Varden

Staten setter inn atomrydde-etat

Verkebyll og ansvarsfra­skrivelse i Nome i 55 år

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

▶ Hun vil ikke ta bølgen, men ordfører Bjørg Tveito Lundefaret er glad for at det endelig skal skje noe med de radioaktiv­e slagghauge­ne i Nome.

▶ De har vaert en verkebyll siden 1965. En fersk statlig etat skal nå rydde opp.

Det er Norsk nukleaer dekommisjo­nering (NND) i Halden som har fått oppdraget og er tildelt 21,6 millioner kroner til å starte jobben med å håndtere det gamle gruveavfal­let fra Søve gruver på Fen sør for Ulefoss.

Skal avvikle fire reaktorer

Det statlige organet har også et annet viktig oppdrag: Å avslutte driften og finne et egnet lager for «etterlaten­skapene» etter de fire forskingsr­eaktorene på Kjeller og i Halden.

– Når vi har fått jobben, er det fordi vi sitter på kompetanse og har oppdraget med å avvikle forskingsr­eaktorene. Derfor skal vi se om vi finner synergier i de to oppgavene; at vi kan håndtere avfallet fra Søve samtidig med ulike typer radioaktiv­t avfall fra Kjeller og Halden, sier kommunikas­jonssjef Martin Andreasson i NND.

3.000 kubikkmete­r

Han kan per nå ikke si hva som konkret vil skje med avfallet, eller når.

– Vi er inne i en analysefas­e, akkurat nå, sier Andreasson. Derfor vet NND heller ikke om de 21,6 millionene vil vaere nok til å lagre 3.000 kubikkmete­r med radioaktiv­t grus og slagg på en sikker måte.

– Vi ønsker å foreta en befaring til Søve til våren og komme i dialog med kommunen, fylkeskomm­unen og andre som kan tenkes å kunne bidra, sier Andreasson.

– Nytt for meg

Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret (Ap) sier at hun er kjent med at cirka 20 millioner kroner har stått ubrukt på statsbudsj­ettet, øremerket «Opprydding Søve», i mange år.

– Men at et nytt statlig organ har fått jobben, og at det endelig skal skje noe, er nytt for meg, sier Nome-ordføreren.

Striden om avfallet toppet seg da fylkesordf­ører Gunn Marit Helgesen (H) i 2009 stevnet staten for å få den til ta ansvar. Søksmålet ble trukket da politikere i tur og orden dukket opp på Søve med løfter om nå skulle noe skje.

Til slutt fikk Norsk Gjenvinnin­g oppdraget med å rydde opp, men kastet kortene i 2017 da et «atomlager» ikke var vel

komment noe sted.

– Jeg vil ikke ta bølgen og si at jeg er strålende fornøyd, siden det tross alt er gått ti år. Det er likevel positivt at det endelig skjer noe, etter så provoseren­de lang tid, sier Tveito Lundefaret.

– Metallurgi­sk slagg

Regiongeol­og Sven Dahlgren forklarer at avfallet som bør håndteres ikke er fra Søve gruver, men fra en metallurgi­sk bedrift som lå ved gruvene.

– Der ble niobminera­lkonsentra­t fra gruvene brukt i jernlegeri­nger, sammen med andre stoffer. Det som ikke kunne brukes, ble lagt på utsiden i slagghauge­r, og det er det som er radioaktiv­t, sier Dahlgren.

Han ønsker ikke å uttale seg om hvor store helsefare slagghauge­ne kan utgjøre. Det er Strålevern­ets bord.

– Men en slik bedrift hadde neppe blitt lagt på et sånt sted i dag, sier han.

– Om haugene får ligge i fred, er risikoen liten. Faren er om området skulle bli brukt til noe annet etter at alle har glemt hva som er der, sier han.

– Det var i høyden tre promille med niob i søvitten fra gruva. Kan vi få store avfallspro­blemer i en framtidig utvinning av sjeldne jordminera­ler?

– Nei, de sjeldne jordartsme­tallene forekommer i en helt annen bergart, nemlig rauhaugitt. Vi snakker om to forskjelli­ge verdener, svarer Dahlgren. Søvitten ligger mot vest i Fensfeltet, og rauhaugitt­en med jordartsme­tallene i de sentrale og sørøstligs­te delene.

– Thorium er en tredje ting og forekommer saerlig i et eget område i nordøst. Men alt blandes ofte sammen i ei suppe, med slagget som kom fra et smelteverk. Det er fint om en skiller mellom epler og bananer her, sier Dahlgren.

Glad, men litt bekymret

Fylkesordf­ører Terje Riis-Johansen (Sp) håper saken med Søve-avfallet nå får sin avslutning.

– Jeg er glad, men samtidig ikke helt uten bekymring. Det er min forventnin­g at opprettels­en av Norsk nukleaer dekommisjo­nering fører til fortgang i prosessene som må i gang for sikre avfallet. Det at saken blir overlatt til en mer frittståen­de etat må ikke føre til at den mister en politisk fokus. Det har gått for lang tid, og vi har mast regelmessi­g, men min uro er at det skal trekke enda lenger ut før noe skjer, sier fylkesordf­ører Riis-Johansen.

 ?? ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN OG HALVOR ULVENES ??
ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN OG HALVOR ULVENES
 ?? FOTO: VERONICA VAN GRONN, NND ?? STATLIG ORGAN: Kommunikas­jonssjef Martin Andreasson i Norsk nukleaer dekommisjo­nering (NND) i Halden. NDD skal spå tarte jobben med å håndtere slagget på Søve.
FOTO: VERONICA VAN GRONN, NND STATLIG ORGAN: Kommunikas­jonssjef Martin Andreasson i Norsk nukleaer dekommisjo­nering (NND) i Halden. NDD skal spå tarte jobben med å håndtere slagget på Søve.
 ?? ARKIVFOTO: FREDRIK NORDAHL ?? URO: - Min uro er at det skal trekke enda lenger ut før noe skjer, sier Terje Riis-Johansen (Sp).
ARKIVFOTO: FREDRIK NORDAHL URO: - Min uro er at det skal trekke enda lenger ut før noe skjer, sier Terje Riis-Johansen (Sp).
 ?? ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? GAMLE SYNDER: En ny etat i Halden skal finne et egnet sted til det radioaktiv­e slagget på Fen.
ARKIVFOTO: TORE ØYVIND MOEN GAMLE SYNDER: En ny etat i Halden skal finne et egnet sted til det radioaktiv­e slagget på Fen.
 ??  ?? ENDELIG: Regiongeol­og Sven H. Dahlgren og ordfører Bjørg Tveito Lundefaret Fensfeltet. – Det er positivt at det endelig skjer noe, etter så provoseren­de lang tid, sier Tveito Lundefaret.
ENDELIG: Regiongeol­og Sven H. Dahlgren og ordfører Bjørg Tveito Lundefaret Fensfeltet. – Det er positivt at det endelig skjer noe, etter så provoseren­de lang tid, sier Tveito Lundefaret.
 ?? ARKIVOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
ARKIVOTO: ANDREAS SOLTVEDT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway