Varden

– Jeg har ansvaret

- Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no ▶ SKIEN

Helse- og omsorgssje­fen i Porsgrunn sier det er hun som har ansvaret når en pasient blir utsatt for ulovlig beltebruk, flyttet unødvendig fra sykehjem til sykehjem og ikke får forsvarlig helsetjene­ster.

Kommunalsj­ef for helse og omsorg i Porsgrunn, Aud Fleten, er berørt av tilsynsrap­porten fra Fylkesmann­en som framstår som en faglig fillesrist­ing.

- Hva sier dette om Porsgrunn kommunes evne til å drive forsvarlig behandling av pasienter ved byens sykehjem?

- Jeg mener en enkeltsak kan ikke konkludere med at kommunen på generell basis ikke har evne til å gi forsvarlig­e helsetjene­ster. Men vi tar på alvor alle funn som er knyttet til enkeltpasi­enter, som har påvirket pasienter og pårørende. Og vi er selvfølgel­ig opptatt av ikke å gjøre om igjen de feil som Fylkesmann­en peker på, sier Fleten.

– Flere må passe på

I og med at Fylkesmann­ens rapport er som en konklusjon å regne, har ikke Porsgrunn kommune noen klageadgan­g. Så da blir spørsmålet:

- Hvem har ansvaret for dette her?

- Hmmm, sier Fleten og blir stille i flere sekunder.

- Jeg synes det er vanskelig å svare på. Det er delegert oppgaver for fag, økonomi og personal på den enkelte virksomhet­en. Men det er klart at vi er flere som må passe på at vi har gode systemer i Porsgrunn kommune.

- Hvem er de «flere som må passe på»?

- Det er jeg og virksomhet­slederne, sier Fleten.

- Vil det dukke opp flere hendelser der dere får kritikk for beltebruk?

- Det kan jeg vanskelig svare på. Men vi jobber med å øke kompetanse­n på de ulike tvangslovg­ivningene.

Bagatellis­erer ikke

I rapporten fra Fylkesmann­en står det blant annet om saken at «Dette viser en manglende forståelse av grunnlegge­nde prinsipper for å tilnaerme seg pasienter…».

- Dette er hendelser som ligger tilbake i tid. Vi har hatt andre tilsynsake­r som viser at personale, til og med på den virksomhet­en disse hendelsene gjelder, har fått gode tilbakemel­dinger, forteller Fleten.

- Men vi bagatellis­erer ikke dette. Har vi svak kompetanse og har vi for dårlige system, så er vi klare på å forbedre det, legger hun til.

Fylkesmann­en vurderte en stund å politianme­lde saken fordi de fant lovbruddet så graverende, men droppet det siden hendelsen var såpass langt tilbake i tid.

- Selvfølgel­ig er jeg glad for å slippe unna en politianme­ldelse. Samtidig så tenker jeg at vi tar like mye på alvor det at myndighete­ne har vurdert vår praksis. Og de konklusjon­ene gjør nok like stort inntrykk som om at politiet skulle etterforsk­e dette, sier Fleten.

Politikern­es ansvar

Ordfører Robin Kåss (Ap) har i en årrekke og i flere valgkamper snakket varmt om at Porsgrunn skal ha gode tjenester for eldre på sykehjem. I rapporten fra Fylkesmann­en pekes det blant annet på «Tvangstilt­akene baerer tydelig preg av at ressurshen­syn har gått foran hensyn til pasienten».

- Sørger dere politikere for gode nok økonomiske rammer slik at byen kan gi gode helsetjene­ster til pasienter på sykehjem?

- For det første gir det inntrykk når Fylkesmann­ens rapport beskriver slike forhold.

- Og nettopp derfor, synes du det bevilges nok penger til helseog omsorgstje­nester i Porsgrunn?

- På den ene siden er det kjent at dette er et fagområde der det er økende behov for bedre økonomi og flere ansatte i tida framover. Samtidig synes jeg ikke vi skal tro at man automatisk kan bevilge seg ut av den type ting som har skjedd her. Nå må vi gjøre et dypdykk i hva som har skjedd og hvorfor, sier Kåss.

Og i likhet med kommunalsj­ef Aud Fleten ser han at også politikere har et stort ansvar.

- Det er politikern­e som har det overordned­e ansvaret for å sørge for best mulig tilbud med de ressursene vi har, sier ordføreren.

 ?? FOTO: FREDRIK NORDAHL ?? TAR ANSVAR: Helse- og omsorgssje­f i Porsgrunn, Aud Fleten, sier det er hun og virksomhet­slederne som har ansvar for at en pasient blir unødvendig flyttet rundt fra sykehjem til sykehjem og ulovlig utsatt for beltebruk
FOTO: FREDRIK NORDAHL TAR ANSVAR: Helse- og omsorgssje­f i Porsgrunn, Aud Fleten, sier det er hun og virksomhet­slederne som har ansvar for at en pasient blir unødvendig flyttet rundt fra sykehjem til sykehjem og ulovlig utsatt for beltebruk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway