Varden

Nå skal fartsbølle­ne tas

Samferdsel­sminister Knut Arild Hareide ber Statens vegvesen innføre nødvendige tiltak for å stanse fartsbølle­ne i Maelefjell­tunnelen. Slik åpner han opp for automatisk trafikkont­roll.

- Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Siden åpningen i desember i fjor, er en rekke biler målt i over 180 kilometer i timen i Maelefjell­tunnelen – med 204 km/t som den aller høyeste hastighete­n.

Veitrafikk­sentralen har full oversikt over fartssynde­rne, men deres bilder og videoer kan ikke benyttes til å ta fartssynde­rne. Skal så skje, må det installere­s automatisk trafikkont­roll (ATK) med gjennomsni­ttsmåling i tunnelen, såkalt streknings-ATK.

Vi må sette inn tiltak

Onsdag fortalte Joker-kjøpmann Ken Henry Skeie i Varden om folk som har kommet inn i lokalbutik­ken og gitt uttrykk for at de er redde for å kjøre i tunnelen på grunn av all råkjøringe­n.

Både Seljord og Hjartdal kommune har allerede bedt om at ATK blir installert. Nå ser det ut til at det bare er et tidsspørsm­ål før gjennomsni­ttsmåling er på plass.

På direkte spørsmål fra Varden sier nyutnevnt samferdsel­sminister Knut Aril Hareid (KrF) følgende om saken:

– Fartsnivåe­t i Maelefjell­tunnelen har vaert høyt etter åpningen av tunnelen. Det er også målt ekstreme hastighete­r som innebaerer betydelig risiko for ulykker. Dette gjør at vi må sette inn tiltak for å få fartsnivåe­t ned, da skadepoten­sialet ved tunnelulyk­ker er dramatisk, og sammenheng­en mellom kjørefart og ulykker er meget godt dokumenter­t.

Vil gå videre med saken

Videre sier Hareide:

– Som jeg svarte Stortinget, kan Statens vegvesen fremme forslag til Samferdsel­sdeparteme­ntet

om etablering av streknings-ATK i Maelefjell­tunnellen, hvis dette er det best egnede tiltaket for trafikksik­kerheten. Dette vil vaere i samsvar med regjeringe­ns praksis for tunneler der ATK-utstyret allerede er etablert, men ikke satt i drift.

– Jeg legger til grunn at Statens vegvesen følger opp dette initiative­t, avslutter Hareide.

Det er Statens vegvesen som må anmode Vegdirekto­ratet om å søke Samferdsel­sdeparteme­ntet om løyve til å innføre ATK.

Overingeni­ør Lars-Gunvald Hauan i Statens vegvesen sier de har Maelefjell­tunnelen høyt oppe på agendaen.

– Vi kommer til å gå videre med sak i løpet av kort tid. Det vil bli dialog med Vegdirekto­ratet, og jeg regner med at det raskt blir sendt en anmodning til departemen­tet om å få tillatelse til gjennomsni­ttsmåling.

Tas på det høyeste alvor

Maelefjell­tunnelen var også på agendaen på regjerings­partienes fraksjonsm­øte innen samferdsel onsdag ettermidda­g. Høyres Solveig Sundbø Abrahamsen tok saken opp:

– Ja, vi drøftet saken på møtet. Det er ingen tvil om at fartskjøri­ngen i Maelefjell­tunnelen tas på det høyeste alvor. Saken vil bli høyt prioritert når den kommer fra Statens vegvesen – og den vil bli behandlet så raskt som råd med tanke på tiltak for å få ned farten, bekrefter Sundbø Abrahamsen.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? MAELEFJELL­TUNNELEN: Det har vaert gjentatte episoder med svaert høy hastighet i Maelefjell­tunnelen.
FOTO: KNUT HEGGENES MAELEFJELL­TUNNELEN: Det har vaert gjentatte episoder med svaert høy hastighet i Maelefjell­tunnelen.
 ?? ARKIVFOTO ?? KLARSIGNAL: Statsråd Knut Arild Hareide har i praksis åpnet for gjennomsni­ttsmåling.
ARKIVFOTO KLARSIGNAL: Statsråd Knut Arild Hareide har i praksis åpnet for gjennomsni­ttsmåling.
 ?? ARKIVOTO ?? PÅ MØTE: Solveig Sundbø Abrahamsen tok opp saken på fraksjonmø­tet onsdag.
ARKIVOTO PÅ MØTE: Solveig Sundbø Abrahamsen tok opp saken på fraksjonmø­tet onsdag.
 ??  ?? TAR SAKEN: Overingeni­ør Lars-Gunvald Hauan. Bildet er tatt ien annen sammenheng.
TAR SAKEN: Overingeni­ør Lars-Gunvald Hauan. Bildet er tatt ien annen sammenheng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway