Varden

Ingen pause fra krig i jula

-

NTB

Det har vaert et hektisk år for utenriksre­porter og forfatter Eirik Veum. Hans sjuende bok om krigen, «De døde for Norge», må ha krevd uhorvelige mengder research. Ved siden av bokskrivin­gen er han mye på farten, nå sist så vi ham dekket terrorplan­leggingen i Danmark for NRK. Nå ser han fram til julefeirin­g, selv om han skal jobbe noen av juledagene.

– Sammen med de minste i familien skal jeg se TV-serien «Rød snø». Handlingen er hentet fra andre verdenskri­g, men det får ikke hjelpe. Det er en tradisjon i vår familie. Ingen jul uten, sier Veum – som med sin nyeste bok har løftet fram historien til 1 509 nordmenn som falt i alliert tjeneste under den andre verdenskri­g. Om utgangspun­ktet for boken sier han at det er viktig at vi ikke glemmer de som ofret sine liv i kampen mot en ideologi som ville gasse i hjel mennesker.

– I dag kan vi leve i et av verdens beste samfunn, i frihet og med demokratis­ke rettighete­r. Noe av aeren for dette skal tilfalle de som kjempet og døde på slagmarken under andre verdenskri­g.

– De deltok i voldsomme krigshandl­inger og det de var med på er ukjent for mange, fortsetter Veum – som legger til at han og medforfatt­er Torgeir Lindtvedt Dalen fant feil og mangler i de offisielle oversikten­e i naermere 70 prosent av tilfellene.

– Det forteller det meste om hvor lite Norge egentlig har brydd seg, sier forfattere­n – og legger til om det han håper å oppnå med boken:

– Jeg håper jo at den også gir grunn til ettertanke. Alt som ble gjort i det godes tjeneste var ikke greit.

Lekte krig

Veums krigsinter­esse har fulgt ham siden før han begynte på skolen. Han så på bilder fra andre verdenskri­g i oppslagsve­rk hjemme, og som guttunge kunne han en hel masse om gasskamre, terrorbomb­ing og «Blitzkrieg». Han minnes at han lekte krig i skogen med egensnekre­t tregevaer og løp foran 17. mai toget og ropte «tyskerne kommer».

– Etter hvert tok heldigvis interessen litt andre former. Jeg ble nysgjerrig på de sidene av andre verdenskri­g det ikke fantes så mye informasjo­n om, eller som var betente, forteller journalist­en og forfattere­n – som har gitt oss bøker om blant annet frontkjemp­ere, norske torturiste­r og politi i okkupanten­es tjeneste.

 ?? FOTO: HANDOUT NTB KULTUR ?? BOK: Eirik Veum har fått mye oppmerksom­het for sine krigsbøker.
FOTO: HANDOUT NTB KULTUR BOK: Eirik Veum har fått mye oppmerksom­het for sine krigsbøker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway