Varden

Nå slipper han halvparten av straffen

Ingen vet hvor gammel den unge afghaneren er. Derfor slapp han halvparten av straffen for drapsforsø­k.

- Jon-Inge Hansen jon.inge.hansen@varden.no

Den mindreårig­e asylsøkere­n stakk en jevnaldren­de somalisk flyktning i ryggen med kniv. Skaden var livstruend­e.

Krangel om jakke

Den livstruend­e knivstikki­ngen var den dramatiske enden på en langvarig konflikt mellom de to. Utgangspun­ktet var en bagatellme­ssig krangel om en brukt jakke. Afghaneren mente kameraten hadde rotet den bort, og krevde at han betale 2500 kroner. Flere ganger i løpet av sommeren 2018 møttes de to tidligere kameratene i konfrontas­jon om jakken, drapsforsø­ket skjedde hjemme hos en kamerat av dem i Bamble ved midnatt 11. august.

Under 18 år?

I tingretten fikk afghaneren seks års fengsle for drapsforsø­k, men da ankesaken ble behandlet i lagmannsre­tten hevdet forsvarere­n hans, advokat Andreas Nyhaug, at afghaneren kunne vaere yngre enn tingretten la til grunn.

Tingretten mente han var over 18 år, dømte han som voksen, til seks års ubetinget fengsel. Påtalemynd­igheten klarte ikke å bevise i lagmannsre­tten at han virkelig var over 18 år på gjerningst­idspunktet.

Agder lagmannsre­tt la derfor til grunn det fødselsåre­t han selv har oppgitt. Ut fra den var han 17 år da knivstikki­ngen skjedde.

I folkeregis­teret står det at han er født 13. oktober 1999. Selv hevdet han at han ikke visste fødselsdat­oen, men at det var i 2001. Det var angivelig fødselsåre­t som var skrevet inn i koranen han hadde fått av foreldrene sine.

Unge lovbrytere under 18 år får vesentlig lavere straff, og det kom afghaneren til gode.

I stedet for seks års fengsel dømte Agder lagmannsre­tt han til 4 års fengsel, hvorav ett år betinget. Det betyr at han må sone tre år, halvparten av den opprinneli­ge straffen for drapsforsø­ket i Bamble.

I tillegg må han betale den somaliske mannen 150.000 i erstatning.

 ?? ARKIVFOTO ?? TATT: 18-åringen fører bort etter å ha blitt pågrepet for knivstikki­ngen i Bamble.
ARKIVFOTO TATT: 18-åringen fører bort etter å ha blitt pågrepet for knivstikki­ngen i Bamble.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway