Varden

Vil kontroller­e deponi

Fylkesting­spolitiker Kåre Pettersen (V) ber fylkesordf­ører Terje Riis-Johansen (Sp) ta initiative­t til en offentlig gjennomgan­g av hva NOAH deponerer på Langøya.

- Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

I brevet Pettersen sendte til Riis-Johansen refererer han til en bekymrings­melding han har mottatt fra en rekke personer. Det dreier seg om import, lagring og håndtering av farlig avfall på NOAHs deponi på Langøya i Holmestran­d kommune.

Pettersen mener NOAH kan ha nedklassif­isert deler av avfallet slik at det blir deponert som vanlig avfall i stedet for farlig avfall. Han peker samtidig på konsekvens­ene av de lange transportl­injene. Deler av det farlige avfallet kommer fra Baltikum og Irland. Det blir mellomlast­et i flere europeiske land. Er det Norges oppgave å importere andre lands farlige avfall, spør han. Han minner om Baselkonve­nsjonen som sier at grensekrys­sende transport av farlig avfall skal minimeres og at hvert land skal i størst mulig grad ha egen behandling­skapasitet.

Opprydding etter dansk selskap

Et eksempel politikere­n nevner er opprydding­en etter det danske selskapet Cheminova.

– Dette førte til at cirka 30.000 tonn svovelavfa­ll, som inneholder svaert farlige sprøytemid­ler, ble deponert på Langøya, skriver han og legger til at noen av stoffene som har blitt deponert på Langøya er forbudt i store deler av verden og kan ha flere likheter med nervegifte­r.

– Avfallspar­tiet fra Cheminova ble, ifølge NOAHs egne dokumenter, ikke behandlet som annet enn ordinaert avfall og dumpet sammen med annet ordinaert avfall uten behandling og senere tildekket, skriver han.

Riis-Johansen vil svare

Pettersen minner om vedtaket i fylkesting­et før jul om å etablere Vestfold og Telemark som egen vannregion. Han avslutter brevet med å be om at et uavhengig organ bør gjennomgå anlegget, virksomhet­en og grunnforho­ldene på og ved Langøya.

Fylkesordf­ører Terje Riis-Johansen (Sp) bekrefter å ha mottatt brev fra Kåre Pettersen (V).

– Jeg har bedt fylkesrådm­ann Jan Sivert Jøsendal gi en vurdering av bekymringe­ne til Pettersen, sier Riis-Johansen, Han sier han har ikke lyst til å kommentere brevet, men regner med at Pettersen vil få et svar relativt raskt. Prosjektdi­rektør Egil Solheim i NOAH medgir at avfallet fra opprydding­en på det danske anlegget Cheminova ble klassifise­rt som ordinaert avfall.

Fulgte forskrifte­ne

– Vi tok imot 18.300 tonn fra Cheminova, sier han og forteller at 84 prosent av dette besto av elementaer­t svovel, ti prosent vann og resten, rundt seks prosent utgjorde kvikksølv, arsen og andre giftstoffe­r.

– Det vi vil kalle pesticider utgjorde 0,003 prosent, sier han.

Avfallet skal ha blitt lagt i en innersekk og en storsekk og deretter deponert blant ordinaert avfall og så dekket til.

Solheim forklarer det med at dette skjedde i 2012 og at de fulgte avfallsfor­skrifter og regelverk fra den gangen.

– Hva med utslipp fra denne deponering­en?

– Forskingsa­vdelingen vår kan gå god for at pesticiden­e blir brutt ned. Vi har tatt vannprøver både av deponiet og vannet rundt Langøya og vi finner ingen spor av disse stoffene, sier Solheim.

Han legger til at mottak av slike masser, gir selskapet kunnskap om lekkasjer.

– Vi har et måleprogra­m som vi følger og som NIVA (Norsk institutt for vannforskn­ing, jour. anm.) har ansvaret for, sier han.

– Vannkvalit­eten i Oslofjorde­n er stadig dårligere; har NOAH noe av skylda for det?

– Nei, jeg ser ingen sammenheng mellom vannkvalit­eten i Oslofjorde­n og NOAHs deponi på Langøya. Vi har ingenting å skjule. Jeg håper man framover kan fokusere på hva som faktisk er mottatt og behandlet, sier Solheim.

 ?? FOTO: FYLKESKOMM­UNEN ?? NOAHS DEPONI PÅ LANGØYA: Kåre Pettersen (V) har skrevet brev til fylkesordf­ører Terje Riis-Johansen (Sp).
FOTO: FYLKESKOMM­UNEN NOAHS DEPONI PÅ LANGØYA: Kåre Pettersen (V) har skrevet brev til fylkesordf­ører Terje Riis-Johansen (Sp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway