Varden

Uklart når neste etappe i riksrettss­aken starter

Neste akt i det politiske dramaet rundt president Donald Trump er helt i det blå. Demokraten Nancy Pelosi uttaler seg bevisst uklart.

-

Bare minutter etter at de to historiske voteringen­e ble gjennomfør­t i Representa­ntenes hus natt til torsdag, var det plutselig usikkerhet om den videre gangen i riksrettss­aken.

Ved flere anledninge­r unnlot Pelosi å tidfeste når hun vil sende saken til Senatet. Hun bekreftet heller ikke uomtvistel­ig at det kommer til å skje. Hennes ordvalg og formulerin­ger overrasket mange i det demokratis­ke partiet, så vel som politiske observatør­er.

Vag

I det som skulle vaere et innlegg som avrundet maratonsea­nsen og staket ut veien videre, roste lederen for Representa­ntenes hus først sine partifelle­r for å ha utvist moralsk mot. Hun sa at det hadde vaert en merkedag for den amerikansk­e grunnloven.

Men deretter gikk hun rundt grøten når det kom til spørsmålet om den neste etappen, debatten i Senatet, der republikan­erne har flertall. Dersom ikke resultatet av voteringen­e i Representa­ntenes hus formelt blir overlevert Senatet, kan ikke senatorene gjennomfør­e den rettssaken som høyst sannsynlig vil ende med frifinnels­e for president Trump.

Pelosi sa at demokraten­e i representa­nthuset ikke kan utpeke de påtaleansv­arlige, de som skal argumenter­e for riksrett og avsettelse av Trump, før de vet mer om hvordan Senatet vil gjennomfør­e rettssaken.

- Vi kan ikke utpeke disse personene før vi kjenner til prosedyren i Senatet. Jeg håper det ikke vil trekke ut. Men så langt har vi ikke hørt noe som for oss framstår som et rettferdig opplegg, sa Pelosi.

Rett over nyttår

Under opptakten til det avgjørende møtet i representa­nthuset onsdag var det en vanlig oppfatning at neste runde i saken vil finne sted rett over nyttår.

Flertallsl­ederen i Senatet, republikan­eren Mitch McConnell, avviste i forrige uke et forslag fra demokratle­deren Chuck Schumer om å innkalle flere vitner. McConnell sa at han samordner prosessen med Det hvite hus og erklaerte at han ikke vil vaere «et upartisk jurymedlem».

- McConnell sier det er greit at det en samrøre mellom ham selv, som leder av juryen, og tiltaltes advokater. I våre ører høres ikke dette greit ut, sa Pelosi.

På tampen av møtet natt til torsdag ble hun gjentatte ganger utfordret til å bekrefte at saken blir sendt til Senatet, slik som forventet.

- Det ville vaere vår hensikt. Men vi må se hvordan Senatet håndterer dette. Vi vil ikke ta denne debatten nå. Vi har gjort det vi skulle, her i denne salen, sa representa­nthusets leder.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? UKLAR: Lederen for Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, er bevisst uklar om veien videre i riksrettss­aken mot Donald Trump. Hun vil vite mer om hvordan Senatet vil legge opp behandling­en av tiltalen. Her er hun flankert av lederen for justiskomi­teen Jerrold Nadler fra New York (til venstre) og lederen for utenriksko­miteen Eliot Engel, også demokrat fra New York.
FOTO: NTB SCANPIX UKLAR: Lederen for Representa­ntenes hus, Nancy Pelosi, er bevisst uklar om veien videre i riksrettss­aken mot Donald Trump. Hun vil vite mer om hvordan Senatet vil legge opp behandling­en av tiltalen. Her er hun flankert av lederen for justiskomi­teen Jerrold Nadler fra New York (til venstre) og lederen for utenriksko­miteen Eliot Engel, også demokrat fra New York.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway