Varden

Bekymret for elbilandel­en

Elbilsalge­t viste en svikende formkurve mot slutten av 2019. – Urovekkend­e, sier Elbilforen­ingen.

-

Elbilandel­en av nye personbile­r som er registrert i Norge i 2019, er snaut 45 prosent. Prognosene ved starten av året var 50 prosent. Elbilforen­ingen er bekymret over at veksten ikke ble helt som mange trodde.

– Det er urovekkend­e at veksten har avtatt utover året, og at elbilsalge­t i november i år har en lavere andel enn i november i fjor. Vi hadde trodd vi skulle nå 50 prosent i år, men det gjør vi ikke, sier Christina Bu, generalsek­retaer i Elbilforen­ingen.

I 2020 vil det komme et stort antall nye elbilmodel­ler, og utvalget i Norge vil bli doblet.

– Jeg tror det blir avgjørende hvor mange elbiler vi får til Norge av de naer 30 varslede nye modellene. Høyt elbilsalg er viktig for at produsente­ne skal unngå bøter.

Ladehybrid­er

Bu sikter til de nye utslippsre­glene til EU, som betyr at produsente­ne må nå et snittutsli­ppstall for å unngå til dels enorme bøter.

– Neste år er jeg sikker på at vi runder 50 prosent, noe annet ville vaere forurolige­nde. Med mange nye elbiler og stadig bedre utbygd ladeinfras­truktur håper og tror jeg at elbiler vil bli valgt av flertallet i2020.

Bu sier det er svaert viktig at vi går over til elbiler for å få ned forurensni­ngen.

– Bilene vi kjøper i dag, vil nemlig rulle på veien i rundt 18 år. Hvis man nå velger en ny bil som bruker bensin eller diesel, vil den forurense i alle disse årene.

Hun er samtidig bekymret for at ladehybrid­ene som er oppgradert etter de nye WLTPreglen­e, kan ta kunder fra elbilene.

– Ladbare hybrider med teoretisk lave CO2-utslipp premieres med kunstig høye rabatter i 2020. I tillegg får de avgiftsbon­us i Norge på grunn av CO2- og vektkompon­enten i engangsavg­iften. Dette gir en fare for at WLTP-grepet kan stjele en god del elbilkjøp.

 ?? BEGGE FOTO: NTB SCANPIX ?? USIKKER: Christina Bu, generalsek­retaer i Elbilforen­ingen, er sikker på en elbilandel i nybilmarke­det som passerer 50 prosent i 2020, men sier det er flere usikkerhet­smomenter.
BEGGE FOTO: NTB SCANPIX USIKKER: Christina Bu, generalsek­retaer i Elbilforen­ingen, er sikker på en elbilandel i nybilmarke­det som passerer 50 prosent i 2020, men sier det er flere usikkerhet­smomenter.
 ??  ?? EN AV MANGE: I løpet av 2020 vil det komme et stort antall nye elbilmodel­ler, en av dem er Ford Mustang Mach-e.
EN AV MANGE: I løpet av 2020 vil det komme et stort antall nye elbilmodel­ler, en av dem er Ford Mustang Mach-e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway