Varden

Tusenvis på cruise er i viruskaran­tene

Tusenvis av passasjere­r kan ikke forlate cruiseskip somersatti karantene i Japan og Hongkong etter utbrudd av Wuhanvirus­et.

-

▶ JAPAN OG HONGKONG

Det første skipet ble satt i karantene i Japan mandag.

Det ligger utenfor Yokohama, og alarmen gikk da en tidligere passasjer fikk påvist det nye coronaviru­set i Hongkong. Ti personer som er blitt bekreftet smittet, er evakuert fra skipet og brakt til sykehus. Mange andre er tvunget til å vente på resultaten­e i uvisshet. Det er tatt prøver fra 273 av de 3.711 personene om bord.

Situasjone­n for passasjere­ne på Diamond Princess er vanskelig. De må holde seg i lugarene i opptil 14 dager, og mange er bekymret for at de kan gå tom for medisiner.

Stabil tilstand

Tilstanden er stabil for den 80 år gamle tidligere passasjere­n, som gikk fra borde i Hongkong 25. januar. Naermere detaljer om tilstanden til de ti øvrige som er bekreftet smittet er ikke kjent.

Japans helseminis­ter Katsunobu Kato orienterte om situasjone­n i nasjonalfo­rsamlingen i Tokyo tirsdag. Han opplyste at det nå er tre grupper som i første omgang testes i forbindels­e med utbruddet: De som har symptomer, folk som gikk fra borde i Hongkong sammen med 80-åringen og de som har vaert i naer kontakt med den syke passasjere­n.

Totalt er det kommet 31 prøvesvar, og av dem testet altså ti positivt på Wuhan-viruset.

Cruiserede­riet sier omkring halvparten av passasjere­ne om bord på skipet er japanske. Detaljer om de øvriges nasjonalit­et er ikke kjent.

Karantene i Hongkong

Tirsdag kom meldingen om at også et annet cruiseskip er satt i karantene, denne gang i Hongkong. Skipet World Dream fra Genting Cruise Lines fikk ikke lov til å legge til kai i Kaohsiung på Taiwan tirsdag, etter at tre passasjere­r på et tidligere cruise ble diagnostis­ert med coronaviru­set som har ført til en epidemi i Kina.

Leung Yiu Hong i Hongkongs havnemyndi­gheter sier 90 prosent av passasjere­ne er fra Hongkong, og at ingen om bord kommer fra Fastlands-Kina.

Over 30 mannskapsm­edlemmer har symptomer som feber, hoste og sår hals. Ingen får lov til å forlate skipet før testene er gjennomfør­t.

Nesten 25.000 smittet

Antall personer som har dødd av det nye coronaviru­set i Kina, har steget til 490, opplyser myndighete­ne i landet. I tillegg er to døde utenfor det kinesiske fastlandet. Det er Hubei-provinsen som er blitt hardest rammet. Det var også der, i millionbye­n Wuhan, at viruset først ble oppdaget. Det siste døgnet er det meldt om 65 nye dødsfall i Hubei.

I provinsen meldes det også om 3.156 nye smittede. I tillegg er det meldt om nye smittede i andre provinser i landet.

Det totale antallet smittede i Kina er nå 24.324, opplyser myndighete­ne. (NTB)

 ?? FOTO: VINCENT YU / AP / NTB SCANPIX ?? KARANTENE: En passasjer ser ut fra cruiseskip­et World Dream, som er i karantene i Hongkong.
FOTO: VINCENT YU / AP / NTB SCANPIX KARANTENE: En passasjer ser ut fra cruiseskip­et World Dream, som er i karantene i Hongkong.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway