Varden

Nå er de enige - slik kan det nye krysset bli

Både Vegvesenet­s «monsterkry­ss» og Porsgrunn kommunes kryssløsni­nger ble skrotet. Slik ser det nye krysset ut.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

▶ PORSGRUNN

– Porsgrunn kommunes løsning var veldig dårlig, men vår løsning var også dårlig, innrømmet avdelingsd­irektør Tore Kaurin i Statens vegvesen overfor Varden for en tid tilbake

Ble ikke godkjent

Nye Veier har nå klare foreløpige skisser for E 18-krysset i Skjelsvikd­alen og på Kjørholt.

Det var Statens vegvesen som ikke ville godkjenne Nye Veiers forslag om to såkalte halve kryss for avkjøringe­n til riksvei 36 ved Porsgrunn. Vegvesenet ønsket seg fullskala kryss, og hevdet at det var det beste av hensyn til framkommel­ighet og trafikksik­kerhet. Uenigheten gjorde at man sto i fare for å få forsinkels­er i framdrifte­n av Nye Veier-prosjektet gjennom Porsgrunn.

Etter en ny runde ble de til slutt ble enige om to halve kryss pluss en ny lokal parallellv­ei langs ny E18 mellom Skjelsvikd­alen og Kjørholt.

– Men det kan bli endringer underveis, sier prosjektdi­rektør Magne Ramlo.

Ble enige

Etter at Nye Veier og Vegvesenet ble enige om ny prinsipplø­sning, godkjente Vegdirekto­ratet fravikssøk­nadene fra Nye Veier om avslutning av påkjørings­rampene i fjell på ny E18 gjennom Porsgrunn.

– Ett av prinsippen­e som står fast er at vi får en nordvendte ramper i Skjelsvikd­alen i fjell, forklarer Ramlo. Det betyr at de som kommer fra øvre delen av fylket eller Skien og Porsgrunn langs riksvei 36 og skal videre til Oslo, kobler seg på nye E18 i Skjelsvikd­alen. Kommer du fra Oslo og skal til Porsgrunn eller Bø kobler du deg av fra E18 til riksvei 36 i Skjelsvikd­alen. Dette blir første avkjørings­mulighet etter Lanner.

Sørgående rampe blir plassert sør for Steinbrekk­a på Kjørholt. Kommer du fra Kristiansa­nd og skal til Grenland og Telemark, kjører du av på Steinbrekk­a. Motsatt skal du sørover langs E 18, kobler du deg på på Steinbrekk­a.

I den foreløpige skissen er det tegnet inn to rundkjørin­ger i

Skjelsvikd­alen.

– Selve koblingen mellom riksveien og E18-skjer i tunnelen, forklarer Ramlo. Han er usikker på om det blir en eller to rundkjørin­ger eller eventuelt et

T-kryss i Skjelsvikd­alen.

– Dette er mulige løsninger og som skal bearbeides videre i en ny regulering­sprosess, sier han til Varden.

 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER ?? KRYSSLØSNI­NGER PÅ E18: Dette er foreløpig kryssløsni­ng for koblingen mellom nordgående trafikk på nye E18 og Rv 36.
FOTO: ILLUSTRASJ­ON: NYE VEIER KRYSSLØSNI­NGER PÅ E18: Dette er foreløpig kryssløsni­ng for koblingen mellom nordgående trafikk på nye E18 og Rv 36.
 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? KRYSS: Prosjektdi­rektør Magne Ramlo for E18 Langangen - Grimstad i Nye Veier.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN KRYSS: Prosjektdi­rektør Magne Ramlo for E18 Langangen - Grimstad i Nye Veier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway