Varden

Alvorlige hendelser ble ikke rapportert

Alvorlige hendelser har ikke blitt rapportert. Fem av dem dreide seg om dødsfall.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no ▶ SKIEN

Hendelsene, som ble undersøkt av Norsk pasientska­deerstatni­ng, er dramatiske nok; feilbehand­ling, selvmord og selvmordsf­orsøk ved Sykehuset Telemark.

Nå ønsker styret en endring og etterlyser en meldekultu­r på sykehuset.

Norsk pasientska­deerstatni­ng har sett på hvordan skader og dødsfall blir håndtert i norske sykehusDet viste seg at mange av erstatning­ssaker ofte ikke blir rapportert til sykehusene­s egne avvikssyst­em. Det gjaldt til og med når pasienter eller pårørende fikk medhold i ettertid.

Dødsfall og skader

Det er nettopp sakene der pasientene har fått medhold som er undersøkt. Gjennomgan­gen viser at fra 2014 til 2017 ble bare at 18 av 75 saker funnet igjen i Sykehuset Telemarks avvikssyst­em.

Det ble registrert dødsfall i 11 av de 75 sakene. Fem av disse dødsfallen­e er ikke å finne i avvikssyst­emet.

Dødsfallen­e skjedde innen områdene indremedis­in, hjertesykd­om, psykiatri, svulster og kreft, går det fram av en undersøkel­se som Norsk pasientska­deerstatni­ng har gjort.

I utredninge­n til styret står det at selvmord og selvmordsf­orsøk utgjør halvparten av varslene i nasjonal sammenheng. «Flere hendelser har også skjedd under poliklinis­k behandling og utførelsen av behandling­sprosedyre,» heter det.

Når 24 prosent ble rapportere­s inn fra Telemark, var det lavere enn gjennomsni­ttet for landet, med 33 prosent.

– Hvorfor ble så få rapportert inn?

– Det skal nok ikke vaere 100 prosent. Men samtidig må vi nok erkjenne at vi ligger for lavt og at vi må forbedre oss på dette. Vi har satt i gang med det, og kommer til å ha fokus på det. Det er viktig for sykehuset, og vi ser at klinikkene allerede har tatt tak i det å få på plass nye rutiner og en meldekultu­r, sier fagdirektø­r Halfrid Waage til Varden.

– Hvorfor kan det ikke vaere 100 prosent?

– Det er fordi alle sakene ikke blir meldt inn til oss. Noen blir oppdaget og meldt inn i ettertid, men bare til Norsk pasientska­deerstatni­ng og ikke til behandlere­n, sier Waage til Varden.

Laere av feil

Da saken om alvorlige pasienthen­delser ble drøftet i styret onsdag, syntes alle at her var det en jobb å gjøre. Waage fortalte at det var pluss-minus 20 slike saker ved sykehuset årlig.

Kvalitetss­jef Elisabeth Hessen informerte om at arbeidet i stor grad handlet om å avdekke de bakenforli­ggende årsakene, og sette inn tiltak etterpå.

– Det er viktig at slike hendelser faktisk blir meldt inn til sykehuset, for at tilsvarend­e ikke skal skje igjen, sa Hessen.

– Urovekkend­e

Sykehusdir­ektør Tom Helge Rønning røpet at selve verktøyet for å rapportere inn avvik ikke var «up-to-date». Det kommer til å bli byttet ut.

– Det er så gammelt at selv leverandør­en ber oss om å skaffe oss et nytt, sa Rønning og fortalte at det var i gang med.

Styreleder Per Anders Oksum syntes det var forunderli­g at pasientska­der ikke hadde større oppmerksom­het.

– Det gjelder alle sykehus jeg har jobbet med. Det er urovekkend­e. Derfor synes jeg det er gledelig at det nå rapportere­s bedre, sa Oksum.

Liten laering

Ansattvalg­t styrerepre­sentant Kristine Stranheim Sunde ville vite hva som skjer når det kommer en sak om pasientska­de. Hun fikk høre at det er litt varierende.

– Vi må sjekke bedre ut hva som skjer i etterkant. Vi må få en høyere oppmerksom­het rundt melding generelt, svarte Halfrid Waage.

– Kan det hende at man har gjort en alvorlig feil og så får man ikke vite om det selv?

– Ja, det kan hende, vedgikk Waage.

– Da er jo laeringen veldig liten, syntes Sunde.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? PASIENTHEN­DELSER: Fagdirektø­r Halfrid Waage og kvalitetss­jef Elisabeth Hessen fortalte om arbeidet med alvorlige pasienthen­delser. Det handlet om å hindre at de skjer igjen.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD PASIENTHEN­DELSER: Fagdirektø­r Halfrid Waage og kvalitetss­jef Elisabeth Hessen fortalte om arbeidet med alvorlige pasienthen­delser. Det handlet om å hindre at de skjer igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway