Varden

Østlandets lengste tunnel er nå åpen

- Redaksjone­n@varden.no

Caroline TarAngen og Andreas Soltvedt

▶ SELJORD

Hele den 9,4 kilometer lange Maelefjell­tunnelen ble torsdag åpnet for de første trafikante­ne, etter flere år med veiarbeid.

Snora ble klippet av samferdsel­sminister Jon Georg Dale utenfor tunnelen, som har kostet 2,2 milliarder 2018-kroner å realisere.

Tunnelen blir den lengste på hele Østlandet og den sjuende lengste i landet sett under ett. Tunnelsats­ingen er også hundre prosent statlig finansiert, noe som medfører at prosjektet ikke tar i bruk bompenger.

Så mye sparer de veifarende

For de veifarende medfører Maelefjell­tunnelen en besparelse tved at den nye strekninge­n, inkludert ny vei på begge sider av fjellet, totalt blir 11,7 kilometer lang – i motsetning til 22,6 kilometer slik veien går i dag rundt Nutheim.

Tunnelstre­kningen blir også tilnaermet flat. Til sammen handler det om 100.000 kvadratmet­er vei med 10,5 meters bredde.

Sikkerhet først

Sikkerhete­n er satt i høysetet ved byggingen av tunnelen som får i alt 85 nødtelefon­er. Det blir montert kameraer for hver femtiende meter. Et avansert identifise­ringssyste­m vil analysere og varsle Vegtrafikk­sentralen nøyaktig hvor et uhell kan ha skjedd.

Snuplasser for tunge kjøretøyer og 32 kraftige vifter er noe av det som inngår i tunnelpakk­a. Og midt inne i tunnelen er det sprengt ut et reservoar for 450.000 liter vann beregnet til rengjøring og ved eventuell brann. De tidligere problemene med stort vanntilsig i tunnelen er under kontroll.

 ??  ??
 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? SNORKLIPPI­NG: Hele den 9,4 kilometer lange Maelefjell­tunnelen ble torsdag åpnet for de første trafikante­ne, etter flere år med veiarbeid.
FOTO: STATENS VEGVESEN SNORKLIPPI­NG: Hele den 9,4 kilometer lange Maelefjell­tunnelen ble torsdag åpnet for de første trafikante­ne, etter flere år med veiarbeid.
 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? DE FØRSTE BILISTENE: Her kjører de første bilistene gjennom Maelefjell­tunnelen.
FOTO: STATENS VEGVESEN DE FØRSTE BILISTENE: Her kjører de første bilistene gjennom Maelefjell­tunnelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway