Varden

Slik kan nye Sykehus et Telemark bli

Kort avstand var det viktigste da Sykehuset Telemark bestemte seg for hvor et nytt sykehusbyg­g bør ligge.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Ledelsesgr­uppen ønsker å legge et vinkelbygg inntil dagens sykehusblo­kker. Mandag ble plassering­en og en foreløpig skisse vist fram på et planleggin­gsmøte på Sykehuset Telemark.

– Kort avstand fra akuttmotta­k og sengebygg til behandling­sbygget med operasjons­salene var det som gjorde at vi valgte denne plassering­en. Bygget har en løsning som er veldig komprimert. Men vi kan vel si at arkitekten­e ønsket en litt annen variant, som var mer åpen og luftig, røper utviklings­direktør Annette Fure.

To bygninger

Sykehuset Telemark har drømt om sengebygg og strålesent­er i mange år. Utbygginge­n er tenkt å skje etappevis med strålesent­er først og sengebygg siden, innenfor en tidshoriso­nt på fire og seks år.

– Det er nå det begynner å bli moro, svarer Fure smilende.

– Hvis en tar med strålesent­eret, blir det to nye bygningskr­opper, sånn som det ser ut for øyeblikket. Og så blir det ombygging av eksisteren­de bygninger, sier arkitekt Borghild Rambech til Varden.

– Er det spennende å få et slikt oppdrag?

– Det er jo utfordrend­e da, og jeg synes det morsomt å jobbe med noe som er såpass meningsfyl­t som sykehus; og prøve å ivareta både pasienter, pårørende og de som jobber der, svarer Rambech.

Strålebygg

Strålesent­eret skal plasseres i det tidligere vaskeriet, nordvest for sykehusapo­teket. Ved siden kommer et «bunkersbyg­g» for stråletera­pi. Det ombygde vaskeriet skal huse alt som trengs til å ta imot strålepasi­entene.

Den kommende tiden kommer til å avgjøre mye for sykehusets framtid. For sykehuset ønsker seg mer enn et «strålebygg».

Det som ble presentert mandag var den foreløpige skissen til et nytt sengebygg og akuttsente­r, med et fotavtrykk på 1.960 kvadratmet­er. Med fire etasjer, kjellere og tekniske mellometas­jer snakker vi om fort om 10.000 kvadratmet­er, alt i alt.

Medvirking

Et stort medvirknin­gsprogram gjør at alle faggrupper var til stede under mandagens presentasj­on.

– De innspillen­e arkitekten­e får med seg her i dag, tar de med seg i den videre planleggin­gen. Om tre uker er de tilbake, og da blir det ny gjennomgan­g. Vi har tre måneder på oss til å bli ferdige med konseptfas­en, sier Fure.

Fram til da skal tiden brukes godt, til å tegne og regne på sengebygg, strålesent­er, et bygg til; et mulig modulbygg. Det siste kan gjøre det mulig å flytte deler av aktivitete­n fra Porsgrunn tidligere.

– Vi har ikke bestemt plassering­en av modulbygge­t ennå, sier Fure.

12. mars kommer utbygginge­n ved Sykehuset Telemark opp som egen sak i styret i Helse Sør-Øst. Da skal styret ta en del-beslutning – om hovedspor for utbygginge­n i Skien.

Åpning i 2024?

Siden skal det regnes videre på løsningen man lander på. Når kvalitetss­ikringen er gjennomfør­t, skal styret i Helse Sør-Øst gjøre endelig vedtak om konseptfas­en 25. juni.

Deretter følger nye faser, fram mot utbygging.

Målet for jobben som nå gjøres i regi av Helse Sør-Øst og Sykehuset Telemark er at et nytt strålesent­er forhåpentl­ig kan åpne i 2024 og at et nytt sengebygg med akuttpost kan åpnes i slutten av 2026.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? SENGEBYGG: En tidlig skisse til et nytt sengebygg ble presentert på et arbeidsmøt­e ledet av utviklings­direktør Anette Fure.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD SENGEBYGG: En tidlig skisse til et nytt sengebygg ble presentert på et arbeidsmøt­e ledet av utviklings­direktør Anette Fure.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway