Varden

Audi Q5 lader opp

Audi Q5 som ladehybrid gir mye hestekreft­er for en relativt billig penge. Dette er en kombinasjo­n som pleier å virke i Norge.

-

Audi hadde et blytungt 2018. På registreri­ngsstatist­ikken var de langt unna normalen, med et fall på bortimot 40 prosent fra året før. En lei mangel på biler med lademuligh­eter gjorde at kundene dro til andre merkers forhandler­e. I 2019 har det vaert helt andre boller. Elbilen e-tron ble sluppet løs på markedet og har mer eller mindre alene løftet Audi tilbake blant de populaere merkene i Norge. Og bak e-tron kommer det stadig vekk nye ladbare Audi-biler.

Riktignok ikke elbiler, men ladehybrid­er. En modell som kan treffe veldig bra blant norske bilkunder, er Q5 55 TFSI e. Den har en miks som for eksempel Volvo har levd godt på i noen år: en mellomstor SUV der blandingen av el- og forbrennin­gsmotor gir masse krefter for en relativt grei sum.

Med en systemeffe­kt på 367 hestekreft­er er Q5 55 TFSI e faktisk den sterkeste Q5-en man får tak i, og da har vi ikke glemt SQ5. Sistnevnte skal egentlig vaere den heftigste bilen i Q5-familien, med litt frekkere styling og en fintrimmet dieselmoto­r med 347 hestekreft­er.

Når man sjekker de norske prislisten­e, ser man enda en årsak ladehybrid­enes popularite­t. SQ5 koster naer 1,1 millioner kroner, mens Q5 55 TFSI e starter på 677.000 kroner. Man trenger ikke å vaere Hallgeir Kvadsheim for å se at Q5 55 TFSI e framstår som et bedre kjøp.

Samarbeids­problemer

Nå skal det sies at hestekreft­er ikke er alt. SQ5 er nemlig kjappere fra null til hundre, fire tideler, men ettersom ladehybrid­en gjør samme øvelse på 5,5 sekunder er også den temmelig kvikk.

En viss vektforskj­ell, rundt 100 kilo, spiller inn her, men det er også andre elementer som gjør SQ5 raskere. I en ladehybrid er det to motorer som skal spille på lag. For at man skal få maks ut av ytelsene, må elmotoren fungere som en slags turbo som trøkker til med alt den har når pedalen går i gulvet. Her er det ganske mye mer som må stemme enn i for eksempel SQ5. De to motorenhet­ene må få til et sømløst samliv, noe som er mye enklere å få til hvis det bare er snakk om en faktisk turbo eller to, som er montert i forlengels­en av en forbrennin­gsmotor.

Det sitter ikke helt i ladehybrid­en. Det er ikke sømløst. Man merker det aller mest i lavere hastighete­r, for eksempel i by. Det blir mer rykk og napp enn en flytende opplevelse. Av og til skjer det lite, det er akkurat som de to ikke klarer å bestemme seg for hvem som skal gå først. Oppå dette kommer bremser som tar litt rart. Det henger sammen med at bilen skal hente energi fra bremsemots­tanden. Både bremseprob­lematikken og det vanskelige samarbeide­t mellom de to motorene er kjente utfordring­er med ladehybrid­er, som langt flere enn Audi sliter med.

En ladehybrid­s viktigste partytriks, bortsett f raden trivelige avgiftspol­itikken i Norge, er selvsagt muligheten til å rulle lydløst på strøm. Oppgittrek­kevidde iQ 555 TFSI e er 45 kilometer, så ås idet samme som konkurrent­ene fra Volvo, Mercedes-Benz og BMW byr på. Med andre ord kan dette vaere bilen for folk som pendler denne distansen – dersom det er lademuligh­eter i begge ender av turen.

Da vi lot bilen be stemmemoto­rkombinasj­onen under kjøring, og hadde fulladet batteri ved start, havnet vi omtrent på oppgitt forbruk etter seks mil. Da var batteriet tomt, og deretter ble forbruks historien noe hel tannet. Etter 16 mil var snittet per mil steget til 0,7 liter. Ser man på bilens totaleffek­t er dette helt innafor, men det viser også hva man må regne med på en lengre tur i en ladehybrid. De oppgitte tallene gjelder med andre ord toppladet bil og tur av begrenset lengde. Skal man på lengre turer uten ladestopp, må man fort gange de oppgitte forbruksta­llene med tre. Igjen er dette noe som gjelder de aller fleste bilmodelle­r av denne typen.

Fordelen til Q5 55 TFSI e er at utgangspun­ktet er en velprøvd og velfungere­nde SUV. Innvendig er det solid Audi-kvalitet, med interiør på det nest nyeste Audi-nivået. Det innebaerer to digitale skjermer, mens ventilasjo­n og slikt er styrt av knapper og brytere. Det ser ikke like stilig ut som i de mest oppdaterte Audi-modellene, der alt er flyttet over på en skjerm, men det funger egentlig bedre slik det er her. Byggekvali­teten er strålende, og alt er plassert logisk og brukervenn­lig.

Gavepakke

På veien er bilen nøytral og komfortabe­l. Den ganske så massive effekten skyter bilen ut av startblokk­ene, men Audi har styrt den mot en behagelig opplevelse. Dette er ikke en bil for dem som kjører med hvite knoker.

Som sine konkurrent­er er Q5 55 TFSI e en gavepakke levert av det norske avgiftssys­temet. De eneste Q5-modellene som er bitte litt billigere, er i praksis Q5 35 TDI med 163 hesters diesel.

Det er også verdt å merke seg at den av premiumkon­kurrentene som har vaert lengst på markedet, Volvo XC60 T8, ligger noe over i pris, føles freshere innvendig og matcher Q5 55 TFSI e på effekt og kjøreegens­kaper.

 ??  ?? BILLIG: Q5 55 TFSI e koster omtrent det samme som en dieselvers­jon med godt under 200 hestekreft­er, ikke så rart at mange kommer til å velge ladehybrid­en.
BILLIG: Q5 55 TFSI e koster omtrent det samme som en dieselvers­jon med godt under 200 hestekreft­er, ikke så rart at mange kommer til å velge ladehybrid­en.
 ??  ?? NESTEN NYTT: Mot et tillegg på rundt 10.000 kroner får man Audis «virtuelle cockpit» med to digitale skjermer. Den tredje som man blant annet har i e-tron og A6, er ikke tilgjengel­ig i Q5.
NESTEN NYTT: Mot et tillegg på rundt 10.000 kroner får man Audis «virtuelle cockpit» med to digitale skjermer. Den tredje som man blant annet har i e-tron og A6, er ikke tilgjengel­ig i Q5.
 ??  ?? LADEPLASS: Elmotor og batterier stjeler plass i bagasjerom­met. Bagasjepla­ssen i ladehybrid­en er rundt 80 liter mindre enn i en versjon med konvensjon­ell motor.
LADEPLASS: Elmotor og batterier stjeler plass i bagasjerom­met. Bagasjepla­ssen i ladehybrid­en er rundt 80 liter mindre enn i en versjon med konvensjon­ell motor.
 ??  ?? UT AV MØRKET: Etter en betydelig salgsdipp i fjor har Audi flere ladbare biler i år. Det gjør noe med salgstalle­ne.
UT AV MØRKET: Etter en betydelig salgsdipp i fjor har Audi flere ladbare biler i år. Det gjør noe med salgstalle­ne.
 ??  ?? POTENSIAL: Den norske importøren antar at ladehybrid­versjonen av Audi Q5 vil stå for størstedel­en av modellens salg i Norge i 2020.
POTENSIAL: Den norske importøren antar at ladehybrid­versjonen av Audi Q5 vil stå for størstedel­en av modellens salg i Norge i 2020.
 ?? ALLE FOTO: NTB SCANPIX ??
ALLE FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway