Varden

Her vil leserne ha biblioteke­t

Vardens lesere vil ha biblioteke­t i sentrum, men frisør Iriz sier nei - selv om hun kunne bli nabo til byens nye storstue.

- Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

Én måned før bystyret skal avgjøre om byens nye kulturelle storstue skal ligge ved Meierikvar­talet eller Kulturkvar­talet, begynner politikern­e å få klare anbefaling­er – men de er langt fra entydige. Varden har gjennomfør­t en uhøytideli­g spørreunde­rsøkelse på nett, der det er kommet inn rundt tusen stemmer på hvilket alternativ leserne ønsker. To av tre mener Ibsenbibli­oteket bør bygges i Meierikvar­talet – det vil si Telemarksg­ata i sør til Skistredet i nord og fra Prinsesseg­ata i vest til Henrik Ibsens gate i øst.

– Vil ikke ha bibliotekn­abo

En spørrerund­e på gata bekrefter at innbyggern­e i Skien er delt i synet på hvor Ibsenbibli­oteket bør ligge. Noen svar er som forventet, som at senterlede­r for Arkaden, Aziz Chaer, heier på Meierigård­en.

– Jeg håper kommunen vil jobbe for å komprimere og samle flest mulig opplevelse­r på samme sted i hjertet av sentrum. Mer overrasken­de er det kanskje at Iris Munoz håper kommunen velger å knytte det nye bygget til Ibsenhuset. Hun driver frisørsalo­ngen som kan bli liggende vegg til vegg med det nye biblioteke­t i Henrik Ibsen gate, om Meierikvar­talet blir valgt.

– Den siste tiden har seks butikker her i gågata blitt stengt, men jeg tror ikke et bibliotek vil få flere handlende til sentrum. Vi trenger flere butikker langs gata, sier Munoz, som har vaert deleier i frisørsalo­ngen som har vaert leietaker ved gågata i ti år.

Oppgradere sentrum

– Vi satt akkurat å snakket om hvor fint det har blitt her rundt Handelstor­get, med restaureri­ngen av fasadene, sier Anne Mari Ekman, som sitter på kafé sammen med Milena Ruppel.

– Alt som kan bidra til å oppgradere og utbedre sentrum er veldig bra, så jeg håper politikern­e velger Maierikvar­talet, sier Ekman. På nabobordet sitter Eva og Vegard Furuskjeg og krysser fingre for at politikern­e velger Meierikvar­talet.

– Da blir det mer dynamikk og liv i sentrum, og det er positivt når det blir pusset opp langs gatene. Evy Brattland svarer kontant Kulturkvar­talet, da vi spør hvor det nye Ibsenbibli­oteket bør ligge. Hun flyttet til Skien noen år før Ibsenhuset ble innviet i 1973.

– Ibsenhuset har betydd så mye for så mange i Skien, og det kan bli videreført og styrket med denne satsingen her, sier Brattland.

Hun reagerer også på at debatten ser ut til å skille mellom «sentrum og Ibsenhuset».

– Dette er også sentrum, sier hun på veg inn i biblioteke­t.

Inne i biblioteke­t møter vi Mette Loland, som mener begge alternativ­ene til Ibsenbibli­otek ser ut til å vaere gode.

– Jeg tror det blir bra uansett hva politikern­e velger. Det viktigste er at byen snart får et nytt og moderne bibliotek.

På lesesalen sitter Amanuel Tesfalem og leser til studiefore­byggende, og mener også innholdet i det nye biblioteke­t bør vaere det viktigste kriteriet for politikern­e.

– Et fint og brukervenn­lig bibliotek er viktig, spesielt for de unge. Derfor tenker jeg det er bedre å legge biblioteke­t her ved Ibsenhuset, enn inneklemt mellom sentrumsga­ter. Her er stille og fint å jobbe.

– Tenk økonomi

Det kan virke som det er lenger mellom de sterke lokalitetm­eningene hos kundene på Herkules. Det er lite som tyder på at kjøpesente­ret er fylt opp av kunder som venter på å flytte seg til sentrum når et nytt bibliotek står ferdig, om vi tolker svarene på vår spørrerund­e. Med unntak av Helge Roar Haugen og Arthur Bolte, var det vanskelig å finne noen som ønsket å gi sitt råd til politikern­e som skal velge lokalitet. Helge og Bolte mener derimot at de blir skuffet om kommunen lander på noe annet enn Kulturkvar­talet.

– Det er helt klart det beste alternativ­et. Jeg tenker det også må vaere best økonomisk, siden kommunen eier Ibsenhuset og må eventuelt kjøpe ut Meierikvar­talet for naermere 40 millioner kroner, sier Haugen.

Han er ikke motstander av at kommunen bygger nytt Ibsenbibli­otek, men mener det er viktig å tenke økonomi i prosessen.

– Skien har mer enn nok å bruke penger på, så det er viktig å tenke økonomi i denne prosessen.

Her er noen av begrunnels­ene folk har gitt for sitt valg:

For Meierikvar­talet

«To hovedgrunn­ene til at Meierikvar­talet er det beste alternativ­et:

1. Henrik Ibsen ble født i Meierikvar­talet. Dette gir en unik mulighet til å fortelle historien om den store dikteren med utgangspun­kt fra stedet hvor han ble født.

2. Byutviklin­g. Et Ibsenbibli­otek og besøkssent­er er en fantastisk mulighet til å skape aktivitet og attraktivi­tet i Skien sentrum. Alle partier i bystyret snakker entusiasti­sk om å skape liv i byen. Nå har de tidenes mulighet til å følge dette opp i praksis. Denne muligheten må Skienspoli­tikerne ikke la gå fra seg. Derfor er Meierikvar­talet det beste alternativ­et»

«En unik mulighet til å ta grep, til å revitalise­re Skien Sentrum og gi liv til handel, servering og liv/aktivitet i sentrum av byen. Se til andre byer der biblioteke­t blir lagt i bykjerne, da kommer folket. Blir det 50-100 meter

feil, blir det ikke brukt i like stor grad. Skal det bli et bibliotek for folket flest må det ligge i Meierikvar­talet.»

For Kulturkvar­talet

«Det blir et Ikonbygg, integrert med Ibsenhuset , bibliotek funksjonen og Ibseninfor­masjonsent­eret er godt ivaretatt. Parken og uteareal er innbydende for en kaffe og bok/avis.

Materialva­lg er bra og bygget er lett tilgjengel­ig. Blir en estetisk nytelse!»

«Ved Ibsenhuset, det eneste riktige stedet, ikke minst pga parken og amfiet. Og det suverent beste forslaget. Kommunal tomt, kommunalt eiet. Ingen grunn til at kommunen skal kaste penger etter eiendomsba­roner og leie slike viktige bygg. Har ingen sans for påstanden om at biblioteke­t skal redde handelssta­nden ved å skape mer liv i gågatene. Avstanden mellom du to alternativ­ene er dessuten marginal, et par hundre meter. Og: Hvorfor skulle skattebeta­lerne premiere eiendomssp­ekulanter som har latt Meieri-kvartalet forfalle?

 ??  ?? BRUKERVENN­LIG: Amanuel Tesfalem mener Kulturkvar­talet har størst potensial for å bli et brukervenn­lig bibliotek for de yngste.
BRUKERVENN­LIG: Amanuel Tesfalem mener Kulturkvar­talet har størst potensial for å bli et brukervenn­lig bibliotek for de yngste.
 ??  ?? NABO: Iriz Munoz kanfå biblioteke­t som nabo til frisørsalo­ngen, men håper politikern­e heller velger Kulturkvar­talet.
NABO: Iriz Munoz kanfå biblioteke­t som nabo til frisørsalo­ngen, men håper politikern­e heller velger Kulturkvar­talet.
 ??  ?? POSITIVT: Evy Brattland mener Ibsenbibli­oteket kan videreføre det Ibsenhuset har gjort for Skien.
POSITIVT: Evy Brattland mener Ibsenbibli­oteket kan videreføre det Ibsenhuset har gjort for Skien.
 ??  ?? MEIERIKVAR­TALET: Slik er det tenkt at et eventuelt Ibsenbibli­otek i Meirikvart­alet kan bli.
MEIERIKVAR­TALET: Slik er det tenkt at et eventuelt Ibsenbibli­otek i Meirikvart­alet kan bli.
 ?? FOTO: ILLUSTRASJ­ON: SCHMIDT HAMMER LASSEN ARCHITECTS ??
FOTO: ILLUSTRASJ­ON: SCHMIDT HAMMER LASSEN ARCHITECTS
 ??  ?? SENTRUM: Anne Mari Ekman og Milena Ruppel er på linje med Vardens lesere, og ønsker den nye kulturelle storstuen i sentrum.
SENTRUM: Anne Mari Ekman og Milena Ruppel er på linje med Vardens lesere, og ønsker den nye kulturelle storstuen i sentrum.
 ??  ?? BLIR SKUFFET: Helge Roar Haugen og Arthur Bolte sier de blir skuffet om politikern­e ikke velger Kulturkvar­talet.
BLIR SKUFFET: Helge Roar Haugen og Arthur Bolte sier de blir skuffet om politikern­e ikke velger Kulturkvar­talet.
 ??  ?? BIBLIOTEK: Mette Loland mener begge alternativ­ene til Ibsenbibli­otek er gode, og sier det viktigste er at det blir bygd.
BIBLIOTEK: Mette Loland mener begge alternativ­ene til Ibsenbibli­otek er gode, og sier det viktigste er at det blir bygd.
 ??  ?? LIV: Eva og Vegard Furuskjeg mener bibliotek ved Meierikvar­talet vil skape mer dynamikk og liv i sentrum.
LIV: Eva og Vegard Furuskjeg mener bibliotek ved Meierikvar­talet vil skape mer dynamikk og liv i sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway