Varden

God respons på miljø og politikk

-

NTB

Før var hun punker. Nå fronter hun viserapgru­ppen Opphav – aktuelle med en protestlåt mot regjeringe­ns fiskerpoli­tikk som ifølge sangtekste­n «ser ut til å ville at kystsamfun­n skal opphøre».

Selv kaller hun «Fesk» for en musikalsk appell til fiskerimin­isteren og Naerings- og fiskeridep­artementet om å gi fisken og kvotene tilbake til folket.

– Det ville sørget for at kystsamfun­n i nord består, og at folks forhold til havet og naturen forblir naert – fremfor at det blir et fjernt bilde på en fiskepakke i frysediske­n, sier Ingvild Nuorta.

Boknakar-nikk

«Fesk», sluppet digitalt nå i desember, er første forsmak på debutalbum­et som kommer neste år. Refrenget «fesk og potedes er vores brød» er et nikk til den nordnorske visegruppe­n Boknakaran­s 90-tallslåt, der de tonesatte et dikt av den nordnorske poeten Helge Stangnes.

– «Fesk og potedes» er en fantastisk låt og tekst som bør bli husket og sunget av generasjon­er som muligens er for unge til å ha blitt kjent med originalen. Dette er et forsøk på å bringe en rå låt videre i ny drakt, sier Nuorta om singelen, der boknakar Ragnar Olsen er å høre på torader.

– Dette er noe litt annet enn punk, ja. Men min venn Anita pleier å si at poesi er den nye punken, og det kan jeg jo ikke vaere uenig i, sier Opphav-vokalisten.

Kulere å bry seg

Like fullt er opprøret fra punken fremdeles på plass. Ifølge Moddi, som har fått mye oppmerksom­het for protestsan­gene på sine siste skiver, har det begynt å «bli kult å ha trua, kult å bry seg igjen».

Det sier Ingvild Nuorta seg enig i.

– Protestlåt­ene har nok vaert der hele tiden, men det kan vaere vi ser mer av det nå. Jeg opplever at det er mye og god respons på låter som handler om samfunn, miljø og politikk. Det er bra – og det inspirerer til å skrive mer om sakene som man er engasjert i, sier Nuorta, som synes det også virker som om «trua» er til stede i større grad i samfunnet rundt.

– Jeg syns det har blitt generelt kulere å bry seg, og det er jo fantastisk! – Har du mye du skulle ha sagt, og vanskelig for å fatte deg i korthet, så er slampoesio­grapheltkl­artveienå gå, sier Ingvild Nuorta.

 ?? FOTO: NTB KULTUR ?? OPPGITT: - Det ser ut til at vi tror vi kan utnytte alt til siste dråpe, sier Ingvild Nuorta og Louisa Palmi Danielsson.
FOTO: NTB KULTUR OPPGITT: - Det ser ut til at vi tror vi kan utnytte alt til siste dråpe, sier Ingvild Nuorta og Louisa Palmi Danielsson.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway