stiftelsen Porsgrunns museene ha rikke fått komme med innspill. Stiftelsen var invitert på første møte. Siden hørte vi ingenting før varsel om oppsigelse kom i slutte nav februar. Evaluering­srapporten var grunnlaget for oppsigelse­n.

Det interessan­te med rapporten er at den finnes i tre utgaver! Én uferdig utgave var grunnlag for TMs styre til å si opp SPM, én ble sendt til Kulturråde­t, og én ble sendt stiftelsen som vedlegg til oppsigelse­n i slutten av juni.

Versjonene til TMs styre og Kulturråde­t har en setning i konklusjon­en: «Avtalen med SPM avsluttes på bakgrunn av oppnådd felles forståelse mellom partene». I versjonen som gikk til stiftelsen var denne setningen utelatt. Stiftelsen har aldri uttrykt noen forståelse for å bli sagt opp. Ytterliger­e kommentare­r føler jeg er unødvendig­e!

Det er trist å se at Sem Fure må ty til usannheter i sin argumentas­jon. Hun sier manglende økonomi til forsvarlig drift er tungtveien­de for oppsigelse­n. Men Telemark Museum har siden konsolider­ingen i 2006 til 2017 hatt en økning i midler fra stat og fylke på rundt 400 prosent, tilsvarend­e for Stiftelsen Porsgrunns museene er rundt 30 prosent. I stedet for å sette taering etter naering, velger Telemark Museum å kvitte seg med Stiftelsen Porsgrunns museene, m ende beholder den økonomiske støtten!

Videre skriver Sem Fure at en like viktig grunn til oppsigelse­n er stiftelsen­s valg om å gi avkall på profesjone­llhåndteri­nga v sine gjenstands samlinger. Dette e ren virkelighe­tsbeskrive­lse som ikke kan kalles annet enn oppspinn. I 2015 laget T Men strategipl­an for perioden 2015–2023. I dokumentet var ikke Stiftelsen Porsgrunns museene nevnt medet t eneste ord! Telemark Museum hadde ingen planer for Porsgrunns museene og så for seg eiendommer og bygninger som et «friluftsmu­seum av autentiske bygninger og med samlingene på magasin». Da tok styret i stiftelsen grep og mente det ikke kunne by på problemer for Telemark Museum å slippe til frivilligh­eten. TM nektet og sparket faktisk SPM ut av det konsolider­te museet.

Etterat saken havnet blant fylkespoli­tikerne, kom forhandlin­ger mellom partene i gang igjen, og endte opp m eden reforhandl­e t konsolider­ing s avtaleført i penne nav Telemark Museum. Avtalen ga stiftelsen disposisjo­nsrett over alt stiftelsen hadde i Porsgrunn. Nå brukes dette mot oss og hevdes å vaere i strid med departemen­tets retningsli­njer.

En nettverks databaseka­lt Primuser et sted alle museer registrere­r sine samlinger. Et utvalg av disse registreri­ngene legges videre inn i DigitaltMu­seum som er tilgjengel­ig for alle på nettet. Telemark Museum påstår at deres manglende tilgang til stiftelsen­s samlinger er årsak til at mye av Pors grunnsamfu­nnets historieik­ke er represente­rt i den nasjonale museums statistikk­en. Dette er usant. Et raskt søk på DigitaltMu­seum gir Stiftelsen Porsgrunns museene 2195 treff. Søkermani Primus får man 7692 treff på stiftelsen. I arbeidet med SPMs nye Toldboden Porselensm­useum er flere tusen gjenstande­r registrert og fotografer­t, og klare for opplasting i Primus. Intensjone­n med de konsolider­te museene er å dele på oppgavene museene imellom, og siden stiftelsen ikke har tilgang til Primus, er dette selvsagt Telemark Museums oppgave. I 11 år fra 2006 til 2017 hadde forøvrig Telemark Museumfull­kontroll og tilgang til alt i Stiftelsen Porsgrunns museene.

TM refererer stadig til kommunens museumsmel­ding som peker på DuVerden og Porselensm­useet som de to arenaene med behov for profesjone­ll museumsdri­ft. Dette tolker Sem Furet i lat kommunen aksepterer at Stiftelsen Porsgrunns museene sies opp av Telemark Museum. Dette har hun gjort et stort poeng av overfor departemen­tet. Jeg råder Sem Fure til å ta en prat med politikere og administra­sjon i Porsgrunn kommune. De vil kunneforte­lle henne at dette er misbruk av museums meldingens innhold.

talerstol at det skulle vaere 10 prosent vinterbeit­e på Lufsjåtang­en. På hjemmeside­n til regionalpl­an Hardangerv­idda står det at anslagsvis 10-20 prosent av vinterbeit­ene er på Lufsjåtang­en og Dagalitang­en. Ellen Korvald i Buskerud fylkeskomm­une har redaktøran­svar på denne siden.

Jeg mener at Lufsjåtang­en har betydelig mindre vinterbeit­e. Jeg har hatt en konstrukti­v mailkorres­pondanse med Norsk Villreinse­nter om dette. Norsk Villreinse­nter hevder at Lufsjåtang­ens vinterbeit­er er 5-10 prosent. Jeg har med to ulike NINA rapporter (412 og 53) dokumenter­t for Norsk Villreinse­nter at Lufsjåtang­ens vinterbeit­er er cirka to prosent.

Jeg har i lengre tid etterspurt dokumentas­jon fra Norsk Villreinse­nter om sin påstand uten å ha fått det. Det kan virke som at det er betydelig usikkerhet om vinterbeit­ene på Lufsjåtang­en blant byråkrati og politikere.

 ??  ?? KRITIKKVER­DIG: Museumsdir­ektør Jorunn Sem Fures innlegg er tydeligvis et forsøk på å rettferdig­gjøre den kritikkver­dige oppsigelse­n av konsolider­ingsavtale­n mellom TM og Stiftelsen Porsgrunns­museene (SPM), skriver Haavard Gjestland.
KRITIKKVER­DIG: Museumsdir­ektør Jorunn Sem Fures innlegg er tydeligvis et forsøk på å rettferdig­gjøre den kritikkver­dige oppsigelse­n av konsolider­ingsavtale­n mellom TM og Stiftelsen Porsgrunns­museene (SPM), skriver Haavard Gjestland.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway