Varden

Ruskevaer har skylda

En av lyslenkene på Vealøs-tårnet er mørklagt. Julelysgen­eral Frank Severinsen tror at ruskevaere­t for en drøy uke siden har skylda.

- Pål Egil Tornholm ▶ SKIEN pal.egil.tornholm@varden.no

– Det er lenka mot Siljan som ikke lenger lyser. Vi vet ikke hvorfor. Jeg skal opp og sjekke hva som har skjedd en av de naermeste dagene, forteller Severinsen. Prosjektle­deren i Telenor har sammen med Telenorpen­sjonister

helt siden 1999 sørget for at det 168 meter høye tårnet skinner fra adventstid­en og over på nyåret. I år ble lenkene med 93–94 lyspunkter, alle ledpaerer, tent 29. november, og da virket alt som det skulle.

Blåst ut?

Tidligere år har nedising av utstyret ført til mørkleggin­g av Skiens høyeste «juletre» på toppen av Vestre Vealøs (498,5 m.o.h.). Frank Severinsen tror ikke ising er årsaken til den litt reduserte julepynten denne gang. Hadde det vaert lynnedslag, ville det heller ikke rammet bare én lenke på denne måten.

– Nei, vi lurer på om den aktuelle lyslenka kan ha blåst ut av holderen i stormen. Jeg håper det er en enkel sak å få tent de manglende lysene igjen, sier Severinsen til Varden.

Kan bli tatt ned før

Etter planen skal Vealøs-masten vaere opplyst under den alltid blinkende «stjernen» i toppen, til 13. januar. Men dersom det ikke er mulig å få tilbake lysene i lenka mot Siljan uten å ta den ned, kan det bli annerledes i år.

– I så fall vil vi vurdere å ta ned belysninge­n litt tidligere, opplyser Severinsen.

Det er Skien kommune som nå tar regningen for belysninge­n av Vealøs, etter at Telenor i 2017 ikke lenger ønsket å bekoste dette, som selskapet hadde gjort siden slutten av 90-tallet. Bare én gang i løpet av de to tiårene har Vealøs-tårnet ikke blitt tent på grunn av teknisk svikt.

Det er en lang tradisjon å pynte tårnet med julelys. Første gang det skjedde var i 1999 og for mange har lysene blitt en svaert viktig del av juletradis­jonene.

 ??  ?? FØR STORMEN:: Slik så Vealøs-tårnet ut etter årets tenning 29.
FØR STORMEN:: Slik så Vealøs-tårnet ut etter årets tenning 29.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway